Op reis met ondernemers naar de Maasai in Kenia

Home > Inspiratie > Op reis met ondernemers naar de Maasai in Kenia

Heb jij als ondernemer soms ook behoefte aan een totaal andere omgeving, om je gedachten even ‘uit te schakelen’ en uit de waan van de dag te komen? Om je te laten inspireren en (weer) het besef te krijgen waar het wérkelijk om gaat. Voor jou, voor de mensen die dichtbij je staan en voor je bedrijf?

Dat is exact wat Anne-Mariecke Haijtink heeft gedaan! Laat je inspireren door haar reis naar de Maasai in Kenia. Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil jij komend jaar dezelfde reis meemaken?

In 2019 vertrekken we opnieuw, mocht jij geïnteresseerd zijn, laat dan je gegevens achter op onze site en wij houden je op de hoogte van de voorbereidingen.

Bijzondere inzichten en nieuwe herinneringen in Maasailand

We hebben deze reis georganiseerd om mensen samen te brengen in een unieke en bijzondere omgeving om van, met én door elkaar te leren. Niet alleen Nederlandse ondernemers doen mee, maar ook Maasai vanuit meerdere stammen lopen samen met mensen zoals jij en ik mee.

Een unieke ervaring, waarbij de Maasai je laten ervaren hoe het is om in de natuur te leven, het leven werkelijk te ervaren en leiderschap te tonen op de momenten dat het nodig is.

Het gros van de ondernemers doet mee om uit de waan van de dag te komen. Want zeg ’s eerlijk, je bent als ondernemer altijd hard aan het werk en bent er voor alles en iedereen. Maar wanneer neem jij de tijd om echt even tot jezelf te komen? Wanneer laat jij je niet leiden door je agenda en de waan van de dag?

Deze 6-daagse reis was één grote reis naar je binnenste. Je hebt tijd, want je bent 6 dagen offline, je reflecteert, spiegelt, ervaart, bent in stilte en deelt ervaringen met een diverse groep mensen. Alleen dat is al een unieke beleving en dan in het bijzonder omdat dit ook nog ’s in het schitterende Kenia was.

Wat maakt een wandeltocht in Kenia zo’n groot avontuur?

Het is reizen, het is expeditie, het is avontuur, netwerken, genieten en ontspannen. Je voelt je op sommige momenten weer even een klein kind wat op schoolkamp gaat en tegelijkertijd is het bovenal een ervaring in persoonlijk leiderschap.

Je wandelt samen met de Maasai 100 kilometer door het prachtige Maasailand in Kenia. Je leeft, eet en slaapt midden in de natuur. Je wordt als mens fysiek uitgedaagd door de lange afstanden. Je reflecteert met elkaar of op je eigen gedrag door middel van werkvormen in grote groep of in kleine groepjes.

Ik was ontzettend onder de indruk van deze ervaring. De vriendschappen met de Maasai, de overweldigende natuur, de fantastische mensen in onze groep en de verbindingen die ik met al die mensen heb gemaakt op persoonlijk en zakelijk vlak. In ruim een week tijd maak ik mee waar anderen jaren over doen.

Onze groep was perfect, niet te groot, niet te klein. Van net afgestudeerd tot en met gepensioneerd. Een mooie mix van mensen. De eerste dagen zijn we in de prachtige omgeving van Amboselli National park waar we heel veel dieren zien, de welpjes nog graatmager van 1,5 jaar extreme droogte.

‘s Avonds bij de lodge, onze laatste nacht in een gewoon bed, trekken ineens de wolken weg en daar verschijnt.. de Kilimanjaro. Ik ben heel blij hier te zijn.

Onze eerste test in leiderschap

Op de vroege zondagochtend doen we onze laatste whatsapp berichtjes de deur uit, stappen we in de truck en verlaten we National Park Amboselli op weg naar de ontmoeting met onze Maasai vrienden.

De weg is erg slecht, veel diepe kuilen, het zand is modderig en zacht. We ontwijken grote plassen en driften soms van links naar rechts. De truck is zo robuust dat niemand zich druk maakt.

En dan opeens… zitten we vast, hartstikke vast. Met elke poging draaien de wielen dieper in de modder. Na een kleine twee uur met humor, foto’s en filmpjes komt de ernst van de situatie binnen. Onze eerste test. In een park vol wilde dieren staan we 10 kilometer van het dichtstbijzijnde dorp vast. Iedereen zoekt een ‘ontspannen’ plek in het gras en je merkt direct dat iedereen hier op verschillende wijze mee omgaat.

Onze groep Maasai krijgers en vrouwen komt eraan. Ze zijn al vanaf vroeg in de ochtend bezig om zich te vervoeren door het onmogelijke terrein. Met alle mensen die er zijn proberen we de truck weer op een andere manier uit de modder te krijgen. Hier zie je de kracht van de Maasai, letterlijk en figuurlijk.

Welk probleem er ook is, we gaan het oplossen. Maar je ziet hier ook de dynamiek van het westen. ‘Wat is de aanpak? Als we dit doen wat gebeurt er dan? Wat is plan B?

Er verschijnt een jeep die op weg naar een begrafenis blijkt. De mannen twijfelen geen moment en gaan die wonderlijke groep van 24 westerlingen en net zoveel maasai daar midden in de bush helpen met hun truck.

Het wordt later en later en de zonsondergang dient zich aan. De onrust in onze groep wordt compleet. Daar waar iedereen eerst nog vrij observerend naar het probleem keek, moet er nu echt actie komen. Er is geen plan B en dat laat men zich niet meer vertellen, dus komt er een plan B. Er ontstaat grote onrust.

Achteraf kan ik zeggen dat dit direct al de meest bijzondere ervaring was, maar op dat moment zat ook ik er midden in. Emoties lopen hoog op en we besluiten te gaan lopen.

We hebben de bagage laten staan en na een stuk gelopen te hebben worden we opgepikt door auto’s om vervolgens na al met al 4 uur aan te komen bij de campsite.

De reis kon beginnen. Of was de ervaring al begonnen? Dit had niets te maken met survival skills, maar vooral op controle krijgen, loslaten en welk gedrag je laat zien wanneer je stress of angst ervaart. Heb je vertrouwen in mensen die je nog maar net kent?

In verbinding met jezelf, met anderen en met de natuur

Midden in de nacht gaan we tanken bij een schimmig plaatsje aan de grens van Tanzania. We halen bier, hebben lol en realiseren ons wat een onvergetelijk avontuur dit is. Onder een pikzwarte sterrenhemel zetten we uiteindelijk onze tenten op. Sommige van ons voor het eerst in hun leven.

De volgende ochtend starten we met een hele grote cirkel. Daar staan we dan met ruim 50 man. Alle kleuren bij elkaar. John, de chauffeur van de taxi krijgt groot applaus. Hij heeft ons gebracht naar waar we nu zijn. Ezekiel biedt zijn excuses aan, een groots gebaar.

Iedereen krijgt de gelegenheid om in de cirkel te zeggen wat hij/ zij wil zeggen, zodat alles rondom vertrouwen in ons midden uitgesproken is. Dit gebeurt. Persoon na persoon.

Die eerste 24u van de wandeling maakten deze trip heel erg intens en bijzonder. Daar verbonden zijn in die overweldigende natuur, met al die verschillende mensen om je heen, nog onbekend.

Vertrouwen geven en het terug krijgen. Dat is waar deze reis naar de Maasia in Kenia om ging. We zijn allemaal gelijk en we zijn verschillend. Ieder van ons heeft zijn eigen talenten (her)ontdekt en ervaren en is in verbinding gekomen met zichzelf, nieuwe vrienden en de natuur. Een onvergetelijke ervaring.

Wandel ook samen met de Maasai 100 kilometer door het prachtige Maasailand in Kenia

Wandel samen met de Maasai 100 kilometer door het prachtige Maasailand in Kenia. Leef, eet en slaap midden in de natuur samen met unieke mensen van verschillende achtergronden uit Nederland en Maasailand. Wandel pratend of in stilte en leer van elkaar. Keer terug met nieuwe inzichten op zowel persoonlijk als professioneel vlak.

Daarnaast biedt jouw komst lokale mensen de kans om hun gezin te onderhouden in een stuk land dat vaak getergd wordt door droogtes. Gidsen, beveiligers, chauffeurs, koks, kunnen allemaal op termijn een nieuwe bron van inkomsten aanboren. Daarnaast wordt de mogelijkheid van eco-toerisme in Maasailand weer belicht.

Wil je meer weten over deze reis en in 2019 misschien ook wel deelnemen? Neem contact op met de Ondernemerschap Academy® op telefoonnummer 030 – 237 07 00 of laat je gegevens achter op onze website, dan bellen wij jou terug.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.