Voorspelling effect coronacrisis op Nederlandse economie

Home Inspiratie Voorspelling effect coronacrisis op Nederlandse economie

In het gunstigste scenario krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 5 %. Dat is het geval wanneer de corona beperkende maatregelen van de overheid vanaf 1 juni kunnen worden versoepeld.

Blijven de huidige maatregelen gehandhaafd tot september, dan komt de krimp uit op 14 %. Dit blijkt uit de nieuwste publicatie van de prognose door de Rabobank.

Krimp economie: 5 tot 14 procent

De nieuwste publicatie van de Rabobank laat zien dat de Nederlandse economie in het gunstigste geval krimpt met 5 % en wordt de ‘inteligente lockdown’ met 3 maanden verlengt dan komt de economische krimp dit jaar uit rond de 14 %.

Dit heeft RaboResearch gepubliceerd nadat eerder het Centraal Planbureau kwam met deze vier scenario’s voor de gevolgen van de corona-uitbraak. In het beste geval zou volgens het CPB de economie krimpen met 1,2 % en in het donkerste scenario zou er een krimp komen van meer dan 7 %.

Met de meest recente voorspelling van de Rabobank komt de krimp van de economie dus uit op minimaal 5 %.

Een basisscenario en een alternatief scenario

De Rabobank is uitgegaan van een aantal aannames en heeft twee scenario’s opgesteld. Een basisscenario en een alternatief scenario.

In het basisscenario doet de Rabobank de aanname dat de huidige maatregelen om het coronavirus in te dammen tot 1 juni zullen duren en daarna geleidelijk worden versoepeld.

In het alternatieve scenario gaat de bank ervan uit dat de huidige maatregelen gehandhaafd blijven tot september 2020.

Wij adviseren u als ondernemer ook te rekenen met deze twee scenario’s om inzicht te krijgen in de financiële impact voor uw bedrijf om tot de juiste maatregelen te komen.

Effect bij versoepeling vanaf juni

In het basisscenario zullen de maatregelen vanaf 1 juni geleidelijk worden versoepeld. De Rabobank gaat ervan uit dat de productie ook na opheffing van de beperkende maatregelen in Nederland en de rest van de wereld nog enige tijd last zal hebben van verstoorde productieketens. De binnenlandse en buitenlandse vraag zullen vanaf het derde kwartaal weer groeien, maar nog geruime tijd onder het niveau van vóór de coronacrisis liggen.

De steunmaatregelen zorgen dat de meeste bedrijven de recessie in 2020 zullen overleven, maar de Rabobank verwacht niet dat deze maatregelen kunnen voorkomen dat bedrijven met substantiële omzetverliezen te maken krijgen, er meer faillissementen zullen zijn en een grote groep Nederlanders dit jaar een terugval in werk en inkomen ziet.

Prognose per sector

De Rabobank verwacht een grote daling voor bijna alle sectoren in het tweede kwartaal door de directe impact van de virusuitbraak. Dit geldt in het bijzonder voor de horeca, de landbouw, de industrie en delen van de zakelijke dienstverlening.

Terugval tweede kwartaal 2020:

Het herstel komt in veel sectoren vanaf het derde kwartaal langzaam op gang, maar voor bijvoorbeeld de industrie voorziet de Rabobank de laagste activiteit juist in het derde kwartaal. Dat komt doordat de industrie minder last heeft van de directe impact van het virus en meer van de lagere vraag uit het binnen- en buitenland en de verstoorde toeleveringsketens.

Verwacht herstel per sector:

Waar het langzame herstel voor veel sectoren in het derde kwartaal start, blijft dat voor de bouw naar verwachting nog uit. Wel zijn dan de bouwplaatsen open en loopt het werk door, maar de vergunningverlening voor nieuwe projecten loopt vertraging op. Bovendien loopt de economische cyclus van de bouw achter op die van veel andere sectoren vanwege de lange duur van projecten. Ook zijn bedrijven en particulieren afwachtend met grote investeringen in verbouwingen of nieuwe huisvesting. Dit leidt uiteindelijk tot minder productie in de rest van het jaar.

Prognose per sector:

Nagenoeg alle sectoren zullen dus in 2020 een krimp ervaren. Afhankelijk van de hersteltijd per sector kan men in 2021 weer op het niveau van voor de coronacrisis uitkomen of vraagt dit langere tijd.

Effect bij handhaving maatregelen tot september

De Rabobank heeft ook een alternatief scenario gemaakt waarin de (intelligente) lockdowns in Nederland en andere landen na 1 juni nog drie maanden duren en de maatregelen vanaf september worden versoepeld.

De economische gevolgen zijn logischerwijs dan nog veel groter. Niet alleen doordat productie en consumptie langer worden beperkt, maar ook doordat meer faillissementen dan onafwendbaar lijken en de werkloosheid harder stijgt. Doordat bestaande structuren, zoals waardeketens, uiteenvallen, maakt dat het herstel na de lockdowns bovendien moeizamer.

Voor Nederland komt de economische krimp in zo’n scenario uit rond de 14 % in 2020. Dit zou in 2021 weliswaar worden gevolgd door een zeer snelle groei van 11 %, maar daarmee wordt de economische schade niet helemaal ingehaald.

De Rabobank benadrukt dat een dergelijke escalatie met alle macht moet worden voorkomen. Zij vragen zich hardop af of het financiële stelsel bestand zal zijn tegen een dergelijke diepe economische val. Een financiële crisis zou namelijk niet alleen zorgen voor een nog grotere economische ontwrichting, maar bovendien het herstel daarna in ernstige mate belemmeren.

Volledige publicatie ‘Nederlandse economie krimpt dit jaar harder dan in 2009’

De volledige publicatie van de Rabobank die uitgebracht is op 9 april 2020 kunt u hier lezen.

Alle maatregelen, nieuws, tips en initiatieven voor het MKB op 1 plek

Om niet alleen onze klanten, maar álle ondernemers in Nederland te helpen hebben wij de afgelopen tijd met man en macht gewerkt aan dit platform.

Een platform met al het nieuws en de overheidsmaatregelen voor het MKB op 1 plek. Waar u al uw ondernemersvragen kwijt kunt. Waar u ervaringen, tips en initiatieven kunt delen en kosteloos deelneemt aan webinars om antwoord te krijgen op de vragen die u heeft.

Bekijk het platform

Benieuwd wat wij voor u en uw medewerkers kunnen betekenen?

We helpen ondernemers om hun bedrijf toekomstbestendig te maken en het beste uit zichzelf, hun team en hun bedrijf te halen.

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook