In 7 dagen 100 km door de ongerepte natuur met de Maasai

Home Inspiratie In 7 dagen 100 km door de ongerepte natuur met de Maasai

In 7 dagen 100 km door de ongerepte natuur met de Maasai

Stel je voor: je begeeft je een week lang in de ongerepte natuur van Afrika, trekt samen op met de Maasai en leert hun eeuwenoude rituelen en cultuur van heel dichtbij kennen. Je hebt geen bereik, elektriciteit en stromend water, dus je bent volledig afgesloten van je vertrouwde omgeving en aangewezen op jezelf, je reisgenoten en de Maasai.

22 ondernemende deelnemers gingen in oktober samen met de Ondernemerschap Academy® de uitdaging aan.

Bekijk de video:

Wil jij van 1 – 8 oktober 2021 ook naar de Maasai in Kenia? Bel 030-237 07 00 of bekijk hier het programma.  

Ruim een jaar aan voorbereiding ging er aan vooraf. In de nazomer van 2018 kwam ik via Anne-Mariecke Haijtink in contact met stamoudste Ezekiel Ole Katato. Hij vertelde mij over de hechte cultuur, de eeuwenoude rituelen en waarden van de Maasai die vandaag de dag nog altijd nageleefd worden. Maar hij deelde ook de uitdagingen waar de Maasai mee te kampen hebben.

Ik raakte geïnspireerd door zijn verhaal en het idee ontstond om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ik wilde voor een groep ondernemende mensen een bijzondere reis organiseren. Een reis waarbij je loskomt uit de waan van de dag en in contact komt met een andere cultuur & natuur en inzichten opdoet die je de rest van je leven niet meer vergeet.

Ik kan je nu vertellen; dat is gelukt! Lees hoe ik deze reis beleefd heb en bedenk dat jij deze reis ook kunt ervaren in oktober 2020.

De aanloop naar de reis

Samen met Anne-Mariecke Haijtink en Ilmar Bouwer zijn we een jaar geleden de werving gestart. We kregen vele positieve reacties, maar de reis is zeker niet voor iedereen weggelegd.

Sommige mensen vonden het spannend en voor hen was een week zonder bereik, elektriciteit en stromend water ver buiten hun comfort zone. Want niet alleen je uithoudingsvermogen wordt getest door 100 kilometer in 1 week tijd te lopen, maar ook je leiderschap skills, aanpassingsvermogen en flexibiliteit.

22 deelnemers hadden zich aangemeld en voorafgaand aan de reis kwamen we verschillende keren samen om kennis te maken. Veel deelnemers gunden zichzelf deze reis om heel bewust uit de waan van de dag te stappen en een moment van reflectie te creëren. Om een unieke ervaring op te doen en in contact te komen met de Maasai en de Afrikaanse natuur.

Aankomst in Nairobi

We ontmoeten elkaar op Schiphol en stappen uit de haast in het vliegtuig. Na een vlucht van zo’n zeven uur komen we aan op Nairobi en de verschillen met onze westerse wereld zijn direct zichtbaar.

Er is veel armoede, mensen leven onder golfplaten en in het verkeer is het niet alleen oppassen voor de auto’s die van links komen, maar ook voor de ezels, geiten en koeien die over de weg lopen.

Aangekomen in het hotel worden we verwelkomt door Ezekiel Ole Katato, de stamoudste met wie we het afgelopen jaar de voorbereidingen hebben getroffen. We slapen de komende nachten nog in de luxe van een hotelkamer om vervolgens door Maasailand te trekken met eigen tentjes.

Tijd om te acclimatiseren

In de vroege ochtend halen we het merendeel van de resterende deelnemers op van het vliegveld. Iedereen heeft vandaag nog even om te acclimatiseren. Het is zo’n 25 tot 30 graden, dus velen nemen de tijd om even te ontspannen aan het zwembad of Nairobi in te gaan.

Wij nemen de tijd om de laatste voorbereidingen met Ezekiel af te stemmen. Na alle contacten via Skype en mail is dit het eerste moment in een jaar tijd dat we elkaar weer fysiek ontmoeten. In het gesprek laat Ezekiel weten dat de Maasai al maandenlang uitkijken naar onze komst. Zij zijn trots om te kunnen vertellen over hun cultuur en rituelen en horen ook graag onze verhalen en willen alles weten over onze cultuur en gebruiken.

Vooraf heb ik Ezekiel laten weten dat alle verdiensten van deze reis naar de Maasai gaan om zo bij te dragen aan de toekomst van de Maasai. Het geld verdeelt hij over verschillende projecten om de toekomst van de Maasai veilig te stellen. Zo wordt er geïnvesteerd in de educatie van jongeren en worden Maasai vrouwen gestimuleerd om hun eigen inkomsten te genereren met een eigen business met bijvoorbeeld het maken van kleding en sieraden.

‘We merken al snel dat het een groep is en er veel gedeeld wordt’

Om 6 uur ’s ochtends halen we de laatste deelnemer van het vliegveld en is de groep compleet. Na de lunch start het programma met een verdere kennismaking met elkaar, het land, de Maasai en in het bijzonder met stamoudste Ezekiel Ole Katato.

Na iedereen welkom geheten te hebben geven we het woord aan Ezekiel, voor velen een eerste ontmoeting met een Maasai. Hij vertelt ons meer over de cultuur van de Maasai en neemt ons mee in waarom hij de reis organiseert. Hij wil dat de Maasai niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen blijven voortbestaan. Daarom stimuleert hij de dialoog tussen ons en de Maasai om te leren van elkaar.

Dat is ook de reden dat voor iedere deelnemer ook één Maasai meeloopt. En om de verbinding tussen de verschillende dorpen (manyattas) te versterken heeft hij van ieder van de negen dorpen waar we langs lopen, twee tot drie Maasai krijgers en vrouwen gevraagd mee te lopen.

Vervolgens vragen we iedereen zich voor te stellen aan de hand van het verhaal achter zijn/haar naam. De namen die de Maasai hun kinderen geven hebben altijd een betekenis. Bij het delen van de namen blijkt dat er ook vele mooie verhalen schuil gaan achter de Nederlandse namen.

Vervolgens bespreken we met elkaar in kleine groepjes wat je verwachtingen zijn, welke intentie je hebt en delen we mogelijke angsten die er ook kunnen zijn nu je de Afrikaanse natuur ingaat. We merken al snel dat er een groep gecreëerd is waarin veel gedeeld wordt. ’s Avonds genieten we van het diner en komen we tot de conclusie dat we nu al een mooie groep vormen.

Dag 1: ‘Na nog geen 5 minuten zagen we leeuwen met hun welpjes aan de voet van de Kilimanjaro’

We staan in alle vroegte op zodat we om 7 uur kunnen vertrekken om op tijd bij de lodge in het natuurpark aan te komen. Althans, dat dachten we.. We komen al snel tot de conclusie dat de Kenianen een andere perceptie van het begrip ’tijd’ hebben dan wij Nederlanders.

Om 7 uur stond iedereen klaar met bagage en al, maar vervolgens werd alle tijd genomen om onze bagage op het dak van de bus te leggen. Met veel pijn en moeite vertrokken we uiteindelijk om 8.30 uur om vervolgens bij de eerste afslag te gaan tanken.

Na een rit van vier uur waarin we onderweg al de nodige giraffes en zebra’s konden spotten kwamen we aan in natuurpark Amboseli. Iedereen kreeg een schitterende lodge toegewezen waar we verbleven tussen de apen met uitzicht op de olifanten, zebra’s, giraffes en wildebeesten. Dit alleen al was een onvergetelijke ervaring die op menig huwelijksreis niet zou misstaan. Deze luxe was een enorm contrast met wat ons nog te wachten stond.

Na een heerlijke lunch vertrokken we voor de gamedrive aan de voet van de Kilimanjaro. Na nog geen 5 minuten zagen we de eerste leeuwen in het gras met hun welpjes. Gevolgd door giraffen, leeuwen, neushoorns, apen, olifanten en de meest kleurrijke vogels. Een beleving om nooit meer te vergeten.

Bij terugkomst stond het diner voor ons klaar. De avond in Maasailand valt al vroeg, dus na het eten kwamen we samen om onder de heldere sterrenhemel van Ezekiel te horen hoe de Maasai de sterren gebruiken om niet alleen te weten waar zij zich bevinden, maar ook om te weten of er regen op komst is. De regen waar de Maasai hoopvol op wachten.

Dag 2: ‘Hoeveel vrouwen heb jij? Eentje? Hoeveel geiten heb je dan?’

We staan op en de aapjes wachten ons bij de voordeur op en kijken we iets verder, dan zien we een kudde olifanten voorbij lopen. Het blijft een onbeschrijfelijk gevoel.

Na het ontbijt stappen we de volgeladen bus in met onze bagage op het dak op weg naar onze Maasai vrienden waar we de komende week intensief mee op zullen trekken. Na 4 uur rijden komen we aan op een verlaten afrit en rijden we een onverharde weg op het binnenland in. Verderop staat een groep Maasai ons op te wachten.

Enigszins gespannen, maar vol enthousiasme kijken zij wie er de bus uit stappen. Maar ook wij zijn net zo nieuwsgierig en gespannen. We geven elkaar de hand en de basis is gelegd voor een onvergetelijke reis.

Iedereen heeft zijn dag rugzak mee en de overige bagage wordt met de bus naar onze overnachtingsplek gebracht en we starten met lopen. Nieuwsgierig vragen wij de Maasai het hemd van het lijf en zitten zij ook vol vragen. Op de vraag hoeveel vrouwen ik heb moet ik mijn nieuwe Maasai vriend toch enigszins teleurstellen dat ik maar 1 vrouw heb en dat meer dan genoeg vind. Vervolgens stelt hij mij de vraag hoeveel geiten ik dan heb. Tja onze werelden verschillen enorm.

Naast de Maasai krijgers lopen er ook 3 vrouwen mee, waardoor wij ook van de vrouwen horen hoe zij het ervaren en welke belangrijke rol zij vervullen. Daarnaast lopen er ook 4 bewakers mee, een verplichting van de Keniaanse overheid om toeristen ten alle tijden goed te beschermen.

Op de eerste dag leren we door de gesprekken met elkaar al meer en meer over de cultuur en zij over ons. Maar het is ook direct een uitputtingsslag. Na ruim 20 kilometer gelopen te hebben, met halverwege een lunch, komen we in het schemer aan bij de plek waar we onze tentjes opzetten. De cooking staff heeft inmiddels een traditioneel gerecht voor ons klaargemaakt wat er bij iedereen goed ingaat.

Dag 3: ‘Op 20 meter staan 2 giraffes toe te kijken alsof zij je welkom heten in Maasailand’

De volgende ochtend breken we onze tentjes af en worden we getrakteerd op een boterham met pindakaas (!) met zoete aardappel. Daarna gaan we in kleine groepjes uiteen om kort te reflecteren op de vorige dag. De vele indrukken en overweldigende natuur geven je een gevoel wat maar moeilijk te beschrijven is. Je leeft volledig in het moment. Veel Maasai geven aan dat het fijn is elkaar nu wat beter te leren kennen, waardoor zij zich ook kunnen openstellen.

Er ontstaat meer en meer een groep. Een groep van totaal verschillende mensen die, hoe gek het wellicht ook klinkt, er voor elkaar zijn en veel delen met elkaar. Misschien is het de natuur, zijn het de vragen van de Maasai of is het het feit dat je volledig op jezelf wordt teruggeworpen, maar er is een ongekende vorm van openheid.

We beginnen onze tocht met een stilte wandeling van anderhalf uur. Heel bijzonder om in de échte natuur in alle rust en stilte te lopen. Helemaal wanneer je naar rechts kijkt en op nog geen twintig meter afstand staan twee giraffes toe te kijken die honderden meters met je meelopen alsof zij je welkom heten in Maasailand.

De gesprekken met elkaar en de Maasai gaan verder  en we leren elkaar steeds beter kennen. We lopen langs dorpjes waar mensen nog niet eerder een blank persoon hebben gezien en zij laten vol trots hun huis zien. Hun kudde is in veel gevallen hun inkomstenbron, want de geiten en koeien zorgen voor eten en drinken in de familie.

Na wederom zo’n twintig kilometer gelopen te hebben komen we aan bij een dorp waar wij welkom worden geheten door de vrouwelijke leider en de dorpsbewoners. Iedereen zoekt een plekje voor de tent en na het eten vertelt Ezekiel bij het kampvuur een verhaal over het worden van een stamoudste.

Dag 4: ‘De waarden van de Maasai: familie, respect en delen’

De ochtend beginnen we de ‘Enchipai’, het ochtendritueel van de Maasai waarin je in een cirkel staat en elkaar al zingend en klappend een mooie dag toewenst. Vervolgens vertrekken we en komen we langs een waterput waar Maasai met hun ezels uren en soms dagen voor lopen om het vee en het dorp van voldoende water te voorzien.

Het is vandaag een warme dag en we nemen geregeld de tijd voor een pauze. Ondanks dat het fysiek zwaarder wordt, wordt er onderling veel gelachen en helpen we elkaar vooruit. Overal waar we komen worden we door de lokale mensen verwelkomt met veel enthousiasme, respect en trots.

Halverwege de dag rijden we een klein stukje met de truck omdat het lastig te voet te doen is en komen we aan bij de overnachtingsplek. We zetten ons tentje op naast de koeien die ons enigszins verbaasd aankijken. Na het eten deelt Ezekiel bij het kampvuur de waarden van de Maasai: Familie, Respect en Delen. Waarden waar zij nog altijd op voort kunnen bouwen en maken dat zij hun toekomst weten te bestendigen.

De Maasai zorgen ten alle tijden voor hun familie en zijn er voor elkaar, de natuur en hechten veel waarde aan het contact en respect voor de stamoudsten. En van nature delen zij veel met elkaar, er wordt samen gegeten, sterker nog: wanneer je het goed hebt en iemand vraagt je om hulp dan ben je verplicht diegene te helpen. Overigens voelt dit niet als een verplichting, maar het is gemeengoed om diegene die hulp nodig heeft bijvoorbeeld een aantal koeien en geiten uit te lenen. Zo kan diegene zelf een kudde opbouwen en voor voedsel en drinken zorgen.

Later die avond wordt de gitaar erbij gepakt en zingen we met een drankje in de hand liedjes bij het kampvuur.

Dag 5: ‘We lopen door de ongerepte natuur en je voelt het echte Afrika’

Bij het afbreken van de tent nemen de koeien en ezels ons plekje over en starten wij met de ‘Enchipai’ gevolgd door wat ontspannen yoga oefeningen.

Vervolgens gaan we in kleine groepen uiteen om terug te blikken op de vorige dag en delen we de waarden die voor ieder van ons belangrijk zijn en hoe we daar zelf betekenis aan geven.

We vervolgen ons pad en dat komt meer en meer uit in de binnenlanden van Maasailand. We lopen door de ongerepte natuur en je voelt het échte Afrika wanneer de giraffen en struisvogels in ons zicht meelopen.

We komen langs een klein schooltje. Enigszins gespannen, maar vol nieuwsgierigheid kijken de kinderen ons vanachter het raam aan. Ze hadden gehoord van onze komst, maar nog niet eerder een blank iemand gezien.

Voorzichtig lopen ze naar buiten om ons van dichtbij te zien. Ik kom erachter dat ze Engelse les hebben gehad en we spreken met handen en voeten en met wat Engelse woordjes met elkaar. Het is een bijzondere ervaring om zoveel plezier, geluk en dankbaarheid in voor ons kleine dingen te zien.

Later in de middag komen we aan bij de plek waar we de tenten opzetten. Ook bij deze plek staat een school in de buurt waar we een bezoek aan brengen. Deze kinderen zijn wat ouder en zijn zichtbaar dankbaar dat zij naar school kunnen. We delen verhalen, voetballen samen en ze laten ons de klassen zien. Ook deze school is mogelijk gemaakt door donaties, net als vele andere scholen in de regio.

Dag 6: ‘Een dag met de Maasai gemeenschap’

De volgende dag blijven we op dezelfde plek om na het ontbijt naar het verderop gelegen dorp te gaan en samen op te trekken met de bewoners.

Sommigen van ons gaan mee met de Maasai mannen om met het vee te lopen, anderen lopen mee met de Maasai vrouwen en de pakezels om water en brandhout te halen voor het dorp. In het dorp worden kralen gemaakt en wordt het eten klaargemaakt voor terugkomst.

’s Middags gaan we in kleine groepjes met elkaar in gesprek over cultuur, waarden en de toekomst. Welke waarden vind jij belangrijk? Hoe kunnen de Maasai hun toekomst veiligstellen?

Ik bespreek dit samen met een Nederlandse reisgenoot, een Maasai krijger en Maasai vrouw. Op onze vraag welke dromen de Maasai hebben, deelt de Maasai vrouw voorzichtig dat zij haar eigen bedrijfje is begonnen.

Ze heeft een naaimachine gekocht om kleren en sieraden te maken en deelt dat ze meerdere vrouwen deze toekomst wil bieden. Haar doel is om hiermee het zelfvertrouwen en ondernemerschap van vrouwen te versterken.

We gaan erover in gesprek en bespreken wat nodig is om deze droom werkelijkheid te maken. Vervolgens deelt ze op indrukwekkende wijze haar droom met iedereen aanwezig en zijn alle Maasai en Nederlanders tot tranen toe geroerd. Een bijzonder moment.

’s Avonds eten we met z’n allen bij het kampvuur en hebben we mooie gesprekken met elkaar.

Dag 7 ‘We eindigen de reis met een bezoek aan het dorp van Ezekiel’

De volgende ochtend slapen we enigszins uit om onze tent voor de laatste keer af te breken. We lopen het laatste stuk van de reis naar het dorp van Maasai oudste Ezekiel Ole Katato.

Na een aantal uur gelopen te hebben komen we in de buurt van het dorp. We worden opgewacht door kinderen die het laatste stuk met ons meelopen.

We zien het dorp in de verte samen met werkelijk honderden Maasai die een ceremonie zijn gestart. Een unieke beleving waarbij de vrouwen ons al dansend en zingend tegemoet komen lopen en de Maasai krijgers ons met traditionele dans en muziek verwelkomen. Vanuit heinde en verre zijn de Maasai gekomen om ons te verwelkomen.

Na deze bijzondere ceremonie worden we bedankt en gaan we gezamenlijk lunchen. Iedereen koopt nog wat sieraden voor het thuisfront in het dorp en we rijden voor het eerst weer in auto’s naar de dichtsbijzijnde stad waar we komende nacht in een hotel slapen. De volgende dag vliegen we weer huiswaarts.

Het was in alle opzichten een onvergetelijke reis met unieke ervaringen en bijzondere inzichten. Inzichten die voor iedere deelnemer weer anders zijn, maar in één ding gelijk. Ze zijn onvergetelijk!

Iedereen die deze reis ook wil beleven kan zich vanaf nu aanmelden om in oktober 2021 deel te nemen

Meer informatie
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook