Hoe helpt een teamcoach jou en je team?

Home > Inspiratie > Hoe helpt een teamcoach jou en je team?

Hoe helpt een teamcoach jou en je team?

Je gaat het pas zien als je het doorhebt 

Wij zien het regelmatig; met veel passie en enthousiasme stimuleren ondernemers hun team om dingen te verbeteren of te veranderen. Maar helaas, er komt niemand in beweging, er is gemopper, wat echt speelt wordt niet gezegd en afspraken worden niet nagekomen. Kortom, tijdrovend gedoe waar je als ondernemer helemaal niet op zit te wachten.

Dat gedoe is vaak simpeler op te lossen dan je denkt. Alleen, om in lijn met voetballegende Johan Cruijff te spreken, “je gaat pas zien wat er fout gaat als je het doorhebt”.

En daar zit nou net de moeilijkheid of ´de uitdaging´. Want, doorkrijgen waar het probleem precies zit is best lastig omdat je als MKB-ondernemer zelf ook vaak onderdeel bent van het team. Als jij als ondernemer merkt dat je de vinger niet op de spreekwoordelijke zere plek kunt leggen, dan is het tijd voor teamcoaching.

Twijfel je of investeren in teamcoaching zinvol is?
Hieronder drie manieren hoe een teamcoach jou en je team kan helpen om wél in beweging te komen.

  1. Talenten in kaart brengen 

Je medewerkers vormen het belangrijkste “ingrediënt” om van je bedrijf een succes te maken. Nog belangrijker is het dat de teamleden elkaar vertrouwen en weten hoe ze elkaar kunnen versterken als dat nodig is.
Echter, de verschillende karakters en talenten in een team kunnen elkaar versterken maar ook tegenwerken. Efficiënt samenwerken en effectief communiceren is in het laatste geval iets dat zeker aandacht behoeft. De coaches van de Ondernemerschap Academy beschikken over verschillende tools om de talenten binnen een team zichtbaar en inzichtelijk te maken. Als je weet over welke talenten jouw team beschikt, dan kun je deze talenten ook beter benutten. En ook hier geldt “je gaat het talent pas zien als je het doorhebt”.

Lees ook: Een magnetische cultuur

  1. Patronen ontdekken.  

Een patroon is iets dat regelmatig gebeurt en wat ervoor zorgt dat veranderingen wel of helemaal niet gerealiseerd worden. Een voorbeeld: als er een spannende discussie ontstaat in een team omdat één van de teamleden iets wil bespreken waaraan hij of zij zich irriteert, maakt er altijd wel iemand een grap om de spanning eraf te halen. De kans is groot dat daarmee het probleem in één haal van tafel wordt geveegd en dat iedereen daarna weer verder gaat waar hij of zij gebleven was. Het probleem is daarmee niet opgelost. Sterker nog er is een extra probleem omdat er waarschijnlijk minimaal één teamlid is dat de volgende keer wel twee keer nadenkt voor hij of zij iets bespreekbaar maakt.

Als je zoiets één keer meemaakt is er sprake van een incident, een tweede keer kan het nog toeval zijn, maar een derde keer is er sprake van een patroon. En écht, als je er middenin zit zie je het niet. Een teamcoach kan je helpen om de patronen te gaan zien en de effecten ervan bespreekbaar te maken. En als de teamcoach het ziet en benoemt weet jij als ondernemer wel wat je moet doen om daar verandering in te brengen. Kortom, “je gaat de oplossing pas zien als je het patroon doorhebt”.

  1. Verder kijken dan wat mensen zeggen en doen 

Om verandering met een blijvend resultaat in gang te kunnen zetten is het belangrijk dat je goed luistert naar jouw team en de juiste vragen stelt. Want soms leven er heel veel oordelen en aannames die zorgen dat mensen op de rem gaan staan. Alleen durven mensen die vaak niet ongevraagd uit te spreken. Ze maken het liever kenbaar op andere subtiele wijze. Ze stellen bijvoorbeeld het uitvoeren van bepaalde taken of opdrachten uit zonder te zeggen dat ze er geen vertrouwen in hebben dat iets op een bepaalde manier gaat lukken. Of ze zeggen dat ze het te druk hebben om met iets nieuws aan de slag te gaan.

Het is net als bij een IJsberg. Dat wat je ziet van de berg zit boven de waterlijn en dat is véél minder dan wat er onder de waterlijn zit. Een teamcoach kijk naar het gedrag (boven de waterlijn) in een team maar gaat ook opzoek naar overtuigingen, opvattingen, drijfveren en motieven die de gewenste verandering of groei in de weg staan. De teamcoach duikt als het ware onder de waterlijn.

Kortom een teamcoach neemt de tijd om waar te nemen en te luisteren. Een teamcoach kijkt naar gedrag, naar houding, naar wat er gezegd wordt en naar wat misschien juist niet gezegd wordt. Door dat bespreekbaar te maken ontstaat vaak ruimte om wel aan de slag te gaan met de gewenste verandering. Het wordt nu een cliché maar het is echt waar, “je gaat de belemmeringen pas zien als je ze doorhebt”.

Wil jij ook doorhebben wat nodig is om in beweging te komen?  

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het benutten van talenten, het zien van wat er onder de waterlijn zit of het herkennen van de belemmerende patronen in jouw team? Als buitenstaanders hebben we vaak sneller door wat er speelt dan wanneer je er zelf middenin zit. We maken graag nader kennis om te bespreken hoe we jou en jouw team kunnen helpen.

Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze coaches.  

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.