De beste online tools om online te vergaderen

Home Inspiratie De beste online tools om online te vergaderen

Er zijn verschillende online tools om op afstand te vergaderen met collega’s of te videobellen met klanten en leveranciers. We hebben de beste online tools voor u op een rij gezet.

Ontdek wat de mogelijkheden van Zoom, Skype, Google Hangouts, Microsoft Teams, Slack en Jitsi u te bieden hebben bij het online vergaderen.

Zoom

Zoom is een populaire online tool om op afstand te vergaderen en met grote(re) groepen collega’s af te spreken. Niet zonder reden wordt Zoom ook veel gebruikt voor webinars.

Gratis of betaald?
Wanneer u gebruik maakt van de gratis versie van Zoom dan kunt u tot 40 minuten in gesprek en tot maximaal 100 mensen deel laten nemen aan het gesprek.

Wie gesprekken wil opnemen, de duur van meetings wil oprekken tot 24 uur, en met 100 (Zoom Pro), 300 (Zoom Zakelijk) wil vergaderen, moet daarvoor betalen. Voor Zoom Pro is dat 139,90 dollar per jaar per host, voor Zakelijk  is dit 189,90 dollar per jaar per host (minstens 10 hosts).

Gebruiksgemak
Zoom biedt bij uitstek het grootste gebruiksgemak. Als host maakt u een account aan op Zoom, maar het voordeel is dat andere deelnemers geen account hoeven te hebben om deel te nemen. U deelt vooraf de link met een uitnodiging en de deelnemers komen op het afgesproken tijdstip direct in het videogesprek.

U kunt Zoom gebruiken vanaf uw computer en er is een app voor het gebruik op uw (android of iOS) smartphone en/of tablet.

Veiligheid & privacy
Zoom kwam recent onder vuur te liggen vanwege enkele privacy problemen. Het bedrijf deelde data met Facebook zonder dat gebruikers hiervan op de hoogte waren. Inmiddels heeft Zoom dit verholpen, maar er zijn ook enkele andere beveiligingsproblemen aan het licht gekomen. Wanneer u privacy en beveiliging belangrijk vindt zijn er betere alternatieven om online te vergaderen zoals FaceTime voor privégesprekken en Jitsi voor vergaderingen.

Skype

Skype is een programma van Microsoft waarmee u kunt chatten, videobellen en telefoneren over het internet. Dat kan 1-op-1 of met elkaar tot maximaal 50 deelnemers. Het is een goede online tool voor kleinere bedrijven tot circa 20 werknemers.

Gratis of betaald?
Skype is gratis verkrijgbaar en u kunt tegen betaling ook reguliere telefoonnummers bellen.

Gebruikersgemak
U dient de Skype software te downloaden op uw computer en kunt nadat u een account heeft aangemaakt direct (video)bellen. Skype heeft ook een app voor mobiel gebruik, zowel voor Android als voor iOS apparaten.

Veiligheid & privacy
Skype is betrouwbaar, gemakkelijk in gebruik en de software is eenvoudig te installeren. Wanneer u eenmaal een accountnaam heeft aangemaakt kunt u deze niet meer wijzigen.

Google Hangouts

Met Google Hangouts kunt u zowel chatten als online vergaderen met maximaal tien mensen. Daarnaast is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren via wifi of mobiele data en sms’jes te sturen met het telefoonnummer van Google.

Gratis of betaald?
Iedereen met een Google-account kan zonder extra kosten een videovergadering opzetten, tot 100 deelnemers uitnodigen en maximaal 60 minuten vergaderen.

Gebruiksgemak
Wanneer u al gebruik maakt van Google is het gebruik zeker gemakkelijk. U kunt in Chrome gebruik maken van Hangouts of via de app van Google te vinden op Android en iOS. Na installatie logt u in met uw Google-account en kunt u starten met het voeren van de online gesprekken. Hangouts synchroniseren op meerdere apparaten, dus je kunt ze overal starten en voortzetten.

Veiligheid & privacy
Google Hangouts is onderdeel van Google en het gebruik is beveiligd en versleuteld net als het gebruik van de andere Google oplossingen. Google Hangouts geeft aan dat de beveiliging van Business- en Enterprise pakketten nog strenger is.

Microsoft Teams

Microsoft Teams is de nieuwe naam voor Skype for Business. Een online tool om op afstand samen te werken tot 300 personen. U kunt videobellen, chatten en Microsoft documenten delen. Alle documenten kunnen in de browser worden geopend en real time door alle deelnemers worden aangepast.

Gratis of betaald?
Het gebruik van Microsoft Teams is in basis gratis, videobellen is kosteloos en u kunt tot 10GB opslaan per team. Er zijn drie betaalde varianten, met iedere upgrade breiden uw functionaliteiten uit en kunt u meerdere Office 365 producten gebruiken. De kosten bedragen voor de betaalde varianten 4,20 tot 19,70 euro per gebruiker per maand.

Gebruiksgemak
Deelnemers moeten een Microsoft account hebben. Deze is gratis, maar het vraagt dus wel dat u een account aanmaakt. Daarnaast is deze tool van meerwaarde wanneer u inderdaad in team(s) werkt wanneer u alles uit deze online tool wilt halen.

Veiligheid & privacy 
De data is versleuteld en het gebruik heeft een tweefactor-authenticatie, net als overige producten in Office 365.

Slack

Slack is een platform om samen te werken met collega’s. Het biedt uw team de mogelijkheid om privé chats te voeren en gezamenlijk samen te werken. U kunt een workspace (werkruimte) inrichten voor uw team, waarbij meerdere channels (kanalen) aangemaakt kunnen worden voor bijvoorbeeld verschillende onderwerpen of kleine(re) samenwerkingsverbanden.

Gratis of betaald? 
In de gratis versie kunnen werknemers 1-op-1 videobellen. Wanneer u met grotere groepen wilt videobellen dan heeft u een betaalde versies nodig. Standard (6,75 euro per maand per gebruiker), Business + (11,75 euro) en Enterprise Grid (te onderhandelen).

Gebruiksgemak
Gebruikers van slack zijn zeer enthousiast en tevreden, maar wanneer u (nog) geen ervaring heeft met Slack en medewerkers er nog niet bekend mee zijn vraagt het wel enige tijd om de mogelijkheden goed te benutten. Daarnaast is het gebruik van Slack alleen interessant als u met meerdere mensen (samen) werkt.

Veiligheid & privacy
Slack heeft de reputatie eventuele veiligheidsproblemen snel op te lossen. Tegelijkertijd is het goed om te weten dat workspace eigenaren alle content die op het platform gedeeld wordt kunnen inzien, zowel van publieke als privékanalen en privéberichten.

Jitsi

Jitsi (voorheen SIP Communicator) is een gratis online tool waarmee u kunt bellen, videobellen en chatgesprekken kunt voeren. De online meetings kunnen ook opgenomen worden.

Gratis of betaald?
Jitsie is een opensource online tool en volledig gratis onafhankelijk van het aantal mensen.

Gebruiksgemak
U kunt gebruik maken van de app die te vinden is op Android en iOS. Gebruikers kunnen ook via de telefoon inbellen zonder de software te installeren.

Volgens de makers is er minder vertragingstijd tijdens het videobellen dan bij andere online tools omdat de audio en video niet eerst bewerkt worden. De ontwikkelaars geven wel aan dat de kans op vertragingen toeneemt wanneer u met grote aantallen tegelijkertijd deelneemt aan een gesprek, voordat het de andere deelnemers bereikt. Al zullen vertragingen optreden als er veel gebruikers deelnemen.

Veiligheid & privacy
Jitsi onderscheidt zich van de concurrentie doordat gesprekken versleutelt worden met behulp van het ZRTP-protocol. Dit protocol maakt het nagenoeg onmogelijk om gesprekken af te luisteren.

Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?

Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.

Vraag hier een kosteloos gesprek aan en wij nemen contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.