Inspirerend leiderschap

Home Inspiratie Inspirerend leiderschap

Inspirerend leiderschap

Het staat standaard in de top 3 van lijstjes met grootste uitdagingen van ondernemers met een groei ambitie; team management. Wanneer je bedrijf groeit is alles in het begin met de eerste 2 à 3 medewerkers nog redelijk overzichtelijk, maar bij 10 man in dienst kom je in een volgende groeifase met je bedrijf. Het gaat kraken en je krijgt het gevoel dat je het overzicht en de controle verliest.

De oude garde medewerkers vindt de verandering binnen het bedrijf maar wat lastig en deze volgende fase vraagt ook andere eigenschappen en expertises binnen je team, dus verloop is nagenoeg onvermijdelijk.

Juist in deze fase is het een enorme uitdaging om je bedrijf stevig neer te zetten en klaar te stomen om de groeipotentie te benutten. En dat geldt niet alleen voor je medewerkers, maar ook voor jou als ondernemer én leider.

Jij dient ook een ontwikkeling te maken in inspirerend leiderschap, want jouw capaciteiten als leider worden gevraagd, want jij weet ook dat uiteindelijk je mensen de sleutel tot het succes zijn.

Je wilt graag een gevoel van verantwoordelijkheid stimuleren, de stabiliteit vergroten en een magnetische cultuur binnen je bedrijf creëren. Maar hoe pak je dat aan, je bent niet zonder reden gaan ondernemen en bent niet uit managers-hout gesneden? We hebben de top 5 need to knows voor je op een rij gezet.

Inspirerend leiderschap: Ondernemer vs. medewerker

Als ondernemer zit je elke dag in versnelling 5 of 6 en ben je 24/7 met je business bezig. Jouw medewerkers zitten vaak in versnelling 2 of 3 en als het echt noodzakelijk is, schakelen ze op naar z’n 4. Je kan alleen effectief je team aansturen wanneer je dit wezenlijke verschil elke dag in je achterhoofd houdt.

Naast snelheid van schakelen en continu dat stapje extra doen denk jij als ondernemer vaak in resultaten, maar een medewerker vooral in tijd. Om even te chargeren: jij werkt ’s avonds nog door terwijl zij in de kroeg staan. Zij werken voor hun salaris (korte termijn) en jij bent bezig om waarde te creëren in je bedrijf (lange termijn).

Ga je voorbij aan deze fundamentele verschillen, dan is de kans groot dat er onbegrip ontstaat, met toenemende irritatie, een gespannen sfeer en mindere prestaties tot gevolg.

Wees helder en duidelijk als leider

Wees kristalhelder in je verwachtingen, hoe je het ook wend of keert jij wordt als voorbeeld gezien.  Maak heldere afspraken en geef het goede voorbeeld door je er ook aan te houden.

Wanneer jij de dag bijvoorbeeld begint met een ‘dagstart’ om 09:00, zorg dan dat deze ook stipt om 09:00 begint en niet 5 of 10 minuten later. Als de bedrijfscultuur namelijk iets strakker wordt, levert dat weer meer rust op. Niet alleen bij je team, maar ook in je eigen hoofd.

Duidelijkheid schep je ook wanneer alle medewerkers over dezelfde informatie beschikken, door bijvoorbeeld een heldere visie, een gezamenlijke missie en een concrete acties op papier te zetten. Lees in dit artikel wat je nodig hebt om jouw Business Masterplan goed op papier te zetten.

En lig je op koers en haal je je mijlpalen? Vier ze dan ook met z’n allen, ook als er eigenlijk geen tijd voor is. Als je een cultuur hebt van hard werken, is het soms moeilijk om “breaks” af te dwingen. Maar dat is wel het fundament voor de sfeer en cultuur in je bedrijf.

Met inspirerend leiderschap creëer je vertrouwen en veiligheid

Google deed twee jaar lang onderzoek naar het perfecte team. De verrassende conclusies lees je in dit artikel. Volgens Lazlo Bock, directeur HR bij Google zijn er vijf sleutelnormen die ertoe doen:

• Geloof dat je werk belangrijk is
• Maak het werk voor iedereen echt betekenisvol
• Creëer duidelijke doelen en afgebakende rollen
• Zorg voor een sfeer waarin iedereen op elkaar kan rekenen
• Creëer een veilige sfeer waar iedereen zichzelf kan én mag zijn

Een uitdaging, want veiligheid is een gevoel wat je teweeg brengt, het is niet tastbaar en voor elke medewerker anders. De eerste stap die je kan zetten is het voorkomen van onderhuidse spanningen. Om feedback te kunnen geven maar ook kritiek te kunnen ontvangen is een open sfeer namelijk essentieel.

Voelen mensen zich vrij om jou als ondernemer of anderen in hun team aan te spreken? Dit vergt ook wat van jezelf als ondernemer. Door opener te zijn over je belemmeringen en je kwetsbaar op te stellen stap je uit je comfortzone. En zo draag je bij aan een veilige omgeving die ook anderen uitnodigt om zich kwetsbaar op te stellen.

Veiligheid kan vervolgens verder ingevuld worden met vertrouwen. En dit gaat vaak hand in hand met “ownership” en verantwoordelijkheid nemen. Het duurt soms even totdat je medewerkers het door hebben, maar als ze eenmaal in de gaten hebben dat ze zelf aan het roer staan van hun eigen werk, dan krijgen ze er steeds meer plezier in. Maar zij kunnen alleen die verantwoordelijkheid pakken als ze de ruimte ook krijgen, van jou als ondernemer. Des te meer vertrouwen, des te meer jij kan loslaten.

Experimenteer!

Een veilige sfeer geeft ook ruimte om te experimenteren en dus om te falen. Als je de successen viert maar ook samen met je team stil staat bij de dingen die niet goed zijn gegaan stimuleer je een cultuur waarin geëxperimenteerd kan worden en waarbij fouten gemaakt kunnen worden.

En door deze kennis actief te delen wordt de kans op dezelfde fout(en) geminimaliseerd. De grote uitdaging zit voornamelijk in het aanvoelen en definiëren van het verschil tussen falen en niet goed functioneren. Als iemand niet goed functioneert wil je natuurlijk wel snel en constructief ingrijpen.

Inspirerend leiderschap: geloof in eigen kunnen

Als je je mensen structureel betrekt bij de groei van je bedrijf en je ze faciliteert in plaats van domineert bereik je ongekende resultaten. Als ze voelen dat je meent wat je zegt, merken dat je nakomt wat je afspreekt en zien dat je zelf het goede voorbeeld geeft, schept dat duidelijkheid, veiligheid en zullen ze je ambities sneller omarmen.

Zo blijven ze het kloppende hart vormen van je bedrijf.

Benieuwd wat wij ook voor jou, je medewerkers én je bedrijf kunnen betekenen?

Van een individueel coachingstraject, het organiseren van een teamtraining tot deelname aan een programma.

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.