Wat is teamcoaching en wanneer heb je het nodig?
Met meer plezier betere resultaten behalen met je team, doordat je op een effectievere wijze samenwerkt. Als ondernemer, leidinggevende of HR-manager kan het zijn dat je hiernaar verlangt. Een teamcoach helpt jou hierbij, maar wat is teamcoaching en wanneer heb je het nodig?
Wat doet een teamcoach?
Het zal vast geen verrassing voor je zijn. Een teamcoach coacht in teamverband. Een teamcoach doet eigenlijk altijd hetzelfde. Hij brengt een verandering te weeg, met als doel om het team krachtiger te maken. Het team kan daardoor op de lange termijn een grotere en positievere impact maken op het bedrijf en het resultaat.
Wij van de Ondernemerschap Academy maken gebruik van 3 fases binnen een teamcoaching traject.
Fase 1 – Inventarisatie
In deze fase kijken we naar wat er al is. Het doel van deze fase is inzicht krijgen in het team en waar de focus op gelegd moet worden binnen het traject. Dit doen we door persoonlijke gesprekken te voeren, waarin we ingaan op ieders rol binnen het team. We inventariseren hoe iedereen de huidige situatie ervaart en wat er nodig is naar de toekomst.
Teamcoaching begint vaak met de bewustwording van ieders eigen rol binnen het team, de onderlinge dynamiek en bijdrage aan het organisatieresultaat. Ieder teamlid heeft zijn eigen karakter en talenten, inzicht hierin is cruciaal om het optimale uit het team te halen. Er kan synergie ontstaan door de verschillen, echter, kan dit ook uitdagend zijn voor de samenwerkingen.
Teamcoaches maken vaak gebruik van verschillende methodieken om inzicht te krijgen in ieder teamlid. Voorbeelden van methodieken zijn het Belbin teamrollenmodel, het DISC model, MBTI of Management Drives.
Fase 2 – Uitvoering
Nadat er een duidelijk beeld is van de huidige situatie en waar er het bedrijf naartoe wil, is het tijd voor de uitvoering.
Het is nu tijd voor een gezamenlijke bijeenkomst, waarin dieper in wordt gegaan op de strategische richting en de voornaamste uitdagingen uit de eerste fase.
Er wordt gekeken naar de stip op de horizon van het bedrijf. Er wordt gekeken naar wat er nodig is om richting die stip te werken. Wat wordt er van het team gevraagd, op gebied van samenwerking en communicatie, maar ook op gebieden als procesoptimalisatie, resultaatgerichtheid en strategie.
Nu wordt er echt een verandering teweeg gebracht binnen je team om zo richting de gezamenlijke doelen te werken.
Fase 3 – Borging
Nadat er een verandering teweeg is gebracht binnen het team, is het van belang dat dit ook stand blijft houden. De inzichten en intenties die in de vorige fases naar voren zijn gebracht moeten ook gewaarborgd blijven binnen het team.
Het is een proces waar voor een lange periode veel focus op moet blijven liggen. Managers en leidinggevenden hebben een belangrijke rol in deze fase. Zij hebben als taak om ervoor te zorgen dat de gezamenlijke afspraken en doelen gewaarborgd blijven.
De teamcoach heeft een belangrijke rol bij de bijeenkomsten van het team. Daarnaast kunnen ze ook persoonlijk teamleden coachen of gezamenlijke bijeenkomsten van het team faciliteren.
De teamcoach is er om richting te geven aan het team, de managers en leidinggevenden.
Wanneer is het tijd voor teamcoaching?
Vaak komt de vraag naar teamcoaching naar boven op het moment dat er iets niet zo soepel gaat binnen een team. Voorbeelden zijn:
• Teamleden hebben moeite met het communiceren met elkaar
• Er ontstaan 2 (of meer) groepen binnen een team
• Er heerst een gespannen cultuur
• Teamleden komen hun afspraken niet na
• Teamleden komen niet meer met plezier naar hun werk toe
• Teamleden nemen geen verantwoordelijkheid en/of initiatief
• Het team is geen team meer; iedereen werkt voor zichzelf
Op het moment dat je dit soort situaties herkent binnen je team, dan helpt teamcoaching je daar zeker bij.
Echter, teamcoaching is er niet alleen op de momenten dat het niet goed gaat binnen je team. Het is juist goed om je team te laten coachen op de momenten dat het goed gaat met je team.
Het is veel eenvoudiger om een verandering teweeg te brengen in een team dat relaxt en met plezier samenwerkt. Het team staat meer open voor verandering en verbetering.
Het is daarom ook goed om op deze momenten teamcoaching te hebben:
• Het is rustig op de werkvloer; ieder teamlid doet zijn ding, er gebeuren weinig spannende dingen
• Er ontstaan 2 (of meer) gezellige groepjes op de werkvloer
• Het team draait top, ook op de momenten dat jij niet aanwezig bent
• Teamleden doen hun ding, maar stappen niet uit hun comfort zone
Kortom, het is dus niet altijd van belang dat er iets wringt binnen je team om met teamcoaching te starten. We zetten in op de lange termijn, we willen je team helpen en begeleiden om een blijvende impact te maken.
Aan de slag
Heb jij de keuze gemaakt om voor teamcoaching te kiezen, verwacht dan niet dat alle problemen opgelost worden met een ‘Quick-fix’. Het is een lange termijn proces, waar enorm veel tijd en energie in gestopt moet worden.
Wij beloven je ook niet dat alles binnen ‘no-time’ opgelost wordt, dat er nooit meer problemen ontstaan op de werkvloer of dat je teamleden nooit meer onenigheid met elkaar hebben. Wel beloven we je dat je makkelijker en met meer controle met deze problemen om kunt gaan, om ze sneller en effectiever op te lossen.
Concrete resultaten van het werken met een goede teamcoach:
• Vergroting van de daadkracht en energie van het team
• Duidelijke taakverdelingen en verantwoordelijkheden per teamlid
• Verbeterde sfeer binnen het team
• Hoger onderling vertrouwen en loyaliteit
• Meer begrip en respect voor elkaar en elkaars verschillen
• Een meer open communicatie
• Meer werkplezier
• Teamleden die optimale inzet tonen
• Effectievere en efficiëntere samenwerking
• Duidelijke teamdoelstellingen, met een duidelijke structuur, focus en afspraken
Benieuwd wat een teamcoach voor jouw team kan betekenen?
Maak kennis met één van onze teamcoaches en maak werk van de uitdagingen die voor jou, je team én je bedrijf van belang zijn.
Maak een vrijblijvende afspraak