Telers Ondernemerschap Programma

Home > Inspiratie > Telers Ondernemerschap Programma

Telers Ondernemerschap Programma: “Niets doen is geen optie!”

Begin dit jaar startte een groep van 19 ondernemers met het Telers Ondernemerschap Programma (TOP). Een specifiek programma voor fruitteeltondernemers die hun bedrijf toekomstbestendig willen maken. Marianne Nelisse, één van de coaches van Ondernemerschap Academie® licht het succes van het programma toe.

Vanwege de grote animo onder telers gaat in het najaar de opleiding opnieuw van start. Op dinsdag 19 juni vindt een informatiebijeenkomst plaats voor alle geïnteresseerden die dit najaar ook willen deelnemen en aanmelden is nu nog mogelijk.

Dialoogsessies voor start Telers Ondernemerschap Programma

In de dialoogsessies met groepen fruitteelt ondernemers die vorig jaar door het hele land georganiseerd werden, gaven fruittelers aan volop kansen te zien maar niet precies weten hoe ze deze kansen in de markt kunnen verzilveren. Daar moest dus verandering in komen.

De NFO nam samen met de Rabobank en de Ondernemerschap Academy® het initiatief om het Telers Ondernemerschap Programma op te starten, kortweg TOP genoemd. De Ondernemerschap Academie® verzorgt de TOP-opleiding met plenaire bijeenkomsten en individuele coachingsessies en Marianne Nelisse is één van de coaches. De deelnemende telers zijn nu ongeveer halverwege de opleiding die een half jaar duurt.

Blinde vlek of dode hoek?

Nelisse: “Bij veel ondernemers heeft de waan van de dag de overhand. Ondernemers zijn druk bezig met alle ballen in de lucht houden, maar hebben daarmee minder aandacht voor hun eigen ontwikkeling en de toekomst van hun bedrijf.

Onder fruitteelt ondernemers is dat beeld niet anders, maar zij zijn zich wel bewust dat ze iets moeten doen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. Ze weten echter niet goed wat en hoe zij dit kunnen doen. Het is echter oppassen geblazen dat zo’n blinde vlek niet een dode hoek wordt. In het TOP-programma pakken we dat aan.”

Het Telers Ondernemerschap Programma

In het TOP-programma worden eerst de individuele doelen vastgesteld. Nelisse: “Dat gebeurt aan de hand van een persoonlijkheidstest en business scan van je bedrijf in een één op één gesprek met een coach. Daarin komt ter sprake waar je nu staat als ondernemer, wat je sterke punten zijn, maar ook je te ontwikkelen punten en uiteraard komt je bedrijf aan bod.

Waar staat je bedrijf nu en waar wil je naartoe groeien? Hoe kun je dit met succes bereiken? Vervolgens vertalen we dat meteen samen met de ondernemer naar een stappenplan hoe de ondernemer dat kan bereiken aan de hand van strategische keuzes.

We kijken dus echt vooruit en geven aandacht aan die punten waar je invloed ook ligt. Dat moeten vooral géén grote stappen zijn. Juist door in het klein iets uit te proberen, komt een ondernemer als vanzelf in een volgende fase van weer een volgende stap. Wanneer je zelf klanten hebt is het bijvoorbeeld zaak om een kop koffie te drinken met een potentiële nieuwe afnemer om je netwerk te vergoten.

Ben je afhankelijk van enkele grote afnemers, zorg dan dat je je goed voorbereidt op een prijsonderhandeling door de marktprijzen te kennen. Of focus jij je op de teelt en lever je aan een afzetorganisatie, hoe kun je dan je kostprijs verlagen met op het oog simpele maatregelen?”

5 bijeenkomsten bij inspirerende voorbeeld-bedrijven

In het TOP zijn vijf groepsbijeenkomsten ingericht met vijf verschillende inspirerende thema’s waarin ook groepsopdrachten zitten. Alle bijeenkomsten worden gehouden bij inspirerende bedrijven in de teelt verdeeld over het land.

Dit geeft ondernemers direct de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen bij succesvolle ondernemers. “Meer dan de helft van de ondernemers laat zich tussentijds ook coachen, waarbij wij als coaches de juiste inzichten geven en als stok achter de deur fungeren om daadwerkelijk de juiste stappen te zetten.”

Persoonlijke aanpak Telers Ondernemerschap Programma

Nellisse: “In de fruitteelt zijn veel familiebedrijven, vaak van generatie op generatie gerund en waarbij de wijze waarop ze ondernemen vaak ongemerkt wordt overgenomen van de vorige generatie. Tijd voor zelfreflectie wordt vaak niet of onvoldoende genomen.

In het TOP pakken we dat op door juist ook aandacht te schenken aan het persoonlijke vlak. Jij bent als ondernemer tenslotte de belangrijkste succesfactor voor je bedrijf.

Wanneer je zelf stevig in je schoenen staat, dan heeft dat een positief effect op het succes van je bedrijf. Daarom gaan we hier tijdens de opleiding ook op in, zodat je vol zelfvertrouwen, durf en met de juiste communicatie technieken niet alleen investeert in je bedrijf, maar ook in jezelf. In deze opleiding is het dus de combinatie van zakelijke en persoonlijke aanpak wat uniek is.”

Open kaart spelen

“Dit programma is volledig afgestemd op ondernemers in de fruitteelt, de oefeningen en praktijkvoorbeelden zijn herkenbaar voor iedereen. Tegelijkertijd wil je als ondernemer niet al je cijfers en volledige toekomstplannen delen met anderen.

In 1-op-1 gesprekken worden dat soort plannen wel gedeeld, maar die plannen blijven dus bij de coaches van de opleiding. De keuze is aan de ondernemer zelf om te kiezen wat hij wel en niet deelt in de groep”, legt de coach uit.

“In de praktijk ontstond er gelukkig direct voldoende openheid naar elkaar toe. De 19 telers in de groep leren ook van elkaar en er ontstaan mooie gezamenlijke ideeën en samenwerkingsverbanden.”

Geen vrees

De opleiding bedraagt 2.995 euro (ex. btw), maar Colland geeft aan aangesloten fruittelers 995 euro subsidie, waardoor het bedrag op 2.000 euro uitkomt.

“Inderdaad een investering ”, erkent Nelisse, “maar wanneer je bedenkt dat de deelnemers hiervoor in een halfjaar tijd een persoonlijkheidstest, een business scan, 2 persoonlijke coachingsessies en 5 inspirerende modules voor krijgen dan is het een meer dan een waardevolle investering in jezelf én in je bedrijf.

Zeker met de subsidieregeling die ook dit najaar nog verrekend wordt. Dit blijkt ook wel uit de positieve reacties van de huidige deelnemers en bovenal de stappen die zij maken om hun bedrijf toekomstbestendig te maken.”

Deelnemers over het Telers Ondernemerschap Programma

“Wij hebben een middelgroot fruitbedrijf in Wijk bij Duurstede met koel- en opslagbedrijf en sorteer- en pakstation in ’t Goy”, aldus Ton van den Brink. “Er is meer nodig om je bedrijf te laten groeien dan enkele jaren geleden, daarom investeer ik bewust in mezelf én in ons bedrijf. We laten op dit moment bijvoorbeeld een nieuwe koeling bouwen die voldoet aan de állerhoogste eisen en standaarden, waardoor wij in de komende jaren een belangrijke rol kunnen vervullen in de regio midden Nederland, en daarbuiten, voor telers en handelsbedrijven die hun fruit willen laten koelen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om mezelf door te ontwikkelen. Ik heb bewust gekozen voor het Telers Ondernemerschap Programma om mijn bedrijf goed aan te sturen. Naast de inspirerende bijeenkomsten met andere telers wordt mij tijdens de 1-op-1 coachingsessies een spiegel voorgehouden. Deze sessies zijn confronterend, maar bovenal verrijkend en prikkelend, waardoor ik me bewust wordt waar ik nog aan kan werken om ons bedrijf verder te laten groeien.”

Interesse in deelname aan het Telers Ondernemerschap Programma?

U bent als fruitteelt ondernemer van harte uitgenodigd voor de gratis informatie bijeenkomst op dinsdag 22 oktober, van 19.30 – 21.30 u in Het Goy!

Meld u direct aan voor deze bijeenkomst en kom alles te weten over het gesubsidieerde Telers Ondernemerschap Programma, wat samen met fruittelers specifiek voor u als ondernemer in de fruitteelt is ontwikkeld.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.