Innoveren in crisistijd: 5 tips voor bedrijven die willen innoveren

Home > Inspiratie > Innoveren in crisistijd: 5 tips voor bedrijven die willen innoveren

Kun je innoveren in een tijd van crisis? En wat zijn de tips voor een goede innovatieve cultuur? Typisch voor een innovatieve cultuur is bijvoorbeeld een hoge tolerantie voor mislukkingen, een groot verlangen om te experimenteren en een niet-hiërarchische structuur. Klinkt fantastisch en ook makkelijk, maar zo simpel is het niet.

In de praktijk van alledag komt er veel meer bij kijken. Ontdek de 5 tips voor bedrijven die juist nu willen innoveren.

5 tips voor bedrijven die willen innoveren:

1. Vier niet het falen, maar vier de geleerde les
Fouten maken mag, dit is wat je altijd hoort als het om innovatief vermogen gaat. Niet alleen fouten maken mag en moet, maar vooral ook het leren van je fouten is hierin van belang. Mislukkingen kun je alleen omzetten naar iets positiefs als je tegelijkertijd weet wat er fout is gegaan. Leer van wat er fout is gegaan en bespreek dit met elkaar.

2. Ook experimenten hebben kaders
Ben jij die persoon of bedrijf die net begint met experimenten? Ga dan vooral nog even kaderloos door. Eerst moet je leren experimenteren. Heb je dit onder de knie, bedenk dan dat ook een goed experiment kaders heeft. Hoe monitor je de uitvoering en ben je ook bereid met de uitkomsten rekening te houden. Is het resultaat niet wat je gehoopt had, kun je dan ook een streep zetten door je plan of product?

3. Organiseer critici om je heen
Wat ons bij paradox drie brengt. Als jij kritiek kunt hebben op een ander, zorg dan ook dat je met kritiek om kunt gaan. In alle gevallen wordt een eindproduct beter van een tegengeluid. Zoals Walt-Disney zei en verwoordt is in de Disney-theorie: voor het creëren van een uitstekend product of dienst heb je een dromer, een realist en een criticus nodig.

4. Samenwerken is niet het altijd met elkaar eens zijn
Samenwerken is niet het elkaar naar de mond praten. Het is hulp vragen en hulp geven. Je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor je eindproduct. Alle stemmen tellen, dus alle stemmen moeten gehoord worden. Het risico is een poldermodel, waarin je op elkaar gaat zitten wachten. Belangrijk is om ook een besliscultuur te hebben. Organiseer je besluitmoment. Zo kunnen samenwerking en accountability hand in hand gaan. Sterker nog, ze versterken elkaar. Als jij weet dat je aangekeken zal worden op het resultaat, is hulp en feedback vragen nog niet zo’n slecht idee.

5. Autonomie is niet zaligmakend
Een voorwaarde voor een platte organisatie is sterk leiderschap. Daarbij is er een verschil tussen een platte structuur, en een platte cultuur. In organisaties met een ‘platte’ cultuur heeft iedereen genoeg speelruimte om zelf beslissingen te nemen en zijn mening te uiten. Dit werk innovatie in de hand, maar anderzijds moet je wel beslissers hebben in een bedrijf. De strategie moet helder zijn. De innovatieve ideeën passen dan in lijn van de koers van een bedrijf.

Lees ook het artikel van Gary Pisano ‘The Hard Truth About Innovative Cultures’ over de paradoxen in innovatieve bedrijven.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.