4 tips om je medewerkers mentaal fit te houden

Home > Inspiratie > 4 tips om je medewerkers mentaal fit te houden

De psychische gesteldheid van je medewerkers is in deze huidige tijd misschien wel belangrijker dan ooit. Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je iedereen mentaal binnenboord houdt, nu én in de nieuwe werkelijkheid, als iedereen strak weer naar kantoor komt?

Investeer in de mentale fitheid van je medewerkers
Afgelopen donderdag organiseerde mijn kring van Jong Management een webinar met geluksprofessor Patrick van Hees, over geluk in tijden van Corona. Want niet alleen heeft ons dagelijks leven te lijden onder de huidige pandemie, ook onze mate van geluk daalt aanzienlijk.

Langlopend geluksonderzoek van de Erasmus Happiness Economics Research Organization (EHERO) liet vorige week zien dat het geluksniveau van Nederlanders flink is gedaald: van een 7,5 naar een 6,3. Dit is de grootste daling in jaren.

Een van mijn vragen aan Patrick was dan ook: “Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je medewerkers mentaal fit blijven en hoe bevorder je (werk)geluk in deze tijden?”.

Tip 1: Jezelf laten zien & actief communiceren
Je communicatie en zichtbaarheid als ondernemer intensiveren is ontzettend belangrijk. Maar wat als deze crisis nog maanden blijft duren? Houd daarbij rekening met de huidige situatie op korte termijn, maar denk ook aan later.

De uren die je medewerkers nu geeft aan bijvoorbeeld bijzonder verlof voor kinderen of zieke ouders zorgt voor een enorme betrokkenheid. Wanneer je mensen nu wat meer ruimte geeft en laat zien dat je de coronacrisis als team doorstaat, dan zul je straks gelukkigere medewerkers hebben.

Daarnaast is het ook van belang om actief te communiceren over de (financiële) situatie van het bedrijf. Is er een kans dat we afscheid moeten nemen van medewerkers? Als mensen weten waar ze aan toe zijn, creëer je rust.

Mensen zijn in deze tijd zenuwachtig dat ze ontslagen worden, zeker in kleinere MKB bedrijven. Mensen houden zich groot en werken door op adrenaline, maar zodra dat over is zal je een groot effect zien van al die opgekropte stress. Dus spreek het duidelijk uit als je niet direct gaat snijden in personeelskosten. Op die manier houd je iedereen bij elkaar.

Tipt 2: Regel wat je kan regelen
Laat je als ondernemer ook gelden op facilitair vlak. Het betekent heel veel voor medewerkers als je dingen voor ze kan regelen. De een heeft een laptop die niet goed functioneert, de ander wil graag een ergonomische bureaustoel die op kantoor staat. Dat soort randvoorwaarden kunnen mensen echt opbreken. En dus zul je naast leider ook even facilitair medewerker moeten zijn. Op die manier laat je mensen óók zien dat je er voor ze bent.

Dit geldt ook voor het opzetten van informele sociale momenten, zoals een virtuele borrel of pubquiz, of het inzetten van de verruimde WKR regeling om iets leuks thuis te laten bezorgen bij je medewerkers.

Tip 3: Realistische verwachtingen
Ondernemers doen er volgens Patrick ook goed aan, om balans te houden tussen de dingen die je vraagt en de mogelijkheden die medewerkers hebben om daadwerkelijk aan de vraag te kunnen voldoen.

Zorg dat je ze uitdaagt, maar niet te veel van ze vraagt. Je moet ze voldoende autonomie bieden om hun werk zelf in te richten, maar tegelijkertijd ook voldoende ondersteunen om aan de vraag te voldoen.

Tip 4: Werkgeluk: weet jij hoe je mensen zich écht voelen?
Patrick voegt nog toe, dat hij hoopt dat de crisis ons leert om werkgeluk en mentale gezondheid in cijfers uit te gaan drukken. Dan gaat het niet alleen om hoe fijn de arbeidsvoorwaarden zijn en hoe gezellig de lunch, maar om het hele plaatje. Deze crisis illustreert hoe belangrijk het is om te weten hoe je medewerkers zich voelen.

Wie nu al aan werkgeluk wil werken, kan tijdens deze crisis eens onderzoeken hoe medewerkers met deze situatie omgaan. Sommige mensen hebben geen kinderen en zijn introvert. Die hebben momenteel andere behoeftes van jou als ondernemer dan extraverte mensen, die wat meer last hebben van binnen zitten.

Ondernemers doen er volgens hem goed aan om de persoonlijkheden binnen hun team te onderzoeken en vanuit hun waarden en behoeften te ontdekken hoe je mensen kan motiveren. Dat is nu én straks belangrijk voor hun gesteldheid op kantoor.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.