7 kenmerken van succesvolle ondernemers

Home Inspiratie 7 kenmerken van succesvolle ondernemers

Ondernemers zijn ‘anders’, maar niet gek

Ondernemen, voor sommige klinkt het heel spannend of ligt het heel ver van hun vandaan. Voor anderen zit het in hun hart en houden ervan. Bij ondernemen komt van alles kijken en iedere ondernemers komt in grote lijnen dezelfde uitdagingen tegen. Maar hoe ga je om met die uitdagingen? Ontdek hoe ervaren succesvolle ondernemers zijn omgegaan met de uitdagingen die jij wellicht nu ook ervaart.

Wanneer ben je een ‘succesvolle’ ondernemer? Voel jij je een succesvolle ondernemer als je 80 uur in de week en een miljoen verdiend in het jaar. Of wanneer je 20 uur in de week werkt en genoeg verdiend om te kunnen doen wat je wilt doen?

#1 ‘Out-of-the-box’ denken

Je ondernemersreis gaat niet alleen maar over rozen, je krijgt te maken met uitdagingen en problemen. Hoe je met deze uitdagingen en problemen omgaat bepaalt de mate van je succes. Bij het omgaan met deze uitdagingen en problemen kan out-of-the-box denken je erg veel helpen.

Wanneer er iets in de weg staat van jouw doel en je visie, heb je creativiteit en vindingrijkheid nodig om dit op te lossen. De oplossingen komen vaak voort vanuit je creatieve gedachtes, soms kan je deze uitdagingen of problemen zelfs zo omvormen dat het een kans voor jou is.

Bij het ondernemen heb je dus een dosis creativiteit nodig. Deze creativiteit zorgt ervoor dat je nog meer kunt profiteren van je ups en sneller uit je downs kunt komen.

#2 Nooit opgeven

Ondernemen, het gaat nooit alleen maar omhoog. De downs horen er ook bij, met deze downs dien je om te gaan. Heb jij het doorzettingsvermogen niet in je om door te gaan na een tegenslag, dan zal je op een punt komen waarop je zegt: ‘Ik stop ermee’. Een succesvolle ondernemer vindt altijd een weg om weer door te gaan en geeft niet op.

Omdat succesvolle ondernemers niet opgeven, worden tegenslagen voor hen normaal. Tegenslagen horen erbij en daar leer je van, hoe meer tegenslagen je hebt verwerkt hoe sterker je wordt en des te beter je met deze tegenslagen om kunt gaan.

De fouten die je maakt tijdens het ondernemen, die vormen op de lange termijn de basis voor je succes. Een succesvolle ondernemer wordt je niet binnen een week, maand of zelfs een jaar. Het kost tijd om een goede ondernemer te worden.

#3 Elke dag een beetje beter worden

Het worden van een (nog) succesvolle(re) ondernemer kost tijd, heel veel tijd. Het vergt discipline om elke dag weer ertegen aan te gaan, maar het is nodig. Elke dag een beetje beter zorgt op de lange termijn voor groot succes.

Wanneer je elke dag 1 procent beter wordt, dan ben je over een jaar bijna 38 keer zo goed als vandaag. Dit geeft de kracht aan van consistentie.

Het zijn de dagen wanneer je geen motivatie hebt, wanneer je geen zin hebt om te werken, om dan toch te gaan werken. Die dagen vormen de basis voor het succes op de lange termijn. Die dag zelf heb je je groei niet door, maar op de langere termijn ga je de resultaten zien.

#4 Een open geest hebben

Een open geest, wat is het? In het kort houd het in dat je open staat voor nieuwe ideeën, ervaringen, theorieën en mensen.

Het is iets wat een ondernemer kenmerkt, telkens weer iets nieuws proberen. Lukt het niet, doorgaan naar het volgende. Het altijd zien van nieuwe ideeën en bijna verslaafd raken aan het nadenken en uitvoeren van de nieuwe ideeën.

Een succesvolle ondernemer laat zich niet in de weg zitten door ervaringen uit het verleden, hij kijkt met een open blik naar de toekomst. Hij vraagt zich telkens weer af welke volgende stappen er gezet kunnen worden om het bedrijf en zichzelf door te ontwikkelen.

#5 Weinig tot geen angsten kennen

Angsten, een veelvoorkomend ‘excuus’ bij mensen die hun ware potentie (nog) niet hebben bereikt. Het hebben van angsten is gevaarlijk, heel gevaarlijk. Het houd je tegen bij het bereiken van je doelen.

Succesvolle ondernemers hebben veel angsten overwonnen, hierdoor voelen zij zich vrij. Vrij van zichzelf en van de wereld om hun heen.

De meest voorkomende angsten zijn: de angst voor kritiek, onzekerheid en eenzaamheid. Als je naar jezelf kijkt, en wees echt eens eerlijk. Zie jij ook één of meerdere angsten bij jezelf? Waarschijnlijk wel, wat heb je hier al aan gedaan om dit te overwinnen?

Succesvolle ondernemers hebben vaak deze angsten ook gehad, maar hebben ze overwonnen. Lef tonen en zelfvertrouwen, dat zijn de sleutels bij succesvolle ondernemers. Zij weten dat ze het niet in één keer goed doen, maar het toch doen ze het om van de fouten te leren.

#6 Recht op het doel afgaan

Bij het ondernemen is het van essentieel belang om altijd je doel voor ogen te houden en er ook naar te handelen. Elke keuze die jou maakt bepaalt hoe je ondernemersreis eruit ziet. Het maken van deze keuzes moet je snel doen, maar wel met je doel in je achterhoofd. De keuzes die je maakt moeten gemaakt worden op basis van je doel.

Is je doel om zoveel mogelijk te verdienen, of om zoveel mogelijk vrijheid te ervaren. Wanneer je doel is om zoveel mogelijk vrijheid te ervaren, dan is het niet handig om een kans te grijpen waardoor je de aankomende 10 jaar elke week minimaal 60 uur moet werken.

Houd dus bij elke handeling en keuze je doel in je achterhoofd en baseer je handelingen en keuzes daar ook op. Wijk niet af van je doel en zeg nee tegen de dingen die voor afleiding zorgen.

Wil je meer te weten komen over welke manier van focus succesvolle ondernemers toepassen? Lees het in dit artikel.

#7 Leider zijn over jezelf én je team

Als ondernemer is het van belang dat je leiding kunt nemen en geven over je team en over jezelf. Je moet jezelf onder controle hebben, weten waar je naar toe wilt en je eigen keuzes maken. Je hebt de leiding over je eigen leven en de koers die je wilt gaan varen, daarbij is het belangrijk om dit op de juiste manier te over te brengen op je team.

Ben je nu ondernemer en doe je het nog in je eentje, dan is het alsnog handig om over leiderschapskwaliteiten te beschikken. Als leider beschik je over een duidelijke toekomstvisie, kun je een team motiveren en op één lijn brengen om zo effectief mogelijk tot een doel te komen.

Er is niet één type succesvolle ondernemer

Elke ondernemer is anders, er is niet een bepaald ideaalbeeld waar je perfect aan moet voldoen. Jij moet zelf laten zien dat je het kunt, daarbij is het belangrijk dat je gelooft in jezelf en je niet zomaar van slag raakt bij de kleinste tegenslag.

Elke ondernemer heeft andere kwaliteiten en kenmerken, dat maakt iedere ondernemer ook zo uniek.

Hulp nodig?

Loop jij tegen uitdagingen aan als ondernemer en heb je hierbij hulp nodig? Onze business coaches helpen jou heel graag!

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.