4 Tips om jezelf misbaar te maken
Leiders en ondernemers hebben vaak moeite met het idee dat ze niet meer of een stuk minder nodig zijn in hun organisatie. Ze werken vaak hard en maken vele uren en daardoor zijn ze ‘onmisbaar’, althans dat is wat ze denken. Op het moment dat zij een stapje terug zetten en vanuit een ‘helikopter view’ kijken naar de organisatie, dan komen ze in de meeste gevallen tot een andere conclusie. Door dit stapje terug te zetten bepalen zij in hoeverre ze echt misbaar zijn in de organisatie. Want wat zou er veranderen wanneer ze niet meer die vele uren hoeven te maken en dat terwijl de geboekte resultaten beter zijn.
Uiteindelijk is het helemaal niet zo lastig om jezelf misbaar te maken in je bedrijf, echter, is het wel van belang dat jij niet het fundament bent van de organisatie. Het fundament moet er net zo goed liggen op het moment dat jij er niet bent als op de momenten dat jij er wel bent.
Het fundament van de organisatie leggen is wel lastig, want hoe zorg je er nou voor dat niet elke medewerker op jou leunt? Hoe zorg je er daarnaast voor dat je medewerkers de verantwoordelijkheid nemen voor hun taken? En hoe houd je je medewerkers dan ook nog eens gemotiveerd? En blijven je medewerkers dan nog steeds met plezier naar het werk gaan?
Dit zijn enorm lastige vragen, maar wij helpen je hierbij met dit artikel. Want in dit artikel lees je 4 tips om jezelf misbaar te maken als ondernemer of leider.
Tip #1 – Laat los
Alles in het ondernemerschap begint met een keuzes, zo ook bij het loslaten van taken. Welke keuze maak je? Aan welke taken, werkzaamheden en projecten wil jij wel je tijd besteden? Welke werkzaamheden hebben de meeste prioriteit? Welke werkzaamheden hebben de meest positieve impact op je organisatie? En welke werkzaamheden geven jou energie?
Dit zijn allemaal vragen die je stelt aan jezelf om zo te bepalen hoe jij je tijd het meest invloedrijk en betekenisvol invult. In het ondernemerschap en überhaupt in het leven is tijd je meest kostbare bezit, zodra er een dag voorbij is krijg je deze dag niet meer terug. Dus het is van essentieel belang om zo zorgvuldig mogelijk met je tijd om te gaan, elke minuut die jij besteed aan je organisatie moet zo waardevol mogelijk benut worden.
Als ondernemer of leider ben jij vaak bang om werk los te laten. Want je vraagt je af of dit niet zorgt voor een omzetdaling, of dat je klanten niet meer tevreden zijn. Echter, bij het denken in deze ‘wat als’ situaties ervaar jij stress en angst en dit is precies hetgeen je niet wilt.
Laat de controle los
De eerste stap naar het loslaten van werkzaamheden, taken of projecten is het delegeren aan je werknemers. Vervolgens is het van belang om ook de controle los te laten, want deze controle leidt tot de stress en angst die je ervaart bij het loslaten van werkzaamheden, taken of projecten.
Om deze controle los te kunnen laten moet je kunnen vertrouwen op je werknemers, want je werknemers hebben de juiste kennis en ervaring, toch? In het geval dat dit niet zo is, is het van belang om wel de juiste kennis en ervaring in huis te halen.
Zodra jij deze twee stappen hebt kunnen zetten, heb jij voor rust en tijd gezorgd voor jezelf én voor je organisatie.
Tip #2 – Werk aan je communicatie
Op het moment dat jij werk uit handen geeft is het wel van belang dat je dit op een juiste manier communiceert. Op het moment dat jij niet duidelijk de boodschap overbrengt op de persoon die je taak gaat overnemen, kan deze persoon deze taak ook niet juist uitvoeren. Communicatie is dus echt de sleutel bij het misbaar maken van jezelf in je organisatie.
Naast dat juiste communicatie van belang is bij het loslaten van taken, is het ook goed voor het gevoel van de werknemers. Werknemers voelen zich gehoord wanneer jij als leider of ondernemer met een oprechte interesse naar hun luistert en dan ook echt wat met de informatie doet die je van ze krijgt.
Als leider of ondernemer is communicatie ook één van de belangrijkste managementvaardigheden. Bij het delegeren van taken is het van belang dat je een taak delegeert die voldoet aan de SMART-doelstellingen (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden). Naast dat de taak hieraan moet voldoen, moet het ook duidelijk zijn wat hij moet doen, hoe hij dat moet doen, wat en wie hij hiervoor nodig heeft en waarom het belangrijk is dat de taak wordt uitgevoerd. Op het moment dat dit allemaal helder is, voorkomt dit enorm veel misverstanden.
Tip #3 – Geef je medewerkers uitdaging
Werknemers vinden het fijn om uitdaging te voelen, dit zorgt er namelijk voor dat ze zich door blijven ontwikkelen. Om talentvolle werknemers te behouden in je organisatie is het van belang dat zij uitdagingen hebben die overeenkomen met hun doelen.
Dit kun je dus heel goed combineren met het misbaar maken van jezelf in je organisatie. Als ondernemer of leider heb jij vaak de taken, werkzaamheden en projecten die veel impact hebben op de organisatie. Door zo’n taak te delegeren aan een talentvolle werknemer heeft deze werknemer een nieuwe uitdaging voor zich. Hij voelt verantwoordelijkheid voor het goed uitvoeren van deze taak en dat creëert een vorm van plezier bij deze werknemer.
Terwijl deze werknemer bezig is met het uitvoeren van deze taak, is hij zich daarbij ook nog eens aan het door ontwikkelen en zorgt dat ervoor dat jij geen tijd meer kwijt bent aan deze taak. Wel is het dan weer van belang om ook de controle los te kunnen laten zoals in de eerste tip wordt besproken.
Tip #4 – Creëer processen en structuren
Bij het misbaar maken van jezelf in je bedrijf is het van belang dat je de juiste tools gebruikt. Maar naast deze tools zijn volgens Karen van der Aa, oprichter van First Floor, nog 2 aspecten noodzakelijk. Namelijk de juiste structuren en processen binnen je organisatie. Elke organisatie heeft zijn eigen processen en structuren, deze moet je in kaart brengen. Op het moment dat je deze in kaart hebt kun je deze gaan uitbreiden en gaan delen met je werknemers.
Efficiënte en duidelijke processen binnen een organisatie zorgen ervoor dat iedere werknemer weet wat hij moet doen, hoe hij dat moet doen, met wie hij dat moet doen en waarom hij dat moet doen. Het is dus van essentieel belang om de processen in kaart te brengen om zo de organisatie te structureren en iedereen een aandeel te laten hebben in de bedrijfsvoering.
Op het moment dat de processen en structuren duidelijk zijn binnen de organisatie kun je gaan digitaliseren en automatiseren, maar dat komt later aan bod.
Operationeel of strategisch misbaar
Volledig misbaar wil uiteraard niemand zijn en daarvoor ben je ook geen ondernemer of leider van een organisatie geworden. Wel wil je misbaar zijn op de gebieden waar je niet je energie uit haalt en waar je geen grote impact mee maakt.
Zo maken wij onderscheidt in twee onderdelen waarin je misbaar kunt zijn, operationeel en strategisch. Over het algemeen is het fijn om als leider of ondernemer misbaar te zijn in het operationele gedeelte, je wilt je namelijk bezig houden met de strategie van de organisatie.
Wat wij vaak zien is dat de organisatie te afhankelijk is van de ondernemer of leider op het operationele gedeelte, maar hier wil jij jezelf juist misbaar maken. Aan de hand van de vier tips die wij net hebben gegeven kun jij je misbaar maken in dit gedeelte.
Voor veel ondernemers en leiders voelt het als een enorme vrijheid om wel nodig te zijn in het strategische gedeelte. Je kunt vanuit een helikopter view kijken naar de organisatie en keuzes maken die op zowel de lange als de korte termijn een grote, blijvende en positieve impact hebben.
Je wilt als ondernemer nog wel op de hoogte blijven van het grote plaatje en daarnaast een team creëren van allemaal experts. Dit is jouw taak, want zo kan je op de feedback en de visie van je werknemers vertrouwen.
Hoe kan coaching je hierbij helpen?
Om jezelf misbaar te maken in je organisatie is er tijd nodig, tijd om alle processen en structuren in kaart te brengen. Tijd om je werknemers beetje bij beetje meer uitdaging en verantwoordelijkheden te geven. In dit hele proces is het voor jou als leider of ondernemer enorm waardevol om een persoon naast je te hebben waar je mee kan sparren. Zo kun je sparren over de uitdagingen die je tegenkomt in dit proces en hoe je hier mee om kunt gaan, maar ook krijg je met een business coach een ander perspectief. De business coach geeft aan wat zijn perspectief is op de organisatie en welke stappen er het meest nodig zijn om het bedrijf misbaar te maken van de ondernemer.
Benieuwd naar wat business coaching voor jou kan betekenen?
Wil jij meer weten over business coaching en wat de business coaches van de Ondernemerschap voor jou kunnen betekenen?
Meer informatie