De 8 voordelen van een ondernemerscoach

Home Inspiratie De 8 voordelen van een ondernemerscoach

Jij bent ondernemer en het gaat goed met je bedrijf, maar je raakt soms het overzicht kwijt en je werk- privé balans staat onder druk. Herken jij dit? Dan kan een ondernemerscoach meerdere voordelen voor jou hebben.

In dit artikel lees je de 8 voordelen van een persoonlijke ondernemerscoach.

Wat is een persoonlijke coach voor ondernemers?

Een persoonlijke coach voor ondernemers wordt ook wel een ondernemerscoach genoemd. Een ondernemerscoach is er voor jou (en je bedrijf). Om je te helpen bij de vraagstukken die je hebt over het ondernemerschap. De ondernemerscoach geeft jou de juiste inzichten over je bedrijf en biedt je hierbij de hulp die jij nodig hebt.

Een ondernemerscoach is jouw persoonlijke klankbord en sparringpartner om tot de juiste inzichten te komen en de juiste bedrijfsmatige keuzes te maken.

Een ondernemerscoach komt vaak vanuit de ondernemerswereld of is er nu nog in actief. Dit zorgt ervoor dat hij/zij bekend is met de vraagstukken die jij hebt en al tegen veel fouten is aangelopen waar jij nu tegenaan loopt.

Een ondernemerscoach is super handig voor startende ondernemers, maar ook voor ondernemers die al een tijdje bezig zijn met ondernemen. Bij elke fase van je bedrijf zal je bepaalde obstakels en vraagstukken hebben, hierbij helpt een ondernemerscoach.

#1 Overzicht behouden

Als ondernemer gebeurt er heel veel. Je loopt tegen obstakels aan, je raakt het overzicht kwijt binnen je bedrijf. Je weet niet meer waar je focus op moet liggen.

Als dit voor jou herkenbaar is, dan is een ondernemerscoach precies iets voor jou. De ondernemerscoach weet wat er allemaal bij het ondernemen komt kijken en waar je tegenaan loopt. Hij/zij weet dingen eenvoudig uit te leggen, vraagstukken te versimpelen en concrete handvatten te geven, waardoor jij weer overzicht krijgt.

Samen met de ondernemerscoach krijg jij weer inzicht in de onderdelen waar jij je focus op moet leggen als ondernemer en als bedrijf. Wanneer jij meer overzicht hebt zorgt dat ervoor dat jij sneller richting jouw doel kunt werken. Uiteindelijk heeft dat dus ook als gevolg dat jij je doel sneller behaald.

#2 Balans behouden

Als ondernemer wordt je soms “opgeslokt” door je bedrijf,  dat je werk/privé balans onder druk komt te staan. Dit heeft als gevolg dat jij in een sleur terecht kan komen waarin jij alleen maar aan het werken bent en minder aandacht hebt voor privé (hobby’s, gezin, vrienden, etc.). Deze mensen neem jij mee in het feit dat jij te druk bezig bent met het ondernemen. Dit wil je toch niet?

Een ondernemerscoach komt dit soort ondernemers vaak tegen, hij/zij weet dus waar jij tegenaan loopt. Door samen met een ondernemerscoach het probleem op te zoeken, een plan op te stellen om dit op te lossen, kan jij de balans weer hervinden.

Neem dit niet aan alsof hard werken niet mag, een paar weken 60-80 uur werken in de week is soms nodig als ondernemer. Samen met je ondernemerscoach wordt je hier bewust van en kijk je waar de mogelijkheden liggen om zaken anders in te richten of taken te herbeleggen.

Lees ook: Impact ondernemerschap op privé leven

#3 Meer focus

Je bent elke dag bezig, maar aan het einde van de dag lig je in bed en heb je totaal geen voldaan gevoel. Je hebt het idee alsof je niets hebt uitgevoerd.  De meeste ondernemers kennen dit gevoel, jij ook? De oorzaak hiervan is vaak dat er een gebrek is aan focus binnen je bedrijf.

Om aantoonbare stappen te zetten binnen je bedrijf is focus op één of twee bepaalde stappen heel belangrijk. Je wil jezelf behoeden om van alles een beetje te doen, hierdoor zal je weinig vooruitgang boeken.

Er gebeurt zoveel en je aandacht wordt overal naartoe getrokken.  Samen met je ondernemerscoach ga je onderzoeken waar je jouw focus op wilt hebben, waar prioriteiten liggen en wat je echt belangrijk vindt.

#4 Meer zelfinzicht

Het ondernemen kan soms best eenzaam voelen. Je voelt je een éénling en bent weinig bezig met wie je bent en wat je doet. Soms kan een partner weleens fijn zijn om op dezelfde golflengte te sparren over wie je bent en wat je doet. Een persoonlijke ondernemerscoach kan hierin jouw sparringpartner en klankbord zijn.

De ondernemerscoach houdt een spiegel voor, dit kan soms best confronterend zijn. Maar met duidelijke feedback krijg jij een beter beeld waarom je iets doet en hoe je het eventueel anders kan aanpakken.

Samen met je persoonlijke ondernemerscoach zal je sparren over wie jij bent en waarom je doet wat je doet. Dit zorgt voor hele heldere inzichten en een duidelijke analyse van wie jij nou echt bent. Doordat jij duidelijk hebt wie je bent, weet jij waar jij goed in bent en waarin jij je kan verbeteren.

Wat een gevolg van meer zelfinzicht is dat jij beter weet hoe jij je team beter kunt helpen/coachen/begeleiden, maar ook jezelf. Dit zorgt voor betere connecties tussen jou en (mogelijke) partners of medewerkers.

#5 Verbeteren van je leiderschap

Je bedrijf is aan het groeien en je team wordt ook steeds groter, of misschien heb je al een groot team. Dan is het belangrijk om een goede leider te zijn voor je medewerkers. Maar hoe wordt je een betere leider? Wat is jouw leiderschapsstijl? Welke leiderschapskwaliteiten heb ik en welke moet ik nog verbeteren?

Jouw ondernemerscoach helpt jou met al deze elementen. Hij/zij gaat samen met jou inzoomen op wat jij al goed doet in je leiderschap en wat je beter kunt doen. Hij/zij ontdekt samen met jou de leiderschapsstijl die bij je past en waar jouw sterke en zwakke punten liggen.

Lees ook: Inspirerend leiderschap

#6 Leren van iemand met ervaring en expertise

Iedereen kent het gezegde ‘een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen’, toch maken ondernemers vaak dezelfde fouten. Een ondernemerscoach kan je hiervoor behoeden en zorgen dat je niet onnodig leergeld betaald.

Van je fouten leren kan een goede weerlegging hierop zijn, maar duurt het niet veel langer als je alles zelf uit moet zoeken? Ja hé! Soms is het dus toch wel fijn om bepaalde fouten te voorkomen door de ervaring van een ondernemerscoach. Door een ondernemerscoach kan jij jouw leercurve dus erg versnellen.

De ondernemerscoach heeft vaak al meerdere jaren ervaring en heeft inmiddels één of meerdere expertises, het kan zo zijn dat jij dit niet hebt. Als jij dit nog niet hebt kan het soms wel fijn zijn om van een voorbeeld te leren.

#7 Een objectieve en eerlijke mening

Wanneer jij met een businessplan naar je familie gaat of vrienden zullen ze vaak niet hun eerlijke mening geven,  om je niet te kwetsen of voor het hoofd te stoten. Ze zullen wellicht zeggen dat het een goed plan is, maar geen concrete feedback geven waar je verder meekan.

Een ondernemerscoach is objectief en heeft alleen belang bij jou en jouw bedrijf. En zal dan ook een objectieve, oprechte en eerlijke mening geven.

#8 Gefundeerde keuzes maken

Soms is het best lastig, keuzes maken zonder met iemand te sparren of het wel de juiste keuze is die je kunt maken. Veel ondernemers voelen zich soms eenzaam in het ondernemerschap. Ze hebben geen compagnon om mee te sparren over de toekomst van het bedrijf. Daarom is het soms wel fijn om met iemand te sparren die verstand van zaken heeft.

Een ondernemerscoach is hier perfect voor, hij/zij heeft ervaring en expertise in het ondernemerschap en weet dus waar je over praat. De ondernemerscoach is een luisterend oor, hij/zij stelt vragen zodat jij tot nieuwe komt. Dit zorgt ervoor dat jij meer duidelijkheid krijgt over de mogelijke keuzes die je kunt maken. Je zult in het vervolg dus alleen nog maar weloverwogen keuzes maken.

Een ondernemerscoach is er voor elke fase waarin jij je als ondernemer met je bedrijf bevind. Van de pioniersfase tot de fase waarin jij je bedrijf verkoopt, overal heb je ondernemerscoaches voor. Weet jij nog niet in welke fase jij je bevind met je bedrijf? Doe dan hier de groeitest en ontdek direct in welke fase jij je bevindt met je bedrijf.

Wat is jouw gevoel over een ondernemerscoach?

Is het duidelijk geworden wat voor voordelen een ondernemerscoach heeft? Denk jij er nu ook over na om met een persoonlijke ondernemerscoach aan de slag te gaan? Of heb je nog vragen?

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.