Familiebedrijven beter bestand tegen crisis?

Home > Inspiratie > Familiebedrijven beter bestand tegen crisis?

Wat is typisch aan een familiebedrijf? Ja juist, dat het bedrijf al vele generaties bestaat en veel heeft doorstaan in de loop der jaren. Maakt dit een familiebedrijf dan ook beter bestand tegen deze crisis?

Lange termijn focus of korte termijn winst

In een interview sprak bestuursvoorzitter van Brabantia zich uit: ‘We hebben de crisis van de jaren dertig, de Tweede Wereldoorlog, de oliecrisis, het klappen van de internetzeepbel en de financiële crisis van 2008 doorstaan. Deze crisis gaan we dan ook overleven.

Van Elderen is de vierde generatie uit zijn familie die bij Brabantia aan het roer staat. Hij heeft vanaf 2012 een focus op design en duurzaamheid gebracht. Het bedrijf maakt interieuritems zoals afvalemmers in kleuren die in de mode zijn en op basis van innovatieve ontwerpen. Daarnaast produceert het zo veel mogelijk met hergebruikte materialen en duurzame energie. Afgelopen jaren waren goede jaren. Afgelopen maart kwam er ook voor Brabantia een grote klap. Terugval in omzet en fabrieken die niet konden leveren.

Scenarioplanning

Bij veel bedrijven is het alle zeilen bij stellen om de crisis door te komen. Voor financiële uitdagingen wordt een appel gedaan op overheidsregelingen en het oprekken betaaltermijnen. Het familiebedrijf heeft deze zorgen niet. “We hebben natuurlijk wel gekeken naar verschillende scenario’s: waar moeten we dan rekening mee houden? Maar we kwamen er al snel achter dat het reuze meevalt. Wij bouwen buffers op in tijden dat het goed gaat”.

Korte termijn winst

Een bedrijf dat alleen op aandeelhouderswaarde stuurt, komt eerder in de financiële problemen, want dat bouwt geen grote buffers op. Zo’n bedrijf moet zijn hand ophouden op het moment dat het even tegen zit. Een lange termijn visie die verder gaat dan een paar jaar of zelfs één generatie maakt dat er een andere strategie wordt gehanteerd. Er worden meer reserves opgebouwd, zodat een crisis als deze minder effect heeft op de continuïteit.

Het afwezig zijn van aandeelhouders en het aanwezig zijn van meerdere generatie familie maakt dat er andere strategische keuzes worden gemaakt en een familiebedrijf dus beter bestand is tegen een crisis.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.