Effectief communiceren op de werkvloer – 5 tips

Home Inspiratie Effectief communiceren op de werkvloer – 5 tips

Effectief communiceren op de werkvloer – 5 tips

Je gaat in gesprek met je collega en na afloop vraag je je af wat je nu bent opgeschoten. Jullie hebben elkaar niet begrepen en hebben meer langs elkaar, dan mét elkaar gesproken. Iedereen heeft het wel eens meegemaakt, maar hoe zorg je dat het gesprek een volgende keer goed verloopt?

Ontdek het in deze 5 tips en weet hoe jij een volgende keer effectief weet te communiceren met je collega’s en de samenwerking weet te verbeteren.

Tip 1: Maak je boodschap concreet

Lange verhalen vertellen heeft als gevolg dat er irritaties en misverstanden ontstaan bij je collega. Wees concreet en kom zo snel mogelijk tot de kern van je verhaal. Daarnaast kom je ook krachtiger over wanneer je de kern van je boodschap direct duidelijk kunt maken.

Voordat je spreekt is het dus handig om eerst even na te denken hoe jij je boodschap zo kort en krachtig mogelijk kunt overbrengen. Zeker wanneer het om een relevant onderwerp gaat.

Tip 2: Sta open voor feedback

Mensen hebben soms moeite met het accepteren van feedback. Je kunt in de verdediging schieten en verwijten maken vanuit een soort zelfbescherming.

Wanneer je feedback krijgt, luister dan ook vooral, maak de ander duidelijk dat diegene zich begrepen voelt en bedenk dat de feedback niet over jou gaat, maar over je gedrag.

Tip 3: Zorg voor een open houding

Naast je verbale communicatie is je non-verbale communicatie ook enorm belangrijk. Het is belangrijk dat je een open (lichaams)houding hebt en laat zien dat je aandacht hebt voor het gesprek.

Een open houding geeft een vertrouwt gevoel en laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent.

Lees ook: Miscommunicatie; hoe ontstaat het en hoe voorkom je het

Tip 4: Wijk niet af van het doel

Herken je dat? Je begint je verhaal en tijdens het gesprek schakelen jullie over naar een ander onderwerp en is de kern van je verhaal volledig naar de achtergrond verdwenen. Dat uitweiden zorgt niet alleen voor een (onnodig) lang gesprek, maar in veel gevallen zorgt het ook dat er uiteindelijk niets wordt bereikt.

Wees dus concreet en bereik eerst het doel van het gesprek voordat je doorgaat met een ander onderwerp.

Tip 5: Gebruik de LSD techniek

Oftewel: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Tijdens het gesprek is luisteren misschien wel belangrijker dan het praten. Zorg er daarom voor dat je zeker weet dat je je collega begrijpt. Dit doe je met de LSD techniek.

Luister oprecht naar wat je collega je vertelt. Vervolgens vat je dit samen en check je of je het goed begrepen hebt. Is dit het geval, dan kun je verder met het gesprek. Heb je het niet goed begrepen, vraag dan door totdat je het wel begrijpt.

Deze techniek helpt enorm bij het voorkomen van misverstanden. Kortom, een krachtige techniek om succesvol en effectief te communiceren op de werkvloer.

De communicatie verbeteren met je collega's?

Met een teamtraining Effectief Communiceren weet je de onderlinge communicatie te verbeteren en de samenwerking te stimuleren.

Meer informatie
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.