Uitstel van betaling belastingdienst

Home > Inspiratie > Uitstel van betaling belastingdienst

De overheid heeft fiscale maatregelen getroffen voor ondernemers om liquiditeitsproblemen door het coronavirus te voorkomen. U kunt tot 19 juni 2020 hier een verzoek doen om uitstel van betaling te krijgen voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, loonbelasting en omzetbelasting en btw.

Op 2 april jl. heeft het Ministerie van Financiën het verzoek tot uitstel van betaling uitgebreid met de kansspelbelasting, accijns, de verbruiksbelasting alcoholvrije dranken, assurantiebelasting, verhuurdersheffing, energiebelasting en andere milieubelastingen.

Uitstel van belasting aanvragen

Wilt u uitstel van betaling aanvragen voor een periode van 3 maanden bij de belastingdienst?

Dit kunt u hier direct online doen op de website van de Belastingdienst.

Het is ook mogelijk uw verzoek per post te sturen naar:
Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen

Verklaar dat u op dit moment betalingsproblemen heeft van tijdelijke aard. Geef aan wanneer u verwacht dat de betalingsproblemen zijn opgelost en uw bedrijf (weer) levensvatbaar is.

In tegenstelling tot eerdere berichten is het niet noodzakelijk een verklaring toe te voegen van een financieel adviseur of uw accountant. Dit is op 19 maart jl. bevestigd middels deze brief door staatssecretaris Vijlbrief aan de Tweede Kamer.

Zodra uw verzoek tot uitstel van de betaling bij de Belastingdienst binnen is, wordt de invordering direct stopgezet voor een periode van 3 maanden. De beoordeling van het verzoek zal later plaatsvinden.

Let op: Meld de betalingsonmacht bij de belastingdienst

Zorg dat u de betalingsonmacht aangeeft bij de Belastingdienst door dit formulier in te vullen. Hiermee voorkomt u dat u als bestuurder verantwoordelijk wordt gehouden voor eventuele aansprakelijkheid.

Wanneer u gebruik maakt van het uitstel tot betaling en u heeft niet (op tijd) gemeld dat u de belastingen niet kon betalen, dan bent u als bestuurder normaliter namelijk aansprakelijk.

Deblokkeren G-rekening

Bedrijven die personeel uitzenden, uitlenen of detacheren en g-rekeningen gebruiken, kunnen bij de Belastingdienst verzoeken om het tegoed op deze rekeningen te deblokkeren. In normale situaties kan daarmee alleen het overschot op de g-rekening worden vrijgegeven. Voor ondernemingen die geraakt zijn door de coronacrisis, zoals de bouw en de uitzendbranche, kunnen hierdoor tijdelijk bedragen vrijgegeven worden die zijn gereserveerd voor de loonheffing of btw.

Regeling energiebelasting

Voor de energiebelasting is een aparte regeling getroffen zodat afnemers van elektriciteit en aardgas die in de financiële problemen komen, zoals in de sierteelt, tijdelijk geen energiebelasting, opslag duurzame energie of btw in rekening gebracht krijgen. De energieleveranciers zullen deze week voorbereidingen treffen, zodat het merendeel dit vanaf week 15 kan uitvoeren.

Geen boetes en verlaging rente

De Belastingdienst zal de komende tijd geen verzuimboetes opleggen wanneer u de omzetbelasting of loonheffing niet tijdig betaald. Daarnaast wordt de invorderingsrente gedurende de looptijd van het uitstel vanaf 23 maart 2020 tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%.

Daarnaast adviseren we u ook te beoordelen of uw uitstaande rekeningen nog kunnen worden voldaan door uw opdrachtgevers. Probeer zoveel mogelijk tot een passende betalingsregeling te komen wanneer zij de rekening niet (in één keer) kunnen betalen. Mochten zij uw rekening echt niet kunnen betalen, dan kunt u de BTW op deze oninbare vordering ook terugvragen.

Tenslotte wordt de belastingrente ook tijdelijk verlaagd naar 0,01% voor alle belastingen waarvoor belastingrente (8% vennootschapsbelasting en 4% overige belastingen) is verschuldigd. De tijdelijke verlaging gaat in op 1 juni 2020. De verlaging op de inkomstenbelasting gaat in op 1 juli 2020.

Voorlopige aanslagen

Verwacht u dit jaar een lagere winst door het coronavirus? Laat dan uw voorlopige aanslag aanpassen door uw accountant om de voorlopige aanslag inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting te verlagen.

Doet u de aanpassing zelf? Dit kan via Mijn Belastingdienst voor de inkomstenbelasting en voor de vennootschapsbelasting via Mijn Belastingdienst Zakelijk via eHerkenning.

Lokale aanslagen worden mogelijk stopgezet

Naast bovenstaande fiscale maatregelen is het kabinet in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de mogelijkheid om lokale aanslagen aan ondernemers stop te zetten en opgelegde aanslagen, zoals de toeristenbelasting, aan bedrijven in te trekken.

Zodra deze regeling definitief wordt gemaakt brengen wij u direct op de hoogte met een update van dit artikel.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland tijdens de coronacrisis te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft tijdens de coronacrisis.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Dat doen we met:
Persoonlijke advies & coachingstrajecten
Deelname aan programma’s
Teamtrainingen voor uw medewerkers

In deze tijd kunnen we elkaar niet fysiek ontmoeten. Onze coachingsafspraken en bijeenkomsten vinden daarom plaats via Skype, Microsoft Teams of Zoom. Daarnaast staat onze telefoon roodgloeiend om klanten te helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken.

Hulp nodig om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken?

Kunnen wij u persoonlijk helpen om de impact van het coronavirus te overzien en de juiste keuzes te maken? Neem dan contact op met één van onze adviseurs en wij bellen u terug.

Vul dit contactformulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op of bel ons direct op telefoonnummer 030 – 237 07 00.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Als eerste onze nieuwe artikelen lezen?

Op de hoogte blijven

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.