Prognose per sector: na diepe val lijkt bodem coronacrisis in zicht

Home > Inspiratie > Prognose per sector: na diepe val lijkt bodem coronacrisis in zicht

Voor veel van de sectoren die geraakt zijn door de coronacrisis verwacht de Rabobank later in het jaar een gedeeltelijk herstel. In het eerste kwartaal kromp de Nederlandse economie met 1,7 procent.

Het corona-effect was dus al in het eerste kwartaal direct merkbaar in Nederland, maar minder groot dan in onze buurlanden. De grootste daling in de meeste sectoren wordt in kwartaal twee verwacht om daarna weer te herstellen.

Sectorprognose voor ’20 & ’21:

Sectorprognoses Rabobank - Ondernemerschap Academy

Sectorprognoses Rabobank

Prognose horeca: – 41%

Restaurants en cafés konden vanaf 1 juni hun deuren weer openen, maar moeten wel het horeca protocol volgen en anderhalve meter afstand bewaken. Dit zorgt voor verminderde capaciteit per restaurant of café, het hebben van een terras is daarom belangrijker geworden. Gelukkig komen veel gemeenten horecaondernemers tegemoet door extra terrasruimte beschikbaar te stellen.

Hotels hebben hun deuren niet hoeven sluiten, maar ook zij worden geraakt door wegblijvende zakenreizigers en buitenlandse toeristen. Hotels die gericht zijn op gasten uit het buitenland zullen hier heel 2020 nog last van hebben.

De diepe dip en het langzame opstarten van de horeca zorgt in 2020 voor een forse krimp van 41 procent in vergelijking met 2019.

Prognose overige zakelijke dienstverlening: -13%

In de overige zakelijke dienstverlening raakt de coronacrisis de uitzendbureaus en de reisbureaus bijzonder hard. Wel verwachten we voor de sector als geheel later in het jaar een licht herstel. Dit zorgt voor een prognose voor de overige zakelijke dienstverlening van -13 procent in 2020.

Prognose industrie: – 10%

De verwachting is dat de grootste klap voor de industrie nog moet komen in het derde kwartaal aangezien veel orderportefeuilles met vertraging leeglopen. Vanaf kwartaal vier treedt voorzichtig herstel in. Al met al zal de industrie in 2020 naar verwachting met 10 procent krimpen.

Prognose informatie en communicatiesector: -9%

De coronacrisis raakt de informatie en communicatiesector op verschillende manieren. Uitgeverijen en de media lopen door vraaguitval veel reclame-inkomsten mis en daarnaast worden abonnementen opgezegd door voorzichtige consumenten en bedrijven.

De IT-sector houdt deze sector grotendeels draaiende. Bedrijven in deze sector, met uitzondering van IT-consultancy, merken de impact van de crisis nog beperkt. Later in het jaar kan de impact in de IT-sector groter worden omdat bedrijven grote investeringen in nieuwe projecten uitstellen en het aantal faillissementen van eindklanten naar verwachting toeneemt.

Hierdoor blijft een volledig herstel binnen de informatie en communicatiesector uit. Dit leidt tot een prognose van -9 procent jaar-op-jaar voor de informatie en communicatiesector.

Prognose groot- en detailhandel: -7%

Deze sector bevat de deelsectoren groot- en detailhandel in zowel food als non-food. De coronacrisis raakt de detailhandel food als geheel vrijwel niet, maar het beeld dat deze deelsector alleen maar profiteert moet wel worden genuanceerd. Zo blijven vooral ‘to-go’-concepten dit jaar lang last houden van het vele thuiswerken en ook retailers in toeristische regio’s hebben het moeilijk.

Bij groothandels in food worden vooral de toeleveranciers aan horeca en catering zwaar geraakt. En in de non-food detailhandel krijgen met name kleding- en schoenenwinkels en warenhuizen harde klappen. Online verkopen kunnen dit gedeeltelijk opvangen, maar zeker niet helemaal. Alles overziende verwacht de Rabobank in 2020 voor de detail- en groothandel een krimp van 7 procent.

Prognose specialistische zakelijke dienstverlening: -5%

Voor de specialistische zakelijke dienstverlening voorziet de Rabobank de grootste terugval in activiteit in het tweede kwartaal. Later in het jaar verwachten we dat het herstel in deze sector slechts traag inzet aangezien bedrijven voorzichtiger zijn met investeringen in nieuwe projecten.

Deze terughoudendheid zal met name architecten- en ingenieursbureaus parten spelen. Bij de accountantskantoren lopen de audit- en samenstelwerkzaamheden gewoon door, maar zullen adviesopdrachten afnemen. De prognose voor de specialistische zakelijke dienstverlening is -5 procent in 2020.

Prognose bouw: -5%

In het eerste kwartaal van dit jaar liet de bouw een groei van 6 procent zien ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019. De bouwsector is te typeren als laat-cyclisch: de economische gevolgen van de coronacrisis worden pas later merkbaar.

Investeringen in (nieuwe) huisvesting worden door de toegenomen onzekerheid uitgesteld, waardoor de orderportefeuilles langzaam teruglopen. Naar verwachting zal de bouw pas vanaf deze zomer te maken krijgen met een vermindering in activiteit. Dit heeft in eerste instantie niet zozeer met de coronacrisis te maken, maar meer met de stikstofproblematiek die in mei 2019 begon.

Hierdoor zijn er minder vergunningen verleend, wat de bouw en dan met name de infrasector nu parten gaat spelen. De Rabobank verwacht dat de bouw in 2020 met 5 procent zal krimpen.

Prognose vervoersector: -5%

De coronacrisis zorgt voor uiteenlopende effecten binnen de vervoersector. Zo profiteert de deelsector post en koeriers van het verhoogde aantal online aankopen die worden thuisbezorgd. Daartegenover staat dat het personenvervoer door de lucht in het begin van de coronacrisis bijna geheel stil lag. Het zal vermoedelijk nog wel even duren voordat dit weer volledig op gang komt. En vanwege verstoorde toeleveringsketens doordat de industriële productie in sommige landen stil heeft gestaan, staat ook het goederenvervoer onder druk.

Dit zorg voor een prognose voor de vervoersector van -5 procent voor 2020.

Prognose landbouw: -4%

In het eerste kwartaal van 2020 groeide de landbouw nog met 1 procent kwartaal-op-kwartaal waardoor de sector het jaar sterk begon. Toch werd de sierteelt hard geraakt doordat de exportvraag vanwege de coronacrisis heel snel terugviel. Maar het herstel in deze deelsector is inmiddels ingezet. In andere deelsectoren zoals de kalverhouderij komt de pijn langzamer en duurt deze langer. We verwachten voor de landbouw een krimp van 4 procent in 2020 ten opzichte van 2019.

Prognose zorgsector: -3%

De intensive care-afdelingen in ziekenhuizen hebben overuren gedraaid en toch voorziet de Rabobank een verminderde activiteit in de zorgsector van -3 procent in 2020. Dat komt doordat veel geplande zorg in de eerste helft van het jaar niet kon doorgaan en het opstarten hiervan moeizaam verloopt. Daarnaast kampten verpleeghuizen met een geringe bezetting, werden dagbestedingen in de zorg uitgesteld en waren onder meer tandartsen en fysiopraktijken tijdelijk dicht.

Prognose onderwijs: -2%

In het onderwijs is vooral de werkwijze veranderd: van klaslokaal naar online. Toch verwacht de Rabobank ook minder activiteit. Zo zullen vanaf september minder buitenlandse studenten zich inschrijven bij Nederlandse onderwijsinstellingen. Daar staat tegenover dat ook minder Nederlandse studenten naar het buitenland vertrekken, maar dat effect is kleiner. Ook in het particuliere onderwijs voorziet de bank een lichte daling; een krimp van 2 procent in 2020.

De volledige sectorprognose lezen van de Rabobank met de impact op uw sector? Lees hier de uitkomsten.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.