Kun jij 3 maanden weg?

Home Inspiratie Kun jij 3 maanden weg?

Zo maak je jezelf misbaar

De meeste ondernemers starten hun bedrijf vanuit hun passie, eigen expertise of zien een gat in de markt. Al snel heb je medewerkers nodig, verhuis je van de zolderkamer naar een echt kantoor en maak je steeds weer nieuwe plannen voor de toekomst, die je elke week moet bijstellen. 24/7 ben je met de business bezig en een vakantie wordt vaak een “workation”.

Om je bedrijf klaar te stomen voor de volgende fase en weer ruimte voor jezelf te creëren wil je zo snel mogelijk professionaliseren en je bedrijf toekomstbestendig maken. Grootste aandachtspunten: meer focus, meer structuur en een heldere strategie. Maar misschien wel de belangrijkste: jezelf als ondernemer misbaar durven maken.

Het is namelijk een misverstand dat je als ondernemer de slimste persoon op aarde bent. Je bent wel de pionier die de eerste stappen heeft gezet, de risico’s heeft genomen en het idee heeft bedacht. Maar voor de volgende fase van je bedrijf heb je juist andere mensen en schaalbare processen nodig die jou en je bedrijf naar een volgend plan tillen.

Focus, structuur & strategie

Een duidelijke strategie en goede tools stellen je in staat om sturing te geven aan je bedrijf. Dat ‘sturen’ doe je letterlijk en figuurlijk. Want de focus en structuur creëer je door inzicht in cruciale processen en cijfers te krijgen.
Hoe gaat het met de winst, wie werkt aan welk project, hoeveel mensen hebben zich ingeschreven voor het volgende event etc. De cijfers en grafieken geven een real-time beeld van alles wat belangrijk is voor je bedrijf. Zo zorg je ervoor dat iedereen zich bewust is van zijn of haar impact.

Ruimte geven

Zo’n cockpit is leuk alleen geven cijfers en grafieken niet het hele beeld van je bedrijf. Hoe staat het met de motivatie van je team en heb je alle expertise in huis voor de volgende stap? Zolang je mensen kunt helpen op hun groeipad, blijven en komen ze. Besteedt daarom veel aandacht aan het faciliteren van ontwikkeling, zoals persoonlijke coaching en aanvullende opleidingen. Zorg ervoor dat iedereen daar tijd en ruimte voor krijgt.

Binnenkort wil je drie maanden weg? De sleutel om dat voor elkaar te krijgen is vertrouwen hebben in je mensen. Het enige wat je hoeft te doen is erop vertrouwen dat medewerkers het beste met je bedrijf voor hebben. Dat lukt als je de mensen écht onderdeel maakt van het bedrijf. Dat vertrouwen betaalt zich hoe dan ook terug. En wees eerlijk: wat is het ergste dat kan gebeuren als je durft los te laten? Er is bijna geen fout die je bedrijf fataal kan worden. Als je mensen ruimte geeft, dan speel je jezelf uiteindelijk vrij. Als je dat niet doet, kun je per definitie niet verder groeien.

Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?

Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.