Corona: overmacht of nakomen contractuele verplichtingen

Home > Inspiratie > Corona: overmacht of nakomen contractuele verplichtingen

Veel ondernemers kunnen of willen bepaalde contractuele verplichtingen na de uitbraak van het coronavirus niet (meer) nakomen. Kunt u een beroep doen op overmacht of moet u alle kosten dragen?

Wij krijgen iedere dag veel vragen van ondernemers over het nakomen van contractuele verplichtingen. Het antwoord verschilt per situatie, maar dit is de leidraad:

Ben ik aansprakelijk voor het nakomen van de overeenkomst wanneer ik mijn bedrijf (tijdelijk) moet sluiten?

U kunt een beroep doen op overmacht wanneer er volledig buiten uw schuld om een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst ontstaat. Het is aannemelijk dat de uitbraak van het coronavirus als overmacht wordt gezien.

Tegelijkertijd wanneer u degene bent die de levering had willen krijgen, dan denkt u wellicht dat de levering ook met de uitbraak van het virus doorgang had kunnen krijgen.

De beoordeling die dan ook plaats zou moeten vinden voor een antwoord in alle redelijkheid is:
• Wat houdt de tekortkoming in?
• Welke contractbepalingen zijn opgenomen?
• Welke algemene voorwaarden zijn leidend?
• Is de sluiting vanwege overheidsmaatregelen of is het een eigen beslissing?
• Hoe kan en moet het redelijkerwijs worden uitgelegd?

Probeer er in alle gevallen samen uit te komen, heb begrip voor elkaars standpunten en bedenk een oplossing die jullie beiden dient. Mocht dit niet lukken, schakel dan een mediator in om het proces te begeleiden om er alsnog samen uit te komen voordat het een juridisch vechtspel wordt.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.