5 inzichten & concrete tips voor meer eigenaarschap, verantwoordelijkheid & samenwerking in jouw team

Home Inspiratie 5 inzichten & concrete tips voor meer eigenaarschap, verantwoordelijkheid & samenwerking in jouw team

5 inzichten & concrete tips voor meer eigenaarschap, verantwoordelijkheid & samenwerking in jouw team

Ben je ondernemer, leidinggevende of HR verantwoordelijke? En wil je graag een team dat (meer) verantwoordelijkheid neemt, eigenaarschap toont en soepel samenwerkt?

Ontdek in dit artikel 5 waardevolle inzichten met concrete tips die je morgen kunt toepassen om het leiderschap & de samenwerking in jouw team(s) verder te ontwikkelen.

1. Geef mensen écht de ruimte

Vertrouwen en autonomie geven zijn dé sleutels tot eigenaarschap en effectieve teamontwikkeling. Maar hoe doe je dat zonder de controle te verliezen?

Lessen uit de praktijk:

  • Durf los te laten: Een bekende valkuil voor veel ondernemers en leidinggevenden die we ook veel zien tijdens onze teamtrainingen is micromanagement. Begin klein door bepaalde beslissingen of taken volledig bij je team neer te leggen, zonder dat jij elke stap controleert. Bepaal samen met je team duidelijke kaders en laat hen zelf invullen hoe ze die doelen bereiken.
  • Focus op het resultaat, niet het proces: Geef medewerkers de vrijheid om hun eigen werkwijze te bepalen, zolang het eindresultaat voor jou én voor hen helder is. Geef vertrouwen zodat jouw team meer verantwoordelijkheid voelt én neemt voor hun werk.

Praktische tip om morgen door te voeren:

Plan een sessie waarin je als team bespreekt welke verantwoordelijkheden de teamleden zelf willen dragen. Dit stimuleert zowel samenwerking als het eigenaarschap, en maakt teamontwikkeling een natuurlijk proces. Maak heldere afspraken over hoe en wanneer er terugkoppeling gegeven wordt, zodat er duidelijkheid is zonder constante controle.

2. Bepaal of iedereen op de juiste plek zit

Een teamlid dat zijn talenten optimaal kan benutten, voelt zich veel meer betrokken en verantwoordelijk voor zijn of haar werk. Maar zit iedereen binnen jouw team(s) ook inderdaad op de juiste plek zodat deze talenten optimaal benut worden en mensen zich niet alleen persoonlijk, maar ook als team verder kunnen ontwikkelen.

Lessen uit de praktijk:

  • Ken de sterke punten van je team: Gebruik een persoonlijkheidsanalyse als DISC of Insights om zelfbewustzijn te creëren en de sterke punten en werkvoorkeuren van je medewerkers in kaart te brengen. Dit geeft inzicht in welke rollen of taken beter passen bij hun natuurlijke talenten en bevordert betere samenwerking.
  • Roteren van rollen: Soms moet iemand even op een andere stoel zitten om zijn of haar plek écht te vinden. Door te rouleren binnen het team of in projecten met een wisselende samenstelling te werken geef je iedereen de kans om te ontdekken waar ze het beste tot hun recht komen, wat de teamontwikkeling stimuleert.

Praktische tip om morgen door te voeren:

Plan een ‘talenten check-in’. Vraag je medewerkers in de volgende werkbespreking waar zij energie van krijgen in hun werk en waar ze zichzelf willen ontwikkelen. Zo kun je taken herverdelen en optimaal gebruikmaken van ieders kwaliteiten, wat zowel leiderschap als teamontwikkeling bevordert.

3. Zorg voor transparante doelen

Heldere doelen zorgen voor focus, eigenaarschap en betere samenwerking. Zonder duidelijke richting bestaat de kans dat iedereen op zijn/haar eigen eiland blijft werken zonder te weten hoe dit bijdraagt aan het grotere geheel.

Lessen uit de praktijk

  • Werk met een jaarplan met initiatieven en doelstellingen per kwartaal: Dit is een bewezen methode om transparantie en betrokkenheid te vergroten in teams. Dit jaarplan met een vertaling van de initiatieven, doelstellingen en verantwoordelijken per kwartaal helpt teams niet alleen te begrijpen wat de prioriteiten zijn, maar ook hoe succes eruitziet en hoe elke medewerker daaraan kan bijdragen.
  • Deel successen en uitdagingen: Je team voelt zich meer verantwoordelijk als het gezamenlijk betrokken is bij het behalen van doelen. Laat medewerkers zelf de voortgang presenteren en bespreek als groep wat goed gaat en wat beter kan, wat de teamontwikkeling versterkt.

Praktische tip om morgen door te voeren:

Plan een moment met je team en stel samen een doel vast voor het nieuwe jaar met duidelijke meetbare resultaten en koppel deze aan ieders taken. Zo begrijpt iedereen meteen hoe zij bijdragen aan het grotere geheel, en bevorder je zowel eigenaarschap als samenwerking.

4. Stimuleer open communicatie en feedback

Een team dat open communiceert, groeit sneller, werkt effectiever samen en heeft een betere basis voor continue teamontwikkeling. Maar openheid moet wel actief gestimuleerd worden, anders blijft het bij mooie woorden.

Lessen uit de praktijk:

  • Maak van feedback een vast onderdeel: Creëer een cultuur waarin het normaal is om elkaar constructieve feedback te geven. Gebruik de “feedforward”-methode, waarbij je medewerkers helpt te focussen op toekomstige verbeteringen in plaats van alleen te kijken naar wat fout ging.
  • Gebruik retrospectives: Na een afgeronde opdracht of project kun je met het hele team terugblikken op wat er goed ging en wat beter kan. Dit vergroot het eigenaarschap en maakt ruimte voor reflectie en verbetering, wat de samenwerking bevordert.

Praktische tip om morgen door te voeren:

Organiseer een “feedback Friday” waarin teamleden elkaar elke week kort feedback geven op een specifiek project of taak. Houd het licht en open; dit zorgt voor een natuurlijke en regelmatige feedbackcultuur die essentieel is voor teamontwikkeling en samenwerking.

5. Vier successen, ook de kleine!

Niets stimuleert eigenaarschap en samenwerking meer dan het erkennen van behaalde successen. Dit is een belangrijke stap in het proces van teamontwikkeling.

Lessen uit de praktijk:

  • Koppel erkenning aan de inspanning, niet alleen het resultaat: Teams voelen zich meer verantwoordelijk als ze ook erkend worden voor hun inzet, niet alleen voor het eindresultaat. Dit bevordert doorzettingsvermogen, innovatie en versterkt de onderlinge samenwerking.
  • Betrek het hele team bij de viering: Laat je team niet alleen successen delen met het management, maar ook met elkaar. Dit versterkt de onderlinge samenwerking en het gevoel van gezamenlijk succes.

Praktische tip om morgen door te voeren:

Begin je volgende teamoverleg met een ‘mini-viering’. Laat teamleden zelf een succes of mijlpaal delen (hoe klein ook) en spreek gezamenlijk waardering uit voor elkaar. Dit kost maar een paar minuten en zorgt voor een positieve energie in het team, wat de teamontwikkeling een boost geeft.

Met deze 5 inzichten én praktische tips, kun je meteen aan de slag om eigenaarschap, verantwoordelijkheid en samenwerking binnen je team te versterken. Het zijn vaak kleine aanpassingen die het verschil maken en morgen al voor een effectievere en betrokken teamsfeer zorgen.

Wil jij je team ook verder ontwikkelen?

Wil jij je (leiderschaps)team verder ontwikkelen om meer eigenaarschap, verantwoordelijkheid & samenwerking te creëren?

Kies voor een teamtraining met blijvende impact die volledig aansluit op de (ontwikkel)behoefte van je medewerkers en bij jullie op locatie georganiseerd kan worden.

Meer informatie
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.