The Self-Made Summit 2025 dat vorige week plaatsvond in Amsterdam liet zien dat vrouwelijk leiderschap in deze tijd staat voor veel meer dan alleen economische zelfstandigheid. Het gaat over ruimte maken – in systemen, in gesprekken, maar vooral: in jezelf. Met ruimte voor authenticiteit, verschillen, en voor nieuwe manieren van werken en leiden.
We verheugden ons vooraf al op het programma dat bol stond van krachtige verhalen, vernieuwende perspectieven en confronterende waarheden. Wat leeft er onder vrouwelijke ondernemers en leiders anno 2025? Welke uitdagingen en kansen zijn er zichtbaar? En vooral: wat nemen we mee in ons eigen werk, gericht op bewust, inclusief en toekomstgericht ondernemerschap? We deden inspiratie op en zagen vooral hoe gemakkelijk er onderling verbinding werd gemaakt.
Niet sterker door uniformiteit, maar door complementariteit
Eén van de meest aansprekende sessies was die van Saskia Schepers, die ons meenam in haar verhaal over neurodiversiteit. Haar betoog was helder: we moeten af van het idee dat er één standaard breinprofiel is waar iedereen aan moet voldoen. Met een indrukwekkend overzicht van de tientallen breinvarianten – van ADHD tot hoogsensitiviteit – maakte zij duidelijk hoe waardevol cognitieve diversiteit is voor innovatie en collectieve intelligentie.
Ze legde uit dat ongeveer 1 op de 5 mensen neurodivergent is, en dat zij vaak tegen een systeem aanlopen dat niet voor hen ontworpen is. Werkprocessen, vergaderculturen, standaardprofielen voor talentontwikkeling – ze sluiten zelden aan. Dit leidt tot mentale druk, uitval of vertrek. Wat vooral bijbleef, was haar pleidooi om het ‘maskeren’ – het verbergen van wie je bent om te voldoen aan de norm – actief tegen te gaan.
Schepers benadrukte het belang van spiky profiles: mensen die ergens in uitblinken, maar elders juist minder sterk zijn. In plaats van iedereen in hokjes te willen plaatsen, pleitte zij voor het zien van mensen als mengpanelen – met unieke sterktes en voorkeuren. Een organisatie wordt niet sterker door uniformiteit, maar door complementariteit.
Vrouwelijk ondernemerschap
Een terugkerend thema in meerdere sessies was de spanning tussen persoonlijke verbinding en maatschappelijke prestatiedruk. Veel vrouwelijke ondernemers en leiders herkennen het spanningsveld tussen ‘erbij willen horen’ en trouw blijven aan zichzelf. De sessies maakte pijnlijk duidelijk dat veel systemen en netwerken nog steeds ingericht zijn volgens een masculiene norm: competitief, rationeel en gericht op zichtbaarheid en resultaten.
Daartegenover stond een krachtige onderstroom waarin kwetsbaarheid, intuïtie en samenwerking centraal stonden. Die riep op tot het loslaten van het hokjesdenken en het zien van mensen als unieke mengpanelen. Voor ondernemerschap betekent dat: bouw teams die elkaar aanvullen, durf anders te denken en koester de rijkdom van verschil.
Reflecties uit andere sessies: kwetsbaarheid, identiteit en toekomstdenken
Naast het verhaal van Schepers, waren er diverse sessies die nieuwe inzichten gaven in wat vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap anno 2025 vraagt:
Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur van Amsterdam maakte veel indruk met haar persoonlijke verhaal over hoe zij wethouder werd, en welke drijfveren haar die richting opstuurden. In haar speech benadrukte zij het belang van vrouwelijk leiderschap als motor voor inclusief leiderschap, maatschappelijke impact en culturele vernieuwing. Ze benadrukte vooral dat jouw persoonlijke reis uniek is, en deze persoonlijke reis jou als persoon uniek máakt. Ze onderstreepte hoe essentieel het is dat vrouwen niet alleen zichtbaar zijn als ondernemers, maar ook als systeemvernieuwers – of zoals zij het noemde: “culturele architecten van de toekomst”.
Persoonlijk leiderschap en authenticiteit – met Leonie Boekel. In een sessie gemodereerd door Leonie Boekel, multipreneur en dagvoorzitter, kwam het spanningsveld tussen ‘jezelf zijn’ en ‘professioneel blijven’ naar voren. Vrouwen gaven openlijk aan dat ze zich vaak aanpassen aan een mannelijke norm in leiderschapscultuur – en daarmee een deel van zichzelf wegstoppen. Ook hier werd opnieuw verwezen naar het belang van mentale ruimte, psychologische veiligheid en het normaliseren van verschil.
Circulair en feminien ondernemen – Marjolijn van Dingenen, Head of Marketing bij Lenovo Benelux, sprak in een inspirerende sessie over hoe marketing en leiderschap hand in hand kunnen gaan met duurzaamheid, sociale waarde en inclusie. Haar verhaal liet zien dat het tijd is om afscheid te nemen van de ‘oude logica van groei’ en plaats te maken voor circulaire impactmodellen – waarin feminiene waarden centraal staan.
Financiële autonomie voor vrouwen – Self-Made Wealth. Lieke Danenberg, Marlou Jenniskens en Nontya Mtshaulana gaven in deze sessie praktische handvatten om als vrouw te starten met beleggen en je financiële autonomie te vergroten. Ze benadrukten het belang van financiële onafhankelijkheid en gaven concrete tips om hiermee aan de slag te gaan.
Me, myself & AI – door Sanne Cornelissen. Als gedragspsycholoog en AI-specialist liet Sanne in haar sessie zien hoe je met AI slimmer en efficiënter kunt werken. Ze deelde vijf praktische tips om AI-tools effectief in te zetten, zodat je tijd en ruimte overhoudt voor wat écht belangrijk (voor jou) is.
Sisterhood & Strategy – Anne en Esther Vedder, oprichters van Vedder & Vedder, deelden in hun sessie inzichten over samen ondernemen als zussen. Ze bespraken de uitdagingen en voordelen van samenwerken met familie en hoe ze hun persoonlijke band inzetten als kracht in hun onderneming.
In de sessie More Than a Woman gingen actrice en regisseur Halina Reijn en actrice Carice van Houten in gesprek met moderator Sacha Martina over thema’s als ambitie, autonomie en het vinden van je eigen stem in een wereld vol verwachtingen. Ze deelden, met de humor zoals we die van hen kennen, persoonlijke ervaringen en inzichten over het navigeren van hun carrières in de filmindustrie en de moeilijkheden waarmee je daarbij als vrouw hebt te dealen. Daarbij hamerden ze vooral op het belang van zelfexpressie, het omarmen van je authenticiteit en te staan voor wie jij bent en wat voor jou belangrijk is.
Voor ons als Ondernemerschap Academy bevestigde The Self-Made Summit vooral het belang van onze missie: het creëren van leeromgevingen waarin álle ondernemers en leiders kunnen groeien – ook (en juist) als ze niet in het standaardplaatje passen. We willen dat ondernemerschap en leiderschap niet draait om aanpassen aan het systeem, maar om het vormgeven van een systeem dat werkt voor meer mensen. De verhalen en inzichten uit de summit moedigen ons aan om door te gaan: om ruimte te blijven maken voor ongemak, voor andere stemmen, voor nieuwe vormen van succes. En om ondernemerschap en leiderschap te blijven zien als een krachtig instrument voor verandering – van binnenuit.
Wat wij meenemen – en wat we willen versterken
Voor de Ondernemerschap Academy bevestigde dit event veel van wat wij al jaren voorleven: succesvol en effectief ondernemerschap en leiderschap begint bij persoonlijk (en professioneel) zelfbewustzijn. We zagen opnieuw hoe belangrijk het is om veilige leeromgevingen te creëren waarin ondernemers en leiders hun volledige zelf kunnen meenemen. Waar ‘anders zijn’ niet een belemmering vormt, maar een bron van waarde. Waar we leren om het ongemak op te zoeken, juist omdat het daar vaak schuurt – en groeit.
Of je nu ondernemer bent, leidinggevende in een veranderende organisatie of teamcoach binnen een groeiende scale-up: wij bieden begeleiding die aansluit bij jouw realiteit.
Wat we meenemen – en wat we doen
Voor ons bevestigde The Self-Made Summit opnieuw dat er behoefte is aan ruimte, begeleiding en structurele reflectie. Ondernemers en leiders zoeken niet alleen praktische tools, maar ook toestemming om zichzelf te zijn, om te experimenteren en om te groeien in een tempo dat bij hén past. Precies daar ligt onze kracht.
Meer weten over hoe wij jouw leiderschap of team naar een hoger niveau tillen?
Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Samen bouwen we aan een ondernemersklimaat en leiderschap dat werkt voor iedereen.
Lees ook
Beter leiderschap door inzicht: welke type leider ben jij?

Ben jij je als leidinggevende bewust van jouw leid...
Inspirerend leiderschap

De Top 5 need-to-knows voor een winnend team
Next Level Leiderschap: Hoe groei je mee met je bedrijf?
