Samenwerken op afstand: de ervaringen onder medewerkers

Home Inspiratie Samenwerken op afstand: de ervaringen onder medewerkers

Iedereen moest ineens online samenwerken halverwege maart. Met elkaar realiseren we een hele snelle verandercurve in korte tijd. Er werd al best wel thuisgewerkt, maar dat was meer het uitwerken van opdrachten waar je geconcentreerd voor moest werken. Nu ineens moet je ook je vergadering, je brainstorm of je dagstarts online doen. Dat wat onmogelijk leek en slecht te organiseren, is in een paar weken tijd het nieuwe normaal geworden.

Er zijn onderzoeken gedaan naar gedragsverandering bij mensen in deze nieuwe situatie. Hoe werkt dit samenwerken op afstand? Wat zijn de frustraties van mensen die thuiswerken en waar worden ze blij van?

Waar word ik blij van?

• Ik verdoe geen tijd met reistijd
• Ik kan mijn eigen tijd indelen. Niemand die me op mijn vingers kijkt.
• Geen waste of time met eindeloos vergaderen. Video vergaderen vereist strakke regie en levert een efficiënte manier van besluitvorming op.
• Gewoon mijn eigen plekje hebben, geen afleiding van collega’s die aan het overleggen zijn (einde van de open kantoortuinen?

Wat mis ik?

• Iemand die af en toe zegt dat t goed gaat, een compliment. Managers, ondernemers hebben het gevoel er niet altijd te kunnen zijn voor hun mensen. Medewerkers zoeken een balans tussen vrijheid en gezien worden.
• Het sociale contact. Het ‘schmoozen’, gewoon grapjes maken met collega’s. Medewerkers missen de kantoorhumor, de collega’s. Ja echt 😊.
• Informeel contact met klanten en leveranciers. Want waar worden doorgaans de deals gesloten? Niet aan de officiële vergadertafel of het vaste geplande contactmoment.

Het informele circuit, het even horen en zien hoe het met iemand gaat dat valt nu buiten de boot. We zijn super efficiënte werkers en vergaderaars geworden (alhoewel er ook soms nog wel een wasje tussendoor gaat en even een kind die aandacht wil).

Thuiswerken had geen positieve afdronk bij de meeste managers, ondernemers. Het gevoel van geen controle kunnen uitoefenen en het idee van productiviteitsverlies stond bovenaan. Nu zien we hier een verandering in. Is dit de tijd van de draai naar output gestuurd werken en het einde van de kantoortuinen?

Wat zijn de tips voor ondernemers en managers?

• Start met output gestuurd werken
• Geef medewerkers gevoel van vrijheid
• Plan tijd in voor het informele gesprek
• Geef medewerkers waardering

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.