Focus voor ondernemers

Home Inspiratie Focus voor ondernemers

Focus voor ondernemers

Focus, een lastig onderwerp voor de meeste ondernemers. Ondernemers zijn over het algemeen zeer creatief en zijn graag met meerdere projecten tegelijk bezig. Dit zal jij vast wel herkennen, ik kan je zeggen dat je niet de enige bent die dit heeft.

Maar hoe ga jij in de toekomst het wel voor elkaar krijgen dat je de projecten afmaakt waar je mee bezig bent? De grootste tip die ik je kan geven is dat jij je moet focussen op één project, je mag pas een ander project beginnen als je het huidige project hebt afgerond.

Focus op meerdere projecten tegelijk

Laat ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld, je hebt drie projecten die je wilt uitvoeren. Hiervoor heb je drie maanden ingepland. Wat ga jij als ondernemer het liefst doen? Juist, alle drie de projecten tegelijk, omdat je ze alle drie ‘zo snel mogelijk’ wil afmaken en je nu vol inspiratie zit.

Maand 1

Nadat je de eerste maand aan alle drie de projecten een begin hebt gemaakt, kun je jezelf de vraag stellen: “hoeveel projecten heb je af en hoeveel omzet heb je gedraaid?”

Waarschijnlijk heb je nog geen project af en ook nog geen omzet gedraaid.

Maand 2

Nadat je vorige maand gestart bent met de projecten, ga je deze maand weer verder.  Als je deze maand weer vol hebt gewerkt aan alle drie de projecten, stel jezelf dan opnieuw de vraag hoeveel projecten je af hebt en hoeveel omzet je gedraaid hebt.

Waarschijnlijk heb je nog steeds geen project af en dus ook nog geen omzet gemaakt.

Maand 3

Nadat je 70% af hebt van alle drie de projecten heb je deze maand om de projecten af te maken, hoeveel projecten heb je na deze maand af en hoeveel omzet heb je gedraaid?

Waarschijnlijk had je nu verwacht dat je alle drie de projecten had afgerond en al omzet had gemaakt. In de theorie was dit ook zo geweest, maar in de praktijk is dit eigenlijk 9 op de 10 keer anders.

Je zult het vast zelf wel herkennen, de energie die je hebt als je aan een project begint is onwerkelijk. Je gaat er echt met 110% tegenaan, je zit vaak in een flow en het gaat soepel. Maar zodra je op 60-70% komt wordt de motivatie en energie toch steeds minder. De laatste 20%-30% is het lastigst en vergt het meeste doorzettingsvermogen en discipline.

Op dit moment haken de meeste ondernemers dan dus ook af.  Dat zorgt er dan dus voor dat je na 3 maanden helemaal geen project hebt afgerond en ook geen omzet hebt gemaakt.

Focus op één project tegelijk

Stel je net als hiervoor voor dat je drie projecten hebt en je die in drie maanden af wilt hebben. Nu ga je elke maand 1 project afmaken en pas beginnen aan het volgende project als je het huidige project hebt afgerond.

Maand 1

Nadat je één volle maand hebt gefocust op één project, heb je dit project dan afgerond?

Waarschijnlijk wel, maar je hebt nog geen omzet gedraaid.

Maand 2

Nadat je vorige maand het eerste project hebt afgerond, kun je nu dus door naar het volgende project. Hier ga je ook weer één hele volle maand aan werken. Heb je aan het einde van deze maand dit project weer af?

Ja, waarschijnlijk wel. De omzet zal deze maand in de meeste gevallen nog weinig tot niets zijn.

Maand 3

Je hebt inmiddels al twee projecten afgerond en je kan nu dus door met je derde project. Heerlijk dat succesgevoel als je een project hebt afgerond, dus je kan weer met volle energie dit project ingaan. Aan dit derde project ga je ook weer  één maand werken. Na deze maand, heb je dit project dan weer af?

Ja, waarschijnlijk wel. En daarbovenop heb je waarschijnlijk ook de eerste echte omzet kunnen draaien van het eerste en tweede project.

Merk je het verschil tussen focussen op meerdere projecten tegelijk en focussen op één project tegelijk?

Dit is echt een wereld van verschil. Je hebt opeens 3 projecten afgerond en al omzet gemaakt in plaats van dat je in de laatste maand zit te stressen met het afronden van alle projecten en je geen energie meer uit je werk haalt.

Hoe fijn zou het voor je zijn als jij op deze manier kan gaan werken? En misschien werk jij al wel zo op dit moment, dan doe je het super goed en moet je vooral door blijven gaan met hoe je nu werkt. Maar de meeste ondernemers zullen zich kunnen vinden in het werken aan verschillende projecten tegelijk.

Een business coach kan jou helpen met het bepalen welke projecten op dit moment prioriteit hebben binnen jouw bedrijf. Waar moet het bedrijf echt vooruitgang op boeken en welke project sluit daarbij aan.

De andere projecten komen later wel, op dit moment moet 1 project je prioriteit hebben. Wij snappen dat dit heel lastig voor jou kan zijn, maar het succesgevoel waar je van kan genieten als je telkens een project hebt afgerond is echt zalig.

Lees hier wat nog meer voordelen kunnen zijn van een business coach

Hulp nodig?

Mis jij focus, of wil jij sneller resultaat bereiken? Onze business coaches helpen jou heel graag!

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.