Zelfstandig ondernemen is onzeker en spannend. Geloof me, het is echt niet vreemd dat je soms even moet slikken bij het idee. In de rol van werknemer heb je meer zekerheid en sturing. Iedere maand ben je verzekerd van een bedrag op je rekening en je weet (hopelijk) wat er van je verwacht wordt. Nu moet je het opeens zelf, en misschien zelfs wel helemaal alleen doen.
Met deze 9 tips leg je een stevig fundament voor jezelf en je bedrijf.
Tip 1: Volg je innerlijke drive
Je wilt ondernemen vanuit je innerlijke drive, vanuit je kracht als ondernemer. Wat zijn je sterke eigenschappen? Waar ben je goed in? Wat onderscheid jou van de rest? Bepaal je unique selling points en schrijf ze op. Kies er drie uit en bouw je bedrijf daar omheen. Zo bereid je jezelf optimaal voor. Creëer je vertrouwen in je kunnen en je plan en weet je waar je voor staat. Een krachtige positie om mee te starten.
Tip 2: Vraag om hulp & blijf je ontwikkelen
Wie is succesvol als ondernemer? Wie runt, in jouw ogen, een mooi bedrijf? Mensen vertellen graag over hun successen. Geslaagde ondernemers weten heel goed hoe het is om voor jezelf te beginnen en vertellen je waarschijnlijk graag waar je op moet letten. Advies: met wie wil je graag koffie drinken? Maak een lijst met 20 mensen en benader ze. Geloof, lef en durf zijn heel belangrijk in je ondernemerschap. Succesvolle ondernemers zien zichzelf vaak terug als jonge ondernemer. Ze kunnen een mentor-rol vervullen, want je kunt het niet in je eentje. Blijf jezelf daarnaast inspireren en ontwikkelen. Lees boeken en blogs, volg je interesse. Spar met andere ondernemers. Ga eens naar een seminar met een thema wat je al weken bezighoudt. Schrijf ideeën en inzichten op. Bouw bewust tijd in om te reflecteren op jezelf en je bedrijf. Alleen, of samen met een coach/adviseur.
Tip 3: Pak tijd en rust om na te denken over je business
Denk na over de lange termijn. Sta even stil voordat je gaat. Wat is het ‘masterplan’? Waar wil je over 3 of 5 jaar staan en wat wil je – iedere maand/week- doen om dit te bereiken? Hoe moeilijk het ook is om afstand te nemen van het geheel, het is belangrijk om dit te doen. Bij zelfstandig ondernemen is het verleidelijk om verweven te raken met je werk en met je bedrijf, want er is altijd wel iets te doen. Even afstand van je bedrijf nemen geeft je “headspace” om over dingen na te denken en zaken vanuit een ander perspectief te zien. Dus maak bewust tijd vrij om iedere week aan het ‘grote masterplan’ te werken. Ook al is het maar een uurtje. En misschien nog belangrijker: gun jezelf de rust in de avonden en in het weekend.
Tip 4: Ontkurk die champagne!
Het is een open deur, maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Ik zie veel startende ondernemers om me heen die vergeten te genieten van wat ze doen en hun successen niet vieren. Zonde, want dat is toch de reden waarom je het doet, voor je successen? Dus vier deze momenten op wat voor manier dan ook. Vooral als je een team om je heen hebt, they need it!
Tip 5: Wanneer ben je eigenlijk succesvol?
Wat betekent succes voor jou? Wat wil je bereiken met je bedrijf? Ben je succesvol als je een bepaalde omzet behaald? Of als je groeit in personeel? Ben je tevreden als je marktleider in jouw niche bent? Als je een winnend team hebt neergezet dat fluitend naar kantoor komt? Helaas zijn er nog genoeg ondernemers die geen doelen hebben opgesteld en eigenlijk niet weten wanneer ze succesvol zijn.
Tip 6: Stel realistische doelen, die uitdagen
Stel doelen op die haalbaar en realistisch zijn, maar wel uitdagend. Niets is meer frustrerend en demotiverend dan totaal onhaalbare doelen. Zowel voor jezelf, als voor je team. Wij helpen onze ondernemers vaak door het (lange termijn) hoofddoel op te delen in kleinere doelen die op kortere termijn te realiseren zijn. Zo kun je van doel naar doel ondernemen en dat werkt motiverend en effectief.
Tip 7: Durf risico’s te nemen
Ondernemen zonder risico’s bestaat niet. De ondernemers die succesvol zijn, gaan de uitdaging aan. Zij weten dat fouten maken mag, dat het de besten overkomt. Ondernemen is proberen en reageren. Doe wat je van plan bent, kijk hoe men reageert en reageer daarop. Het gaat om structurele verbetering.
Tip 8: Laat los
Wanneer je probeert om alles zelf te doen, loop je op een gegeven moment vast. Kijk zo snel mogelijk naar de werkzaamheden die je kan uitbesteden aan anderen of aan een systeem. Wanneer je bijvoorbeeld een deel van je processen automatiseert, hoef je dit slechts 1 keer op te zetten. Daarna is het pure tijdswinst! Kiezen voor uitbesteden vergt een investering. Maar aan de andere kant: hoeveel is jouw eigen tijd waard? Als een ander in een uurtje datgene fixt wat jou 3 weken en een aantal grijze haren kost, dan lijkt me dat geen slechte deal!
Tip 9: Screw it, let’s do it!
Dit is misschien wel één van de belangrijkste tips die je kunt krijgen als je net begint: ga het gewoon DOEN! Je kunt eeuwen blijven hangen in de voorbereiding, het denkproces en het lezen van blogs zoals deze ( ???? ). Uiteindelijk komt het resultaat pas zodra je met je ‘poten in de klei’ staat en echt aan de slag gaat. Dus hou op met het onderdrukken van je potentieel. Doe wie je bent. Rem eraf, niet teveel meer nadenken, volg je intuïtie en GA.
Enjoy the journey!
Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?
Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.
Maak een vrijblijvende afspraak