Impact ondernemerschap op privé leven

Home Inspiratie Impact ondernemerschap op privé leven

In de beginfase van het ondernemen, is de ondernemer het bedrijf. Vaak zijn de twee zo met elkaar verweven, dat als het niet goed gaat in privé, dat direct impact heeft op het bedrijf. Dat geldt andersom ook, als het niet goed gaat met het bedrijf, lijdt de ondernemer en het eventuele thuisfront daaronder. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van mkb-financieringsplatform October.

Interessante aan het onderzoek is dat ze hebben ingezoomd op verschillende sectoren, leeftijden en het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ondernemers. Waardoor de verschillen beter te duiden zijn. Het onderzoek is uitgevoerd onder 1.059 MKB ondernemers in de bouw, retail, informatie & communicatie, zakelijke dienstverlening en transport & logistiek.

Jonge ondernemers ervaren meeste impact

Uit het onderzoek blijkt dat het vooral de jonge ondernemers (18 – 39 jaar) zijn die te lijden hebben onder hun ondernemerschap. 41 procent geeft aan dat hun privéleven hiervan negatieve gevolgen ondervindt. ”Het is geen geheim dat ondernemers nooit zijn uitgewerkt”, zegt Luuc Mannaerts, CEO van October Nederland. ”De hoge betrokkenheid zorgt ervoor dat veel mkb’ers hun eigen organisatie als een tweede familie beschouwen. Hierdoor staat het eigen privéleven helaas meer dan eens onder druk.”

Cashflow en financiering levert kopzorgen op

De negatieve gevolgen worden vooral ervaren met betrekking tot de financiële situatie van het bedrijf. 60% van de ondernemers geeft aan zich hier zorgen over te maken. De jongere ondernemers (18-39 jaar) worden hierdoor vaak geremd in hun groei. 70% geeft aan hierdoor minder ondernemend te zijn.

Vrouwelijke ondernemers hebben vooral financiële kopzorgen en zijn huiverig om geld te lenen: 73 procent van de vrouwen tussen de 18 en 29 jaar vindt geld lenen een eng idee, tegenover 53 procent van de mannen. Op latere leeftijd worden deze verschillen minder groot, onder zestigplussers is het nog 41 procent (vrouwen) tegenover 38 procent (mannen).

Naast grotere financiële zorgen, voelen jonge ondernemers zich ook vaker persoonlijk verantwoordelijk voor het falen en succes van het eigen bedrijf. Maar liefst 65 procent van hen zegt persoonlijk te falen wanneer hun onderneming faalt.

Loslaten

Dat je je af en toe zorgen maakt, of ’s nachts wakker ligt is logisch. Dat krijg je er als ondernemer gratis bij op het moment dat je je bedrijf begint. Maar als je de zorgen die je hebt over je bedrijf of over je eigen ondernemerschap moeilijk kan loslaten loop je op een gegeven moment vast. Dan raak je je inspiratie kwijt, dan wordt het hard werken en doe je jezelf eigenlijk te kort. En verlies je jouw gevoel van vrijheid, waarschijnlijk een van de redenen waarom je bent gaan ondernemen.

Het loslaten vergt ontwikkeling en het volgen van je intuïtie. Als je dicht bij jezelf blijft in je ondernemerschap is het makkelijker om je eigen koers te volgen en je zorgen over je bedrijf makkelijker los te laten. Soms kan het helpen om een sparringpartner te hebben waar je je zorgen mee kan delen. Die persoon kan je ook helpen om zaken in perspectief te zien en je handvatten te bieden om keuzes te maken of dingen anders aan te pakken. Zo blijf je vooruitgang boeken en worden je beperkende gedachtes geen rem op je (door)groei.

Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?

Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.