Kun je innoveren in een crisistijd? En wat zijn de tips voor een goede innovatieve cultuur? Typisch voor een innovatieve cultuur is bijvoorbeeld een hoge tolerantie voor mislukkingen, een groot verlangen om te experimenteren en een niet-hiërarchische structuur. Klinkt fantastisch en ook makkelijk, maar zo simpel is het niet.
In de praktijk van alledag komt er veel meer bij kijken. Ontdek de 5 tips voor bedrijven die juist nu willen innoveren.
5 tips voor bedrijven die willen innoveren:
1. Vier niet het falen, maar vier de geleerde les
Fouten maken mag, dit is wat je altijd hoort als het om innovatief vermogen gaat. Niet alleen fouten maken mag en moet, maar vooral ook het leren van je fouten is hierin van belang. Mislukkingen kun je alleen omzetten naar iets positiefs als je tegelijkertijd weet wat er fout is gegaan. Leer van wat er fout is gegaan en bespreek dit met elkaar.
2. Ook experimenten hebben kaders
Ben jij die persoon of bedrijf die net begint met experimenten? Ga dan vooral nog even kaderloos door. Eerst moet je leren experimenteren. Heb je dit onder de knie, bedenk dan dat ook een goed experiment kaders heeft. Hoe monitor je de uitvoering en ben je ook bereid met de uitkomsten rekening te houden. Is het resultaat niet wat je gehoopt had, kun je dan ook een streep zetten door je plan of product?
3. Organiseer critici om je heen
Wat ons bij paradox drie brengt. Als jij kritiek kunt hebben op een ander, zorg dan ook dat je met kritiek om kunt gaan. In alle gevallen wordt een eindproduct beter van een tegengeluid. Zoals Walt-Disney zei en verwoordt is in de Disney-theorie: voor het creëren van een uitstekend product of dienst heb je een dromer, een realist en een criticus nodig.
4. Samenwerken is niet het altijd met elkaar eens zijn
Samenwerken is niet het elkaar naar de mond praten. Het is hulp vragen en hulp geven. Je bent gezamenlijk verantwoordelijk voor je eindproduct. Alle stemmen tellen, dus alle stemmen moeten gehoord worden. Het risico is een poldermodel, waarin je op elkaar gaat zitten wachten. Belangrijk is om ook een besliscultuur te hebben. Organiseer je besluitmoment. Zo kunnen samenwerking en accountability hand in hand gaan. Sterker nog, ze versterken elkaar. Als jij weet dat je aangekeken zal worden op het resultaat, is hulp en feedback vragen nog niet zo’n slecht idee.
5. Autonomie is niet zaligmakend
Een voorwaarde voor een platte organisatie is sterk leiderschap. Daarbij is er een verschil tussen een platte structuur, en een platte cultuur. In organisaties met een ‘platte’ cultuur heeft iedereen genoeg speelruimte om zelf beslissingen te nemen en zijn mening te uiten. Dit werk innovatie in de hand, maar anderzijds moet je wel beslissers hebben in een bedrijf. De strategie moet helder zijn. De innovatieve ideeën passen dan in lijn van de koers van een bedrijf.
Lees ook het artikel van Gary Pisano ‘The Hard Truth About Innovative Cultures’ over de paradoxen in innovatieve bedrijven.
Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?
Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.
Maak een vrijblijvende afspraak