Prinsjesdag 2018: De plannen en consequenties voor ondernemers

Home > Inspiratie > Prinsjesdag 2018: De plannen en consequenties voor ondernemers

VNO-NCW en MKB Nederland hebben specifiek voor ondernemers de plannen voor het komende jaar op een rij gezet, samen met de lopende zaken en het economisch beeld die op Prinsjesdag 2018 door het kabinet bekend zijn gemaakt.

Prinsjesdag 2018: De belangrijkste ontwikkelingen op een rij..

Het volledige rapport van NVO-NCW en MKB Nederland is hier te downloaden. De belangrijkste economische ontwikkelingen hebben we alvast op een rij gezet:

Economisch beeld

De Nederlandse economie staat er gunstig voor; dit jaar wordt een economische groei van 2,8% verwacht door het CPB. Komend jaar zal deze groei zich naar verwachting doorzetten met 2,6%. Daarmee groeit de Nederlandse economie bovengemiddeld hard in vergelijking met belangrijke handelspartners, maar blijft deze wel achter bij de groei van de wereldeconomie. De verwachting is namelijk dat deze dit jaar en volgend jaar met 3,8% groeit.

De koopkracht stijgt dit jaar licht en krijgt volgend jaar een sterkere impuls door lastenverlichting en een verdere verhoging van de cao-lonen. De koopkrachtstijging voor 2019 zal uitkomen op 1,5% . Ruim 95% van alle huishoudens zal deze vooruitgang merken en hierdoor stijgen de consumentenbestedingen in 2018 met 2,7% en in 2019 met 2,3%. Daarnaast nemen de bedrijfsinvesteringen fors toe dit jaar met 4,6% en volgend jaar met 4,1%.

Arbeidsmarkt

Vanwege de hoogconjunctuur wordt de arbeidsmarkt steeds krapper en daalt de werkloosheid naar 3,9%. Daarmee is de werkloosheid op het niveau van voor de crisis in 2008. De daling van de werkloosheid zet zich naar verwachting verder voort naar 3,5%. Daarnaast is er een stijging te zien in de werkzame beroepsbevolking van 2,1% in 2018, wat op op jaarbasis neerkomt op bijna 200.000 extra banen.

Inflatie, lonen & loonkosten

De inflatie blijft dit jaar met 1,6% ruim onder de 2%. Volgend jaar zal de inflatie wel uitkomen op 2,5%, dit komt mede door de verhoging van het lage btw-tarief van 6% naar 9%. De krappere arbeidsmarkt en de hogere inflatie werkt door in de loongroei en de zzp-tarieven. De cao-lonen stijgen dit jaar met 2% en volgend jaar met 2,9%.

Overheidsfinanciën

De overheidsfinanciën zijn wederom sterk verbeterd en voor het derde jaar op een rij zal er sprake zijn van een begrotingsoverschot. Voor dit jaar wordt een begrotingsoverschot van 0,8% verwacht en voor 2019 een overschot van 1,0%. Daarmee zou 2019 het vierde jaar op rij worden met een overschot. Daarmee verwacht het Ministerie van Financiën dat de Nederlandse overheidsschuld in 2019 net onder de grens van 50% van ons bbp uitkomt, namelijk 49,1%.

Internationale ontwikkelingen

De Nederlandse economie ontwikkelt zich dus goed, maar internationaal zijn de risico’s wel toegenomen die ook negatieve impact kunnen hebben op de Nederlandse economie. Dat geldt in het bijzonder voor de Brexit en de ontwikkelingen op handelsgebied met Amerika.

Meer weten over de consequenties van de plannen van Prinsjesdag 2018?

Ook de Rabobank heeft de financiële gevolgen van de plannen die op Prinsjesdag 2018 door het kabinet zijn gedeeld uitgebreid beschreven. Lees hier wat de maatregelen voor u persoonlijk betekenen, nu en op de lange termijn.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.