Verbeter je resultaten met een teamtraining teamontwikkeling

Home Inspiratie Verbeter je resultaten met een teamtraining teamontwikkeling

Verbeter je resultaten met een teamtraining teamontwikkeling

Je zult het vast wel herkennen. Een team dat niet goed samenwerkt. Een team dat geen resultaten behaalt. En misschien zelfs een team dat niet met plezier werkt. Het is niet iets om je voor te schamen. Onze trainers komen het namelijk regelmatig tegen bij de teamtrainingen die zij geven. Wat onze trainers dan vaak aanraden is een teamtraining teamontwikkeling. Een trainer gaat aan de slag met het team. Samen met het team wordt aan de bestaande uitdagingen gewerkt. Uiteindelijk worden de doelen weer behaalt.

Wat is teamontwikkeling

Teamontwikkeling heeft als doel om de prestaties en de samenwerkingen binnen een team te verbeteren. De teams zijn het fundament van een bedrijf en zorgen voor de resultaten. Het is belangrijk dat de teams goed functioneren en de gewenste resultaten behalen. Mocht dit niet het geval zijn is het noodzakelijk om iets te veranderen.

Het is belangrijk dat ieder teamlid inzicht heeft in zichzelf. Inzicht in zijn communicatie- en gedragsstijl, inzicht in zijn kwaliteiten, inzicht in zijn uitdagingen, etc.

Naast dat je inzicht hebt in jezelf, is het ook van belang dat je inzicht hebt in de ander. Wat vind de ander prettig bij het samenwerken. Waar heeft een teamlid moeite mee? Wat zou een teamlid graag anders willen hebben?

Dan heb je hier nog een laag boven. Dat is het inzicht in het bedrijf. Wat is de visie en missie van het bedrijf? Welke strategie gebruikt het bedrijf? Wat zijn de doelen voor dit jaar? Wat zijn de doelen voor over vijf jaar?

Het begint bij jezelf

Teamontwikkeling begint bij persoonlijke ontwikkeling. Ieder teamlid moet zich persoonlijk gaan ontwikkelen. Dit kan samen gedaan worden. Door samen te praten over wat je goed doet, wat je beter kunt doen en waar je je moet aanpassen. Blijf niet aan de oppervlakte, maar ga echt dieper nadenken.

Bij veel teamtrainingen worden er verschillende methodes gebruikt om jou een handje te helpen. Zo maken onze trainers vaak gebruik van een DISC persoonlijkheidsanalyse. Met deze analyse krijg jij inzicht in jouw communicatie- en gedragsstijl.

Met deze inzichten kun jij dus dieper ingaan op wie jij nou echt bent en wie je wilt zijn. Denk na over je rol en functie binnen je team. Denk na over wat jij kunt veranderen bij jezelf om een positieve impact te maken op het team. Of misschien moet je iets wat je goed doet wel net iets meer doen.

Het ontwikkelen van een team begint bij de teamleden zelf. De teamleden zelf moeten zich ontwikkelen, voordat ze als groep kunnen ontwikkelen.

Van persoonlijke naar gezamenlijke ontwikkeling

Nadat je inzicht hebt in je eigen ontwikkeling, komt de gezamenlijke ontwikkeling. Jullie gaan als team leren en verbeteren. Het is hierbij belangrijk dat jullie allemaal een gedeeld doel hebben. Ieder teamlid moet voor dit doel willen knokken.

Nu wordt er niet op persoonlijk vlak gesproeken over de moeilijkheden en de uitdagingen, maar in groepsverband.

Dit is heel belangrijk. De persoonlijke punten worden aangehaald in de groepssessies en daarover wordt als team goed en gestructureerd overlegd.

Op dit moment kunnen de trainers goed aanvoelen waar de ´zere plek´ zit.

Ze hebben namelijk inzicht in zowel de moeilijkheden en uitdagingen van het team als van de personen zelf.

De stap naar de oplossing met een teamtraining teamontwikkeling

Nu kan de stap gezet worden naar de oplossing. Het probleem is namelijk vastgesteld en dat is de eerste grote stap naar de oplossing.

Voor de oplossing is het handig om advies te krijgen van de teamtrainers. Zo kan er focus gelegd worden op time management, effectief communiceren of op leiderschap.

De teamtrainers hebben een duidelijk beeld van het probleem en geven advies voor de oplossing.

Een teamtraining teamontwikkeling zorgt dus voor duidelijkheid. Het legt de persoonlijke moeilijkheden en uitdagingen bloot. Maar ook de moeilijkheden en uitdagingen van het team worden grondig besproken.

Het zorgt voor een nieuwe dynamiek in het team, waarin iedereen zijn mening kan geven. Waarin iedereen weet wat zijn rol is. Waarin iedereen weet voor welk doel hij aan het werk is.

Kortom, een teamtraining teamontwikkeling zorgt voor een nieuwe positieve impact binnen het team. Met als resultaat een team dat meer verantwoordelijkheid neemt, initiatief toont en zelfstandiger kan werken.

Waarom jij een teamtraining teamontwikkeling nodig hebt

Vaak denken ondernemers of managers pas na over een teamtraining teamontwikkeling op het moment dat er een probleem zich voordoet binnen het team. Veelvoorkomende problemen zijn:
• Een gebrek aan vertrouwen
• Het ontstaan van groepjes binnen een team
• De prestaties van het team zijn ondermaats
• Er heerst veel jaloezie
• Er wordt geen verantwoordelijkheid genomen
• Er zijn veel interne conflicten en spanningen
• De betrokkenheid van de teamleden is heel laag

Misschien herken je wel één van deze problemen, of heb je een ander probleem geconstateerd binnen je team. Dan is het altijd goed om na te gaan denken over een teamtraining teamontwikkeling.

Maar het kan ook zo zijn dat je iets merkt aan je team, maar je weet gewoon echt niet wat er mis is. Je kunt je vinger maar niet op de ‘zere plek’ leggen, dan is het ook echt tijd voor een teamtraining. De teamtrainers gaan samen met jou op zoek naar deze ‘zere plek’.

Echter, het hoeft niet altijd slecht te gaan binnen een team om een teamtraining te volgen. Een goedlopend team, dat met plezier samenwerkt en de doelen behaald is ook zeer geschikt voor een teamtraining.

Een goedlopend team is in de meeste gevallen een stuk makkelijker om te trainen. Ze staan vaak meer open voor verandering en feedback. Gaan vaker aan de slag met de adviezen en feedback die ze van de trainers krijgen. Daardoor gaan de verandering vaak veel sneller dan bij een team met een probleem.

En nu, aan de slag

Nu je weet wat een teamtraining teamontwikkeling inhoud en waarom jij het nodig hebt, is het tijd om aan de slag te gaan. Plan een eerste vrijblijvend gesprek in om de mogelijkheden voor jouw team te bekijken!

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.