Denken in mogelijkheden door coaching

Home Inspiratie Denken in mogelijkheden door coaching

Focus in relatie tot groei van je bedrijf

‘Alles loopt door elkaar heen, ik heb het hartstikke druk en heb het gevoel dat ik niet met de juiste dingen bezig ben’. Dit zei laatst een ondernemer tegen me. Alleen in het uitspreken van die zin klonk al stress en haast door.

De ondernemer heeft een groot MKB bedrijf, stuurt veel mensen aan en is bezig met de overname van een nieuwe bedrijfstak. Zijn kwaliteiten zijn ‘heel veel werk verzetten in korte tijd’, als medewerker tussen de mensen de boel gedraaid krijgen. Doorzettingsvermogen en daadkracht staat op zijn voorhoofd. Maar ja, de vraag is of dit nu nodig is in deze fase van het bedrijf?

Herken je dat?

Als ondernemer van een middelgroot MKB bedrijf? Je hebt je afzet goed voor elkaar, je hebt de inkoop scherp geregeld, eventueel samen met een collega. De meeste medewerkers die bij je werken zijn er al langer dan 2 jaar. Ze zijn tevreden en er is geen groot verloop. Toch piept en knarst het en dat zit vooral op je eigen inzet. Je had een droom en grote plannen met je bedrijf naar de toekomst toe. Steeds vaker merk je dat je ´s avonds doodop op de bank zit en de zin in de nieuwe plannen naar de achtergrond verdwijnt.

Ik sprak laatst een ondernemer en die herkende dit volledig. Hij zei dat hij alleen nog maar IN zijn bedrijf bezig was en niet AAN zijn bedrijf werkte.

Wat merk je hiervan als relatieve buitenstaander? Het bedrijf staat stil, treed weinig naar buiten, doet wat het moet doen, maar er lijken geen stappen genomen te worden naar groei.

Wat is het juiste moment voor coaching?

De ondernemer in kwestie benadert ons voor een informatief gesprek. Zou business coaching iets voor hem kunnen zijn over een tijdje? Hij is er nog niet van overtuigd dat de hulpvraag nu relevant is.

Dit zien we vaker. Als (hardwerkend) ondernemer denk je en ga je er vanuit dat je het wel zelf kan, want dat heb je toch altijd zo gedaan. Een business coach is er voor grote ondernemers, maar niet voor jou.

Vaak hebben ondernemers een onderbuik gevoel dat er iets niet goed zit. In ons voorbeeld heel veel druk, weinig focus, opgenomen worden door de waan van de dag en vooral heel hard werken. Het onderbuikgevoel komt omhoog als je een vriend(in) spreekt op een borrel die enthousiast vertelt over een nieuw bedrijfsplan. Die ideeën storm en creatieve gedachten is wat jij ook altijd had. Maar het laatste innovatieve idee of activiteit is lang geleden.

DAN ben jij de perfecte kandidaat voor een (business) coaching traject. Je denkt dat het niet voor jou is. Je hebt een vaag gevoel in je buik dat je dingen laat liggen en dat er iets anders moet gebeuren dan wat je altijd al deed.

Juist jij ja! Die ondernemer die zelf hands-on in je bedrijf zit. Je hebt zelf de touwtjes in handen, ben jij dus ook degene die kan gaan loslaten. Elke actie die je uitvoert, als het gaat om functioneringsgesprekken gaan voeren met je medewerkers, je MT bij elkaar brengen, het instellen van een vrijdagmiddag moment voor delen van resultaten of die papamiddag waar je al langer naar verlangt, alles heeft direct (positief) effect op je bedrijf en je medewerkers.

Wat nou als ik mijn coachvraag niet weet?

Dit horen we vaak als businesscoaches. ‘Ik zou wel een afspraak willen maken, maar weet niet wat mijn behoefte is’. We kunnen je geruststellen: dit is onze expertise. Wij zijn er om samen met je je doelstellingen te bepalen. De coachvraag die je hebt scherp te stellen of te ontfutselen uit alles gedachtes die je hebt. Samen bepalen we een plan en bepalen we de snelheid van te zetten stappen daartoe.

Het resultaat van coaching

Het resultaat is samen met je business coach een plan opzetten voor het aanbrengen van Focus. Zodat jij meer tijd krijgt voor de dingen waar jij goed in bent, dat je bedrijf de aandacht krijgt die het verdient en je medewerkers door je (hernieuwde) energie en inspiratie weer zich aan je op kunnen trekken in plaats van dat ze je voortduwen. Een investering van een klein percentage van je omzet, wat een groei in bedrijfsresultaat oplevert.

Lees ook: Wat een business coach voor jou kan betekenen

Voor elke fase waarin jij je als bedrijf bevind is er een geschikte business coach. Elk coaching traject zal anders zijn. Weet jij niet in welke fase je bedrijf zich bevind, doe dan hier de groeitest en krijg gelijk inzicht in welke fase je bedrijf zich bevind.

Wat is jou gevoel over het hebben van een business coach?

Denk jij er nu ook over na om aan de slag te gaan met een business coach? Of heb je nog meer vragen?

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.