Wat een business coach voor jou kan betekenen

Home Inspiratie Wat een business coach voor jou kan betekenen

Je hoort het de laatste tijd steeds vaker, ondernemers die gebruik maken van een business coach. Maar wat heb je nou echt aan een business coach? Waar helpt deze business coach jou mee? En waarom maken steeds meer ondernemers gebruik van een business coach?

In dit artikel lees je wat een business coach voor jou kan betekenen.

Wat is een business coach?

Een business coach is jouw persoonlijke, onafhankelijke klankbord en sparringpartner die jou als ondernemer helpt op persoonlijk én zakelijk gebied. De businesscoach zal samen met jou gesprekken en opdrachten uitvoeren om tot persoonlijke inzichten te komen die jou verder zullen gaan helpen. Daarnaast helpt een business coach je bij het maken van de juiste bedrijfsmatige keuzes.

Maak je bedrijf minder afhankelijk van jou

Je zult het vast zelf herkennen. Iemand vraagt aan jou hoe het met je gaat, je reageert met: ‘Ja goed, maar wel heel druk’.
Hoe krijg je het voor elkaar dat anderen voor jou werken en jijzelf meer in de leidersrol komt binnen je bedrijf. Hoe ga jij meer werken AAN  je bedrijf en minder IN je bedrijf.

Samen met je business coach zal je dit soort vraagstukken gaan bespreken. Door hier meer inzicht in te krijgen zal jij duidelijkere stappen kunnen ondernemen om  je bedrijf daadwerkelijk onafhankelijker te maken van jezelf als ondernemer.

Zelf maken wij als business coaches mee dat ondernemers pas echt succesvol worden zodra ze hun taken en werkzaamheden stapsgewijs delegeren aan hun (getalenteerde) werknemers. Wat hierbij ook erg belangrijk is aan wie je de taken en werkzaamheden kan delegeren. Creëer een sterk team, met diverse talenten en kwaliteiten, zodat je vanuit vertrouwen kan loslaten. Dit is ons inziens een onderscheidende factor, om succesvol door te kunnen groeien als bedrijf en als ondernemer.

Het vinden van je (nieuwe) rol binnen het bedrijf is vaak een uitdaging, omdat je zo gewend bent op een bepaalde manier te sturen, te handelen en te communiceren. En elke nieuwe fase vraagt weer iets anders van jou en van je team. Door te sparren met je business coach krijg je concrete handvatten om sneller en gemakkelijker jouw taken en werkzaamheden te delegeren. Dit zorgt ervoor dat jij als ondernemer weer meer de vrijheid hebt om te leiden, in plaats van te (micro)managen.

Lees ook: kun jij 3 maanden weg?

Maken van strategische keuzes (groeistrategie)

Weet jij als ondernemer precies wat jouw toekomstvisie is? Wat je strategie is om je doelen te behalen? Veel ondernemers zullen op deze vragen geen helder antwoord kunnen geven.

Om een toekomstbestendig en gezond bedrijf op te bouwen is het heel belangrijk om een duidelijke toekomststrategie te hebben. Toch is het vaak lastig om dit helder voor ogen te krijgen. Een business coach heeft de ervaring en expertise om, samen met jou, een heldere toekomststrategie te bepalen. Samen met je business coach maak je een strategisch plan voor de komende 90 dagen, volgend jaar en waar je over 3 jaar wilt staan. Zo zet je een stip op de horizon en kan je vanuit daar terugvertalen naar nu. Wat kan ik nu al doen, om daar straks uit te komen.

Ondernemers bouwen een gezond en goed lopend bedrijf op aan de hand van bepaalde punten. Zo hebben ze een heldere toekomstvisie, maken ze de juiste strategische keuzes en sturen ze op resultaat en KPI’s. Samen met een business coach maak je een (strategische) doorlichting van je bedrijf en bepaal je de samen de prioriteiten.

Een spiegel en klankbord voor jou en je bedrijf

Hoe kan het dat topondernemers zo snel een goedlopend bedrijf kunnen opzetten? De reden hiervoor is dat zij dit al vaker hebben gedaan en ze goed weten welke stappen ze kunnen zetten.

Voor jou als (startende) ondernemer kunnen deze stappen nog misschien een beetje onduidelijk zijn. Een goede business coach begeleidt vaak ondernemers in diverse sectoren en kan goed kruisverbanden leggen en best practices delen. Daarnaast is de rode draad qua groei in elk bedrijf vaak vergelijkbaar, afhankelijk van in welke fase je zit met je bedrijf. Als je weet in welke fase je nu zit en wat je in de volgende fase te wachten staat, hoef je minder leergeld te betalen en zorg je ervoor dat je kan voorsorteren op wat komen gaat.

Om succesvol door te groeien, zal je iets anders moeten doen dan je nu doet. Maar wat moet je nu precies anders doen? Hierbij kan een business coach jou helpen. Hij zal jou de spiegel voor houden, je het inzicht geven wat je anders kan doen en hiervoor concrete handvatten geven, die je direct kan toepassen in de praktijk.

Daarnaast reflecteer je met je business coach op bepaalde situaties en hoe je dit anders kunt aanpakken. Zo werk je consequent aan je ontwikkelpunten en maak je meters in het ontwikkelen van je eigen rol en leiderschapsstijl binnen je bedrijf.  

Versnellen van je persoonlijke groei

Als ondernemer is het noodzakelijk om jezelf te blijven ontwikkelen. Wanneer je bedrijf groeit, is het belangrijk dat jij op persoonlijk vlak ook meegroeit. Jouw leiderschap en ondernemerschap wordt steeds belangrijker wanneer het bedrijf groter wordt.

Samen met je business coach zal je jezelf blijven ontwikkelen in welke fase je bedrijf zich ook bevind. Elke nieuwe fase van je bedrijf vraagt naar andere capaciteiten en kwaliteiten van jou als ondernemer. Zo zal de complexiteit toe nemen van je bedrijf. Met als gevolg dat dit voor een andere cultuur, structuur en winstgevendheid zal zorgen van je bedrijf.

Kortom, je bedrijf blijft zich ontwikkelen en dat vraag van jou als ondernemer ook een ontwikkeling. Je business coach zal voor jou een sparringpartner zijn die je scherp houdt met de juiste inzichten om jezelf en daarmee je bedrijf verder te ontwikkelen. 

Verbeteren van je leiderschap

Je bedrijf blijft maar groeien, wat natuurlijk positief is. Maar dit kan ervoor zorgen dat je zelf voornamelijk bezig bent met brandjes blussen en het beantwoorden van vragen. Je gaat op in de waan van de dag en hebt weinig tijd om je echt met aandacht en focus te richten op de toekomst van je bedrijf. Herken jij dit? Om je bedrijf succesvol aan te sturen en minder afhankelijk van jou te maken is leiderschap een belangrijke eigenschap.

Wat een uitdaging is voor ondernemers die het bedrijf zelf hebben opgebouwd, is dat zij “alles” weten. Dit maakt loslaten en delegeren vaak lastig. Zolang jij je overal mee wilt bemoeien zal er geen ruimte ontstaan voor je medewerkers. Dit zal ervoor zorgen dat jouw tijd ook altijd zal blijven opgaan in die waan van de dag.

Een business coach zal jou helpen om toe te werken naar een rol en leiderschapsstijl die goed bij je past. Je leert vanuit vertrouwen loslaten zodat je zelf weer meer tijd hebt om te ondernemen. Je krijgt meer inzicht in je eigen leiderschapsstijl en welk effect dit op je medewerkers heeft. Door dit inzicht zal jij beter weten hoe jij je effectiviteit en productiviteit vergroot. De business coach zal je helpen in het succesvol aansturen van jouw team en zo je bedrijf nog effectiever en met plezier te leiden.

Lees ook: Inspirerend leiderschap

 Stok achter de deur

Jij moet eigenlijk met een taak aan de slag gaan, maar je denkt ‘ach, dat doe ik morgen wel’, uiteindelijk doe jij er helemaal niets mee en blijft het maar liggen. Dit heb jij vast weleens meegemaakt. Vaak gaan dingen op de stapel “daar moet ik nog even goed naar kijken/heb ik tijd voor nodig”. En die stapel reikt inmiddels bijna tot het plafond, want die tijd is er vaak niet.

Een business coach kan jou helpen om focus te creëren en prioriteiten te stellen. Jij bent verantwoordelijk tegenover je business coach dat je aan de slag gaat met de opdrachten die je samen bespreekt tijdens de sessies. Zo bewaak je samen de voortgang en werk je toe naar concrete resultaten. Je business coach fungeert dus al een stok achter de deur, om echt met dingen aan de slag te gaan, keuzes te maken, actie te ondernemen en dingen af te maken.  

Het krijgen van een ondernemers-mindset

Heb jij weleens nagedacht wat succesvolle ondernemers allemaal gemeen hebben? Dit is een ondernemers-mindset. Maar wat is dit nou?

Als ondernemer wil je liever niet geleefd worden door beperkende gedachtes. Beperkende gedachtes zullen als gevolg hebben dat jij niet het maximale uit je groeipotentie zult halen. Voorbeelden van een beperkende gedachte zijn ‘ben ik hier wel goed genoeg voor?’ of ‘ik kan dit niet’.

Beperkende gedachtes kunnen je tegenhouden om bepaalde keuzes te maken voor de toekomst, je risico’s mijdt, of dingen blijft uitstellen. Je persoonlijke en zakelijke groei kan worden geblokkeerd door dit soort gedachtes.

Een business coach helpt jou met het loslaten van deze beperkende gedachtes. Je coach zal je trainen in het ontwikkelen van een positieve mindset die geen beperkingen ziet, maar vooral denkt in kansen en mogelijkheden. Samen met je coach zal jij leren hoe je kan denken zodat jij het maximale uit jezelf en je bedrijf kan halen.

Voor elke fase waarin jij je als bedrijf bevind is er een geschikte business coach. Elke coach heeft een eigen aanpak. Weet jij niet in welke fase je bedrijf zich bevind, doe dan hier de groeitest  en heb gelijk inzicht in welke fase je bedrijf zich bevind.

Wat is jouw gevoel over het hebben van een business coach?

Denk jij er nu ook over na om aan de slag te gaan met een business coach? Of heb je nog meer vragen?

Maak een vrijblijvende afspraak
  • Artikel delen

  • Share to inspire.

Lees ook

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.