Samenwerking Rabobank en Ondernemerschap Academy® resulteert in TOP programma

Home > Inspiratie > Samenwerking Rabobank en Ondernemerschap Academy® resulteert in TOP programma

Samenwerking Rabobank en Ondernemerschap Academy® resulteert in TOP programma 

3 jaar geleden zijn de Rabobank en de Ondernemerschap Academy® met de start van het TOP programma een samenwerking aangegaan om ondernemers een verdere persoonlijke ontwikkeling te bieden en hun bedrijf toekomstbestendig te maken.

In het TOP programma worden ondernemers persoonlijk begeleidt door een business coach, zijn er 5 groepsbijeenkomsten waarin relevante onderwerpen worden behandeld met collega’s uit de sector en vinden er inspirerende bedrijfsbezoeken plaats.

Inmiddels hebben al meer dan 100 ondernemers, bedrijfsopvolgers en leidinggevenden uit de Food & Agri sector deelgenomen aan diverse TOP programma’s in het land in de Fruitteelt, Boomkwekerij en de Melkveehouderij.

De waan van de dag..

Wouter Duinker, één van de trainers in het TOP programma, verteld: “Bij veel ondernemers heerst de waan van de dag, waardoor zij minder aandacht hebben voor hun eigen ontwikkeling en de toekomst van hun bedrijf. Veel ondernemers zijn zich echter wel bewust dat zij iets moeten doen om hun bedrijf toekomstbestendig te maken. In het TOP-programma pakken we dat aan en helpen we de ondernemer zichzelf nóg beter te leren kennen en de juiste keuzes te maken.”

Business coach Marianne Nelisse vult aan: “Dat gebeurt aan de hand van een persoonlijkheidsanalyse en één op één gesprekken met een coach. Daarin komt ter sprake waar je nu staat als ondernemer, wat je sterke punten zijn, maar ook je te ontwikkelen punten en uiteraard komt je bedrijf aan bod. Waar staat je bedrijf nu en waar wil je naartoe groeien? Hoe kun je dit met succes bereiken? Vervolgens vertalen we dat meteen samen met de ondernemer naar een stappenplan hoe de ondernemer dat kan bereiken aan de hand van strategische keuzes.”

Inspirerende bedrijven

In het TOP programma zijn vijf groepsbijeenkomsten ingericht met vijf verschillende inspirerende thema’s waarin ook groepsopdrachten zitten. Alle bijeenkomsten worden gehouden bij inspirerende bedrijven in de teelt verdeeld over het land.

Dit geeft ondernemers direct de mogelijkheid om een kijkje in de keuken te nemen bij succesvolle ondernemers. Nelisse: “Meer dan de helft van de ondernemers laat zich tussentijds ook coachen, waarbij wij als coaches de juiste inzichten geven en als stok achter de deur fungeren om daadwerkelijk de juiste stappen te zetten.”

Persoonlijke aanpak

Nellisse verteld: “In de fruitteelt zijn veel familiebedrijven, vaak van generatie op generatie gerund en waarbij de wijze waarop ze ondernemen vaak ongemerkt wordt overgenomen van de vorige generatie. Tijd voor zelfreflectie wordt vaak niet of onvoldoende genomen.

In het TOP pakken we dat op door juist ook aandacht te schenken aan het persoonlijke vlak. Jij bent als ondernemer tenslotte de belangrijkste succesfactor voor je bedrijf.

Wanneer je zelf stevig in je schoenen staat, dan heeft dat een positief effect op het succes van je bedrijf. Daarom gaan we hier tijdens de opleiding ook op in, zodat je vol zelfvertrouwen, durf en met de juiste communicatie technieken niet alleen investeert in je bedrijf, maar ook in jezelf. In deze opleiding is het dus de combinatie van zakelijke en persoonlijke aanpak wat uniek is.”

Deelnemers over het TOP programma

“Wij hebben een middelgroot fruitbedrijf in Wijk bij Duurstede met koel- en opslagbedrijf en sorteer- en pakstation in ’t Goy”, aldus Ton van den Brink. “Er is meer nodig om je bedrijf te laten groeien dan enkele jaren geleden, daarom investeer ik bewust in mezelf én in ons bedrijf. We laten op dit moment bijvoorbeeld een nieuwe koeling bouwen die voldoet aan de állerhoogste eisen en standaarden, waardoor wij in de komende jaren een belangrijke rol kunnen vervullen in de regio midden Nederland, en daarbuiten, voor telers en handelsbedrijven die hun fruit willen laten koelen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om mezelf door te ontwikkelen. Ik heb bewust gekozen voor het TOP programma om mijn bedrijf goed aan te sturen. Naast de inspirerende bijeenkomsten met andere telers wordt mij tijdens de 1-op-1 coachingsessies een spiegel voorgehouden. Deze sessies zijn confronterend, maar bovenal verrijkend en prikkelend, waardoor ik me bewust wordt waar ik nog aan kan werken om ons bedrijf verder te laten groeien.”

Interesse in deelname aan het TOP programma?

Bent u werkzaam in de melkveehouderij?
Bekijk hier het TOP programma voor melkveehouders. Start: december 2019.

Bent u werkzaam in de fruitteelt?
Bekijk hier het TOP programma voor fruittelers. Start: januari 2020.

Bent u werkzaam in een kwekerij?
Bekijk hier het TOP programma voor kwekers. Start: juni 2020.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.