Digitaal samenwerken, do´s and don’ts

Home > Inspiratie > Digitaal samenwerken, do´s and don’ts

Iedereen werkt tegenwoordig met Teams, Zoom, Skype, Google Meet of een andere variant van online samenwerken. In het begin is het wennen en veel ‘hoor je me’, ‘nee zet je geluid even aan’, maar gaandeweg wordt ook deze manier van werken gewoon.

Een leercurve om u tegen te zeggen, die we met elkaar realiseren. Maar hoe zit het nou met de persoonlijke aandacht, de empathie en het invoelen wat ook zo belangrijk is bij samenwerken. Bij de gemiddelde communicatietraining krijg je altijd een blokje ‘contact maken’. Maar werkt dit in een online omgeving eigenlijk hetzelfde als in een fysieke ruimte?

Daar waar men in de eerste weken vooral moest wennen aan de beeldschermhoofdjes en het letterlijk contact maken van laptop tot laptop, zie je nu steeds meer de behoefte om de mens achter het kleine beeldschermhoofd te zien. En het goede nieuws is, dit kan ook. Het digitale samenwerken is niet anders dan in een fysieke ruimte.

Tips voor het écht contact maken

Een paar tips hoe je het digitale samenwerken effectiever kunt maken.

1. Spiegelen/matchen: de meest voor de hand liggende manier
a. Zit iemand met zijn armen op een bepaalde manier, kopieer dit.
b. Zit iemand met zijn hoofd iets gekanteld, til jouw hoofd dan ook licht scheef.
c. Zit iemand dichtbij het scherm, kom ook dichtbij

2. Spiegelen op emotie.

Zie je een bepaalde emotie (blij, verdrietig, rustig, opgewonden), kopieer of benoem dit. Het benoemen is explicieter.

3. De boodschap van de ander herhalen
a. Herhaal 2 of 3 woorden uit het verhaal van de ander (echoën)
b. Vat samen

4. Noem ten slotte altijd mensen bij hun naam als je ze aanspreekt (groep groter dan 1).

Bovenstaande tips maken dat je echt in contact komt met degene aan de andere kant van het beeldscherm. Je bent in verbinding en nodigt de ander (impliciet) ook uit om te verbinden.
De conclusie is dat als je een aantal van deze tips in je online sessie gaat verwerken, je zelf meer energie uit de gesprek haalt, maar ook het resultaat veel effectiever is. Dus net als in de fysieke ruimte is het maken van verbinding een manier om je resultaten in de samenwerking te vergroten.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.