Sectorprognose met effect coronavirus door Rabobank

Home > Inspiratie > Sectorprognose met effect coronavirus door Rabobank

Het coranavirus en de getroffen overheidsmaatregelen raken iedere sector. De Rabobank geeft in hun sectorprognose aan dat zij ervan uitgaan dat de Nederlandse economie in 2020 met circa 0,2 procent krimpt. De verschillen per sector zijn groot, voor sommige sectoren is het effect minimaal en andere sectoren zijn volledig stil komen te vallen.

Terugval in maart en april & herstel 2de helft 2020

De Rabobank verwacht de sterkste terugval in bedrijvigheid in maart en april, waarbij de bank aanneemt dat de virusuitbraak in de loop van het tweede kwartaal onder controle komt. Hierdoor zou de economie in de tweede helft van 2020 en in 2021 weer normaliseren. De snelheid van deze normalisatie is afhankelijk per sector.

In 2021 verwacht de Rabobank dat de meeste sectoren weer groei laten zien, al is deze groei in veel gevallen kleiner dan de krimp in 2020. Per saldo ligt de bedrijvigheid daarmee in 2021 voor een aantal sectoren onder het niveau van 2019.

Effect van coronavirus op zorgsector

Er is uiteraard een sterke toename van de zorgvraag, maar ook het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers loopt op. Hierdoor worden er meer medewerkers ingezet. In hoeverre alle overuren en extra materialen ook zorgen voor extra omzet hangt ervan af in welke mate deze extra zorg declarabel is. Tegelijkertijd staat geplande zorg als heup- en knieoperaties, bevolkingsonderzoeken en niet-urgent tandartsbezoek on hold. Deze uitgestelde zorgvraag zal op een later moment weer moeten worden ingehaald.

In de welzijnssector vindt een verschuiving plaats van fysiek naar telefonisch en digitaal contact. Kinderdagverblijven hebben hun deuren gesloten, maar krijgen wel inkomsten omdat de overheid op 20 maart bekend heeft gemaakt dat ouders gecompenseerd worden voor de kosten.

Per saldo zal de zorgsector in 2020 harder groeien dan eerder verwacht.

Grootste krimp: horeca, cultuur, bouw, sierteelt en transport

In de horeca, cultuur, bouw, sierteelt en transport slaat de groei om in een forse krimp, met het zwaartepunt in het april – juni 2020. Er is in deze sectoren nauwelijks sprake van een inhaaleffect in het laatste halfjaar.

De horeca en de cultuur- en recreatiesector is volledig stil komen te vallen. Restaurants, cafés, theaters en musea zijn gesloten, evenementen worden afgezegd en hotels draaien minder omzet door het wegblijven van toeristen en zakelijke gasten.

In de landbouwsector wordt vooral de sierteelt hard geraakt door buitenlandse vraaguitval. De voedselproductie blijft op peil. Wel verwacht de Rabobank dat er knelpunten kunnen ontstaan bij de oogst van hard- en zachtfruit wanneer een deel van de arbeidsmigranten wegblijft.

In de transportsector wordt vooral het personenverkeer geraakt. Dit geldt voornamelijk voor personen-vliegverkeer, maar ook het vervoer van personen over land neemt af. Het aantal reizigers per trein neemt bijvoorbeeld sterk af, maar het effect op de inkomsten wordt enigszins beperkt doordat inkomsten uit (jaar)abonnementen doorlopen.

De bouw op meer fronten geraakt

De bouw ondervond al belemmeringen door de beleidsmaatregelen rondom stikstof en krijgt nu ook te maken met de coronacrisis. Tevens kampt de bouwsector met een tekort aan arbeidskrachten, dat groter wordt doordat arbeidsmigranten vertrekken. Zo onderschrijft het Economisch Instituut voor de Bouw dat steeds meer Poolse bouwvakkers huiswaarts keren.

Daarnaast kan de bouw ook te maken krijgen met toeleveringsproblemen. Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor producten waarvan de bouw afhankelijk is van toelevering vanuit China, zoals zonnepanelen. Ook kan het aanvragen van nieuwe bouwvergunningen en het opstarten van nieuwe projecten vertraging oplopen, wat het herstel later dit jaar en in 2021 in de weg zit.

Zakelijke dienstverlening, handel en industrie voelen gevolgen

Industriële bedrijven kampen met diverse toeleveringsproblemen. Maar het coronavirus raakt ook hun afzet. Enerzijds doordat er afzetgebieden ‘op slot’ zitten en anderzijds omdat individuele afnemers investeringen tijdelijk uitstellen.

Een deelsector die zowel met toeleverings- als met afzetproblemen te maken heeft, is de machinebouw. Maar ook bijvoorbeeld de meubelindustrie, de transportsector en de consumentenelektronica lopen omzet mis die zij waarschijnlijk niet meer goed gaan maken.

Daarnaast leggen verschillende autoproducenten de productie in Europa stil. Dan lijkt het er ook nog op dat bedrijven niet-cruciaal onderhoud voorlopig uitstellen om de verspreiding van het virus af te remmen. En dat kost de reparatiesector dan weer werk. De problemen van de industriesector bevinden zich dus op meer plekken in de productieketen.

Binnen de zakelijke dienstverlening worden vooral de uitzend- en reisbureaus geraakt. Uitzendbureaus die actief zijn in sectoren die de virusuitbraak raakt, zien hun inkomsten snel teruglopen omdat opdrachtgevers de uitzendkrachten niet meer oproepen.

Uitzendbureaus kunnen een beroep doen op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) – de nieuwe regeling die de Werktijdverkorting vervangt. Toch sluiten wij niet uit dat veel uitzendcontracten worden beëindigd omdat het doorgaans mogelijk is om een (fase A) uitzendcontract te beëindigen als er onvoldoende werk is bij de inlener.

Het coronavirus treft de non-food detail- en groothandel fors doordat de vraag sterk is verminderd. Een beperkt deel van de verkoop bij zowel food als non-food verschuift van de winkelvloer naar online kanalen. Voor sommige productcategorieën betekent uitstel van aankoop ook afstel: niet alle verloren omzet wordt later in het jaar ingehaald.

De krimp in non-food wordt voor een deel gecompenseerd door een plus in food-retail. Ongeveer een kwart van alle handel is voedsel-gerelateerd zoals van supermarkten en groothandels in voedsel- en landbouwproducten. Bij de groothandel in voedingsmiddelen worden de gespecialiseerde toeleveranciers van de horeca geraakt. Daarentegen kennen de supermarkten door ‘hamstergedrag’ een tijdelijke omzetpiek, die dan wel weer samengaat met logistieke hoofdbrekers.

Alles bij elkaar genomen voorzien wij voor het totale cluster ‘Handel’ op jaarbasis een beperkte krimp.

Onderwijs, Accountancy, Consultancy en ICT: minder opdrachten

Deze sectoren worden verhoudingsgewijs minder hard geraakt. De ICT en specialistische zakelijke dienstverlening – waaronder accountancy, advocatuur en consultancy – krijgen door de economische neergang mogelijk minder nieuwe adviesopdrachten.

Ook hebben de zakelijke diensten en de ICT-sector in vergelijking met andere sectoren meer aanpassingsmogelijkheden. Veel werkzaamheden kunnen door thuiswerken gewoon doorgaan. Voor het onderwijs is de impact op de gang van zaken groter. Er is een verschuiving van klassikaal naar online lesgeven, maar de economische gevolgen daarvan voor de sector kunnen gering zijn.

Lees hier de volledige sectorprognose van de Rabobank.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.