Bedrijfsopvolging van het (familie)bedrijf

 • 1-op-1 coaching & begeleiding aan de keukentafel door een ervaren coach
 • Inspirerende groepsbijeenkomsten met gelijkgestemde ondernemers
 • Een plan op hoofdlijnen voor een succesvolle overdracht en overname

Neem deel aan dit door de Provincie Utrecht 100% gesubsidieerde programma t.w.v. € 2.000 specifiek voor ondernemers die hun bedrijf (op termijn) willen overdragen of verkopen en overnemers die een bedrijf willen overnemen.

De subsidie is gelimiteerd in aantal deelnemers en loopt uiterlijk t/m december 2024. Maak net als de ruim 75 oud-deelnemers die je zijn voorgegaan gebruik van deze mogelijkheid en meld je ook aan.

Meld mij aan voor deelname Bel mij op voor meer info

Programma voor (mogelijke) overdragers en overnemers die zich willen oriënteren op bedrijfsopvolging

Is bedrijfsopvolging onderwerp van gesprek aan de keukentafel? Of voel je juist de behoefte om het te hebben over mogelijke opvolging? Zou je het bedrijf op termijn willen verkopen binnen de familie, aan medewerkers of aan derden? Of ben jij juist degene die het (familie)bedrijf op termijn zou willen overnemen of stap je in als medewerker?

Is jullie bedrijf gevestigd in de provincie Utrecht? En hebben jullie tenminste 2 en maximaal 25 medewerkers in dienst?

Dan is dit programma met drie inspirerende groepsbijeenkomsten en drie persoonlijke coachingsessies met een ervaren overname coach uitermate geschikt voor jou!

We gaan maandelijks van start met een groep van ca. 6 – 8 gelijkgestemde (beoogd) ondernemers uit de regio. Interesse om ook deel te nemen? Meld je dan direct aan. Heb je nog vragen? Laat je gegevens achter en we bellen je op.

Brochure aanvragen

Wil je het volledige programma bekijken? Vraag de brochure aan en ontvang de opzet van het programma ‘Bedrijfsopvolging van het (familie)bedrijf‘ direct in je mail.

Het programma

Nadat je je hebt ingeschreven bellen we je op om te bespreken wat jij met dit programma wilt bereiken en brengen we je in contact met de coach die jou in de komende maanden begeleid op basis van jouw specifieke vraag.

3 individuele coachingsessies

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten word je begeleid door jouw coach die je helpt om tot de juiste inzichten en bewustwording te komen.

In het eerste gesprek maken jullie kennis, leert de coach jou en het bedrijf kennen en gaan jullie in op jouw toekomstplannen. In het tweede en derde gesprek gaan jullie verder in op jouw specifieke vraag zodat je de juiste stappen weet te zetten die jou persoonlijk en bedrijfsmatig verder helpen.

3 groepsbijeenkomsten

Tijdens de drie groepsbijeenkomsten doe je kennis en nieuwe vaardigheden op en leer je van de ervaringen van gelijkgestemde opvolgers en overdragers. De bijeenkomsten zijn interactief, inspirerend en zetten aan om de inzichten in de praktijk te brengen.

Opvolging en overdracht familiebedrijf - Ondernemerschap Academy

Bijeenkomst 1: Persoonlijk leiderschap

Tijdens deze bijeenkomst gaan we in op het perspectief wat jij hebt voor de toekomst van jou én het bedrijf. Je (h)erkent wat mogelijke barrières kunnen zijn om het bedrijf over te dragen of juist over te nemen en leert richting geven aan je huidige én toekomstige rol.

Resultaten na de 1ste bijeenkomst:

 • Je ontdekt wat de overdracht van het bedrijf van jou én van anderen vraagt
 • Je weet (nog) beter hoe je jouw toekomst voor je ziet én die van het bedrijf
 • Je weet bewuste keuzes te maken die jou, anderen en het bedrijf verder helpen
Opvolging van het familiebedrijf - Ondernemerschap Academy

Bijeenkomst 3: De juiste vervolgstappen

Je hebt inmiddels de nodige inzichten opgedaan en het nodige in de praktijk gebracht. Tijdens deze bijeenkomst gaan we daarom met elkaar in gesprek om ervaringen te delen en bespreken we de stappen die je nog wilt zetten. Hierdoor heb je nog scherper wat je te doen staat na afloop van dit programma.

Resultaten na de 3de bijeenkomst:

 • Je hebt een plan op hoofdlijnen voor een succesvolle overdracht en overname
 • Je leert van de verhalen van ondernemers met vergelijkbare vraagstukken
 • Je (her)kent de do’s & don’ts zijn voor een succesvolle bedrijfsopvolging

Coaches & trainers

Tijdens dit programma word je begeleid door een team van ervaren onafhankelijke coaches & trainers. Ieder van deze coaches en trainers heeft ruime ervaring in het begeleiden van (familie)bedrijven bij het oriënteren op en begeleiden van bedrijfsoverdracht.

We gaan iedere maand van start met een groep van ca. 6 tot 8 gelijkgestemde (beoogd) ondernemers uit de regio. Bekijk het eerstvolgende startmoment en meld je direct aan.

Dorine Zwaan

Dorine Zwaan

Dorine coacht sinds 2016 ondernemers en begeleidt jaarlijks vele  bedrijfsoverdrachten in het MKB. Ze maakt zichtbaar en bespreekbaar wat er nodig is op persoonlijk, sociaal, strategisch en bedrijfseconomisch gebied om te zorgen dat er een gezonde bedrijfsoverdracht plaatsvindt. Daarbij (h)erkent en waardeert Dorine iedereen en iedere positie bij de bedrijfsoverdracht.

Hans Schoenmakers

Hans Schoenmakers

Hans is gevormd op het ouderlijk handelsbedrijf en heeft ruime ervaring in het begeleiden van familiebedrijven bij het versterken van ondernemerschap. Daarnaast kan hij als conflictbemiddelaar bijdragen aan een betere communicatie en samenwerking. Bij overnametrajecten in de familie weet Hans het onbesprokene bespreekbaar te maken waarbij zijn begeleiding zorgt voor ‘beweging’.

Marianne Nelisse

Marianne Nelisse

Marianne komt uit een ondernemersgezin en heeft ruim 15 jaar ervaring in het coachen en begeleiden van (snel)groeiende MKB-bedrijven. Ze heeft vele bedrijven begeleidt in de overdrachtsfase met haar persoonlijke aanpak, strategisch inzicht en focus op het resultaat met oog voor een ieder die een rol speelt binnen het bedrijf en/of de familie.

Erik van Riet

Erik van Riet

Erik heeft ruim 15 jaar ervaring in ontwikkeltrajecten bij bedrijven van 7 tot 70.00 medewerkers. Het is zijn missie om al die ervaringen te delen met anderen gedurende hun proces van zowel persoonlijke– als organisatieontwikkeling en (familie)overdracht. Volgens collega’s stelt Erik ‘nare vragen’ en is hij gericht op topprestaties. Daartoe vergt hij het uiterste van zichzelf en zijn omgeving.

Emile Langerak

Emile Langerak

Emile heeft meer dan 15 jaar ervaring in het coachen, trainen en begeleiden van teams, leidinggevenden en ondernemers. Hij weet mensen te stimuleren, aan te zetten en te prikkelen door nieuwe inzichten te creëren en helpt de persoonlijke en bedrijfsmatige (groei)potentie waar te maken. In dit programma verzorgt Emile de groepsbijeenkomsten afgewisseld samen één van de coaches.

Gérard Philip Lentz

Gérard Philip Lentz

Gérard begeleidt al ruim 20 jaar families op weg naar een succesvolle overdracht en is de schrijver van het boek ‘Generaties lang ondernemen’. Hij zorgt ervoor dat de familie op een zorgvuldige manier de juiste besluiten neemt en met elkaar op één lijn komt. Dat doet hij door stap voor stap toe te werken naar een resultaat waarbij zowel de continuïteit van het bedrijf als de verhoudingen binnen de familie niet verloren gaan.

Patricia Hoogervorst

Patricia Hoogervorst

Patricia heeft bedrijfskunde gestudeerd, heeft 15 jaar in verschillende managementfuncties gewerkt en heeft ruime ervaring in het coachen, begeleiden en ontwikkelen van ondernemers, leidinggevenden en teams. Voorafgaand aan je deelname aan dit programma neemt Patricia contact met je op om je verwachtingen te bespreken en brengt zij je in contact met jouw coach.

Aafke Langerak

Aafke Langerak

Aafke is de Office Manager bij de Ondernemerschap Academy en vervult een belangrijke rol op de achtergrond bij dit programma. Zij trekt samen met de coaches achter de schermen op om te zorgen dat alle bijeenkomsten en coachingsessies voor jou als deelnemer goed zijn afgestemd en voorbereidt.

Startmoment

We gaan maandelijks van start met een groep van ca. 6 tot 8 gelijkgestemde (beoogd) ondernemers uit de regio. De groepsbijeenkomsten worden in de ochtend, de middag of de avond georganiseerd.

Bepaal dus zelf wanneer het jou het beste uitkomt om deel te nemen aan de bijeenkomsten. De data en tijden van de coachingsessies stem je in onderling overleg af met je coach.

Tussen een bijeenkomst en een coachingsessie zit gemiddeld 3 weken en de totale doorlooptijd bedraagt 2 tot 3 maanden. Hierdoor heb je gedurende het programma voldoende ruimte om zaken te laten bezinken en in de praktijk te brengen.

Bepaal wanneer jij wilt deelnemen:

 • Bijeenkomst 1: dinsdagavond 27 augustus, van 18.30 – 22.00 uur
 • Bijeenkomst 2: dinsdagavond 17 september, van 18.30 – 22.00 uur
 • Bijeenkomst 3: dinsdagavond 8 oktober, van 18.30 – 22.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: donderdagochtend 5 september,  van 9.30 – 13.00 uur
 • Bijeenkomst 2: donderdagochtend 26 september, van 9.30 – 13.00 uur
 • Bijeenkomst 3: donderdagochtend 17 oktober, van 9.30 – 13.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: maandagmiddag 23 september, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: maandagmiddag 14 oktober, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: maandagmiddag 4 november, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: dinsdagmiddag 8 oktober, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: dinsdagmiddag 22 oktober, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: dinsdagmiddag 12 november, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: vrijdagmiddag 25 oktober, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: vrijdagmiddag 15 november, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: vrijdagmiddag 13 december, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: maandagmiddag 4 november, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: maandagmiddag 25 november, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: maandagmiddag 16 december, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: donderdagmiddag 21 november, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: donderdagmiddag 12 december, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: donderdagmiddag 9 januari, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: dinsdagmiddag 3 december, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 2: dinsdagmiddag 17 december, van 13.30 – 17.00 uur
 • Bijeenkomst 3: dinsdagmiddag 14 januari, van 13.30 – 17.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

 • Bijeenkomst 1: donderdagochtend 19 december, van 9.30 – 13.00 uur
 • Bijeenkomst 2: donderdagochtend 9 januari, van 9.30 – 13.00 uur
 • Bijeenkomst 3: donderdagochtend 30 januari, van 9.30 – 13.00 uur

Voorafgaand, tussentijds en na afronding van de groepsbijeenkomsten vinden de drie persoonlijke coachingsessies plaats. De data en tijden van deze sessies stem je samen met je coach af.

Locatie

De groepsbijeenkomsten vinden plaats in het pand van de Ondernemerschap Academy aan de Maliesingel 39-40 in Utrecht. Uiteraard ontbreekt het tijdens de bijeenkomsten niet aan een kop goede koffie, thee en/of water met wat lekkers.

De locatie is goed te bereiken met het openbaar vervoer en kom je met de auto, dan kun je aan de achterkant van ons het pand de auto parkeren op eigen terrein.

De individuele sessies vinden bij voorkeur plaats bij jou op het bedrijf of desgewenst op een externe locatie.

Ervaringen

MKB-bedrijven zijn onze motor voor welvaart, werkgelegenheid & innovatie

De Provincie Utrecht wil met dit programma overdragers en opvolgers bewustmaken en onafhankelijk begeleiden en ondersteunen bij het maken van keuzes over opvolging.

Provincie Utrecht

Wanneer mijn dochter het bedrijf overneemt wil ik dat er vrede is en dat zij er geluk mee heeft. Ik kan na mijn deelname aan dit programma zeggen dat het gelukt is.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door:

Inmiddels hebben ruim 75 ondernemers (in spé) naar grote tevredenheid deelgenomen aan dit programma. Bij de ontwikkeling en uitvoering van dit programma zijn de volgende partijen betrokken.

Aanmelden

Meld je direct aan om deel te nemen aan het programma. Heb je nog vragen? Laat je gegevens achter en we bellen je zo snel mogelijk op.

Aanmelden Bel me op

Veelgestelde vragen

Ja, jouw deelname aan het programma wordt volledig gesubsidieerd door de Provincie Utrecht.

De voorwaarde die de Provincie Utrecht stelt is dat je een (mogelijke) overdrager of (potentiële) overnemer bent van een bedrijf gevestigd in de provincie Utrecht, met tenminste 2 en maximaal 25 medewerkers (FTE).

Dit programma is bedoeld voor ondernemers die zich willen oriënteren om het bedrijf (mogelijk) volledig of deels te willen overdragen en voor beoogd ondernemers die zich willen oriënteren om een bedrijf (mogelijk) volledig of deels willen overnemen.

De coaching, training en begeleiding gedurende het programma draagt bij aan de verdere oriëntatie en bewustwording om het bedrijf (deels) te willen overdragen of overnemen. Het programma is dus nadrukkelijk niet gericht op het opzetten, begeleiden en implementeren van een volledige bedrijfsoverdracht.

Het programma is toegankelijk voor alle (beoogd) ondernemers van een bedrijf gevestigd in de provincie Utrecht met tenminste 2 en maximaal 25 medewerkers (FTE).

Het belang van het MKB voor de regionale economie in de Provincie Utrecht is groot. MKB-(familie)bedrijven vormen regionaal de motor voor welvaart, werkgelegenheid en innovatie.

De Provincie Utrecht (h)erkent dat vele bedrijven last (hebben) ervaren van de coronacrisis en op dit moment de kosten zien toenemen, de bedrijfswinst zien dalen en volop uitdagingen ervaren. Door een mogelijke toegenomen schuldenlast, stress en onzekerheid onder ondernemers kan het voor de volgende generatie in een (familie)bedrijf mogelijk lastig(er) zijn om de afweging te maken het bedrijf (op termijn) over te nemen.

De Provincie Utrecht wil met dit programma van betekenis zijn voor MKB (familie)bedrijven in de provincie Utrecht door hen op onafhankelijke wijze bewust te maken, te begeleiden en te ondersteunen door de Ondernemerschap Academy bij het maken van keuzes over opvolging en de stappen die daarna gezet kunnen worden .

Het programma wordt 100% gesubsidieerd door de Provincie Utrecht en je hoeft dus zelf geen financiële investering te doen om deel te nemen.

Uiteraard vraagt je deelname wel een investering in tijd. De drie coachingsessies bij jou op locatie nemen ieder ca. 2 uur in beslag en de drie groepsbijeenkomsten duren 3,5 uur.

Je tijdsinvestering over een periode van ca. 4 maanden bedraagt dus in totaal 16,5 uur, plus je reistijd en de voorbereiding en uitwerking van de sessies en bijeenkomsten.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.