Leiderschap versterken? Dit is wat jij kunt doen

Home Inspiratie Leiderschap versterken? Dit is wat jij kunt doen

Leiderschap versterken?

Geef jij leiding aan een team? Dan wordt er naar je gekeken, ben jij verantwoordelijk voor de koers, heb je een voorbeeld rol en ben jij degene die anderen aanspreekt. Kortom, een verantwoordelijke rol waar er leiderschap van je wordt verwacht.

Maar hoe geef jij invulling aan je rol als leider? En wat kun jij doen om je leiderschap te versterken? Een vraag die we met regelmaat krijgen tijdens onze teamtrainingen. Enkele tips om je leiderschap te versterken:

Vorm een inspiratiebron als leider

Als leider vervul je een belangrijke rol om mensen enthousiast, gemotiveerd en geïnspireerd te maken. Geïnspireerde collega’s hebben plezier in hun werk en als leider kun jij een belangrijke inspiratiebron zijn voor je mensen.

Om het maximale uit je team te halen helpt het je mensen uit te dagen om alles uit zichzelf te halen, grenzen op te zoeken en misschien wel zelfs uit hun comfort zone te laten stappen. Dit is niet alleen goed voor de mensen zelf, maar ook voor je bedrijf en de resultaten.

Je kunt alleen mensen inspireren als je zelf vol passie werkt. Wanneer jij gepassioneerd bent over het bedrijf, je werk en zelf ook regelmatig uit je comfort zone stapt dan kun je hiermee een voorbeeld zijn voor anderen.

Time management voor effectief leiderschap

Als leider ben jij verantwoordelijk voor het resultaat van je team. En om tot een goed resultaat te komen is het van belang dat iedereen goed en effectief samenwerkt. Wanneer jullie een duidelijke structuur en heldere processen hebben staan is het dus ook van belang dat deze opgevolgd worden en mensen hierop aangestuurd worden.

Het is hierbij van belang dat je weet wat er belangrijk is binnen de organisatie. Aan welke zaken besteden jullie wel of juist geen tijd? Het helpt om samen met je medewerkers de juiste prioriteiten te bepalen. Zo voorkom je dat er te veel aandacht wordt verspild aan werkzaamheden, taken of projecten die een minimale impact hebben op het resultaat.

Bekijk eens de teamtraining persoonlijke effectiviteit

Actief luisteren in je rol als leider

Een belangrijk onderdeel om je leiderschap te versterken is actief luisteren. Dat houdt in dat je écht luistert naar je mensen en je collega’s ook écht inspraak hebben op de beslissingen. Je luistert dus zonder te oordelen en je hebt begrip voor wat er tegen je wordt gezegd.

Dit heeft als resultaat dat de band tussen jou en je mensen versterkt wordt, je mensen hebben meer plezier in het werken, voelen zich gewaardeerd en daarnaast versterk je ook je legitimiteit als leider.

Jouw leiderschapsstijl

Als leider heb jij veel te maken met communicatie, zowel verbaal als non-verbaal. Welke lichaamshouding heb jij tijdens het spreken? Ben jij duidelijk in je communicatie? Zijn er veel misverstanden tussen jou en je mensen? Zijn er veel misverstanden tussen je mensen? Ben jij in staat om actief te luisteren?

Al deze vragen hebben te maken met jouw communicatiestijl. Als leider is het belangrijk dat jij goed kunt communiceren, je moet eerlijk met mensen omgaan en dat op een enthousiaste en motiverende manier. Je mensen moeten energie krijgen van het samenwerken met jou.

Zorg er dus voor dat je zelfverzekerd, direct en duidelijk met je medewerkers communiceert. Je maakt je mening duidelijk, maar staat ook open voor de meningen van anderen. Je kunt hier goed naar luisteren en neemt dit ook mee in je besluiten.

Teamontwikkeling om het leiderschap te versterken

Jij en je team blijven zich door ontwikkelen, je komt steeds in volgende fase waarin de uitdagingen voor jou als leider ook steeds groter worden. Het is dan van belang dat jij altijd oog blijft houden op de ontwikkelfase van je team en welke stijl van leidinggeven nodig is.

Ben jij benieuwd naar de fase van je bedrijf en welke valkuilen en uitdagingen dit met zich meebrengt? Vul dan onze groeitest in!

Wil jij je leiderschap versterken?

Wil jij met een onafhankelijk klankbord sparren over je rol als leider, de uitdagingen die je ervaart en hoe je je team mee kunt krijgen?

Onze business coaches zijn er voor jou als leider. Een ervaren sparringpartner waarmee jij over je uitdagingen en valkuilen kunt praten zodat jij je leiderschap kunt versterken.

Meer informatie
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.