Succesvol ondernemerschap

Home > Inspiratie > Succesvol ondernemerschap

Succesvol ondernemerschap

Wanneer ben je als ondernemer succesvol? Hoe behoud je dit succes? En wat houdt dat succes eigenlijk in? In de meer dan 1.000 gesprekken en sessies met ondernemers die ik inmiddels heb gevoerd over succesvol ondernemerschap was een rode draad te ontdekken.

In welk sector je als ondernemer ook actief bent, welke ervaring en expertise je dan ook hebt opgebouwd, dit zijn de voornaamste 10 eigenschappen van succesvolle ondernemers.

Succesvol ondernemerschap 1: Motivatie

Succesvolle ondernemers zijn ondernemers die hun ideeën en plannen ook écht uitvoeren en niet blijven hangen in een droom. Ze zijn buitengewoon gemotiveerd om hun idee of product te realiseren.

Ze geloven erin dat door er zoveel mogelijk over te praten, je mensen op je pad krijgt die je verder helpen, zodat je je idee kan aanscherpen. Ondernemers die ideeën voor zichzelf houden omdat ze bang zijn dat iemand anders ermee van door gaat, blijven vaak in de idee-fase hangen.

En die ontembare motivatie werkt ook geweldig als je investeerders over de streep wilt trekken, nieuwe medewerkers aan je wil binden en vooral je klanten voelen het. Want die willen jouw product of dienst graag ervaren omdat zij er ook in geloven.

Succesvol ondernemerschap 2: Eigenwijs & onafhankelijk

Stug je eigen pad bewandelen, heeft zo zijn voordelen als je ondernemer bent. Het maakt je namelijk immuun voor de doemdenkers om je heen. Het zorgt ervoor dat je helemaal voor je eigen bedrijf gaat en dat je in staat bent om een eigen koers te varen.

Het helpt je ook om door te zetten als er een storm opsteekt, of je tegenslagen voor je kiezen krijgt. Je kan rekenen op je doorzettingsvermogen en veerkracht, en kan vertrouwen op je “ onderbuikgevoel”.

Dit betekent niet dat je niet open staat voor advies of feedback. Zeker niet, want succesvolle ondernemers weten wat hun kracht is, maar ook wat hun valkuilen zijn en verzamelen de juiste mensen om zich heen om van te leren, mee samen te werken en verder te komen.

Succesvol ondernemerschap 3: Hard willen werken

Het klinkt als een open deur, maar als ondernemer kom je er niet als je niet bereid bent om je schouders er onder te zetten. Ondernemen is hard werken en vraagt bloed, zweet en tranen. Zonder doorzettingsvermogen is je kans op succes beperkt.

Ondernemen is namelijk ook experimenteren, er weer aan sleutelen en het opnieuw uitproberen. Zo ontdek je gaandeweg wat het beste voor jou en je klanten werkt.

Succesvolle ondernemers kunnen hard werken en hebben een tomeloze energie. De omgeving vraagt zich vaak af hoe iemand zoveel energie kan hebben, maar het ondernemerschap en benutten van de (groei)potentie geeft hen energie en motivatie om hard te werken, waarbij het niet “voelt” als werk.

Tegelijkertijd hebben succesvolle ondernemers wel een goede balans en nemen geregeld de tijd voor ontlading door bijvoorbeeld actief te sporten, plannen bewust momenten van bezinning en stilte en investeren in hun persoonlijke ontwikkeling met een persoonlijke coach en de juiste mensen in zijn/haar omgeving.

Een ondernemer die ik coach zei laatst treffend: “Ondernemers hebben veel ballen in de lucht. De bal die staat voor thuis/familie/jezelf is van glas, die mag je niet laten vallen. De bal die staat voor je bedrijf zou je kunnen vergelijken met een stuiterbal, die komt altijd terug”.

Succesvol ondernemerschap 4: Focus in combinatie met passie

Als je zo intensief met je eigen bedrijf bezig bent, lukt dat alleen als je gepassioneerd bent voor het product of de dienst die je aanbiedt. Maar pas op! Passie kan je ook afleiden van je uiteindelijke doel.

Als je heel enthousiast bent over iets, ben je ook geneigd om alles aan te pakken dat maar op je pad komt en ook maar enigszins met je passie te maken heeft. Maar neem je teveel hooi op je vork, dan kost dat je kostbare energie die je anders aan het bereiken van je doelen zou besteden. Succesvolle ondernemers weten wat ze willen, maar ook wat ze NIET willen en dan ook bewust niet doen.

Succesvol ondernemerschap 5: Doelen en intenties

Succesvolle ondernemers visualiseren het einddoel en hebben dit altijd voor ogen. Door zaken concreet te maken, creëer je voor jezelf steeds opnieuw weer een droom om naar toe te werken.

Zo bereik je jouw doel sneller en verlies je de focus niet. Wat ook kenmerkend is aan succesvolle ondernemers is, dat als dat doel eenmaal bereikt is, er alweer een nieuwe stip op de horizon staat. Het zit in hun natuur. Ze moeten hun energie en kennis altijd weer in iets nieuws kwijt.

Succesvol ondernemerschap 6: Tijd is een cadeau

We krijgen allemaal 24 uur in een dag. Meer krijg je niet, maar je bepaalt zelf hoe je met deze tijd omgaat. Succesvolle ondernemers hebben een goed besef van tijd, denken 5 stappen vooruit en zijn daarmee veel effectiever en efficiënter. Ze hebben een eigen visie op vragen als:
• Wat doe ik wel en wat doe ik niet?
• Bedenk ik een plan of ga ik aan de slag?
• Creëer ik een flow of plan ik op vaste tijdstippen?
• Ga ik naar een geplande afspraak of verplaats ik die omdat er iets voorbij komt dat belangrijker voor me is?

Succesvol ondernemerschap 7: Bouwen aan een team

Succesvolle ondernemers zijn in staat om een team te bouwen, medewerkers te faciliteren in plaats van de domineren en het beste in ze naar boven te halen.

Ondernemers die elke dag de operatie in duiken en de teugels strak aantrekken creëren geen ruimte in het bedrijf en bij hun medewerkers om door te groeien.

Ondernemers die in staat zijn over hun eigen schaduw heen te stappen, zich te omringen met mensen die beter zijn in sommige dingen dan zijzelf en een magnetische cultuur te creëren, zijn de winnaars van morgen.

Succesvol ondernemerschap 8: Open staan voor nieuwe dingen

Elk bedrijf en elke ondernemer moet zich voortdurend vernieuwen. Door nieuwe technologieën veranderen behoeften van klanten en komen er nieuwe technieken en processen waarmee je je bedrijf nog beter of gemakkelijker kunt organiseren.

Daarnaast helpt het als je ook tijd en aandacht vrij maakt voor je eigen ontwikkeling. Want jij groeit net zo goed, als je bedrijf. Maar afhankelijk in welke fase je zit met je bedrijf zijn er telkens weer nieuwe skills of talenten die je nodig hebt als ondernemer.

Door jezelf ook te blijven ontwikkelen kan je je bedrijf verder brengen en wordt je zelf niet de bottleneck, die de groei stagneert. En wie niet openstaat voor nieuwe dingen, mist niet alleen kansen, maar wordt ook ingehaald door de concurrentie en verliest waardevolle medewerkers. Dit vraagt een grote flexibiliteit in je doen en denken en durf om uit je comfortzone te stappen.

Succesvol ondernemerschap 9: Ondernemersinstinct

Voor een ondernemer is een goede opleiding geen absolute voorwaarde om te slagen. Ondernemersinstinct is dat wel.

Onder ondernemersinstinct verstaan we het talent om de juiste weg als ondernemer te blijven kiezen. Wat die juiste weg is, is vaak subjectief. Als ondernemer moet je jezelf durven zijn, met al je goede en minder goede eigenschappen en van daaruit je eigen koers blijven varen.

En door dat instinct te volgen ben je ook bereid om risico te lopen, Zonder risico’s geen champagne…

10. Wat is succesvol ondernemerschap voor jou?

Tot slot, een succesvol ondernemer moet je allereerst en vooral zelf voelen. Wat de rest van de wereld van jouw ondernemerschap vindt en van de manier waarop je dat invult, doet minder ter zake. Het gaat om jou: wanneer is jouw ondernemerschap geslaagd?

Dat heeft zeker ook te maken met hoe financieel gezond je bedrijf is, maar nog veel meer met jouw persoonlijke opvatting over ondernemen en jouw invulling daarvan. Daarvoor moet je jezelf en je verlangens serieus nemen.

Stilstaan bij soms grote vragen als: “Waarom doe ik wat ik doe?” “Wil ik dit blijven doen?” Succesvolle ondernemers reflecteren regelmatig. Alleen, met een coach of adviseur of met andere ondernemers.

Meer inzicht krijgen in jezelf of je business? Ben je op zoek naar balans, het bepalen van je strategische focus of wil je op persoonlijk vlak sparren? Of heb je een steuntje in je rug nodig om NU actie te ondernemen? Wij helpen je graag verder.

Ons team van coaches, trainers en bewezen succesvolle ondernemers helpt je graag om te groeien! Groeien om het beste uit jezelf, je medewerkers én je bedrijf te halen om de volledige groeipotentie te benutten. Dit doen we met inspirerende seminars , verdiepende programma’s en  1-op-1 coaching & advies specifiek voor ondernemers.

Neem contact op met de adviseurs van de Ondernemerschap Academy® op telefoonnummer 030 – 237 07 00 om kennis te maken of laat je gegevens achter op onze website, dan zullen wij jou terugbellen.

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.