In 2003 richtten ze ICM Opleidingen & Trainingen op. Inmiddels behoort dit tot een van de tien grootste opleiding- en trainingsinstituten van Nederland. Het geheim van Erik Smithuis en Harrie-Peter Roefs is hun elkaar aanvullende talent en kracht, maar ook hun geloof in een betere wereld door persoonlijke groei en ontwikkeling. Twee servant leaders in wording.

Servant Leadership is aandeelhouder zijn van andersmans dromen

Bijna zeven jaar geleden richtten ze ICM Opleidingen & Trainingen op. Inmiddels behoort dit tot een van de tien grootste opleiding- en trainingsinstituten van Nederland. Het geheim van Erik Smithuis en Harrie-Peter Roefs is hun elkaar aanvullende talent en kracht, maar ook hun geloof in een betere wereld door persoonlijke groei en ontwikkeling. Twee servant leaders in wording.

‘Ik zat vast in een organisatie die vooral op resultaat stuurde,’opent Erik Smithuis het gesprek. ‘Winst en omzet domineerden vrijwel alle processen: de medewerker was volstrekt ondergeschikt hieraan. Als ik om mij heen keek, zag ik weinig geïnspireerde gezichten. En ik? Ik werd ook alsmaar minder gelukkig.‘ Om verdere aftakeling te voorkomen, besloot de destijds 33-jarige werknemer zeven jaar geleden het roer drastisch om te gooien. Hij wilde zichzelf kunnen zijn en een evenwichtige balans creëren tussen zakelijk succes en persoonlijk geluk.

Maar Erik wilde ook ondernemer worden. In deze richting, kruiste hij het pad van Harrie-Peter Roefs, een studievriend, met wie hij een aantal maanden in Amerika studeerde. Samen schreven ze op het Griekse eiland Santorini hun businessplan. Een doortimmerd werkje met opvallende kernwaarden, zoals persoonlijke aandacht, integriteit en vertrouwen. Dat de keuze voor hun business op een opleidings- en trainingsinstituut viel, was minder opmerkelijk.

"Wij geloven in leren, ontwikkeling en dus groei."

‘Wij geloven in leren, ontwikkeling en dus groei,’vertelt Harrie-Peter. ‘Vanaf je geboorte tot aan je dood. Niet als voorwaarde, maar als instrument om te komen tot wie en wat je bent.’ Ook hij ontmoette in die jaren veel mensen zonder inspiratie. ‘Eerder het type dat achterover leunt, afwacht en moeite heeft zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een eigen toekomst.’ Harrie-Peter zegt het met bezieling in zijn stem. ‘Als je weet dat het anders kan: mooier, met meer plezier en meer kwaliteit van leven, dan is een dergelijke houding weinig perspectiefvol. Daar komt bij dat het vinden van je eigen pad, voor mij een meer dan boeiende levensreis is. ‘

ICM

Dat pad werd door beide vrienden gevonden in ICM: het opleidings- en trainingsinstituut dat ze in 2003 in Utrecht gezamenlijk oprichtten. Ondanks de stevige economische tegenwind uit de eerste jaren, groeide ICM al rap door. Rondde het bedrijf het eerste jaar nog af met 5 vaste medewerkers, na twee jaar waren dat er al twintig. Inmiddels heeft ICM circa 100 medewerkers in dienst, beschikt het over zo’n 250 trainers en docenten en telt het jaarlijks duizenden cursisten. Belangrijker echter dan dit groeiscenario, ervaren de heren de hoge klanttevredenheid en de constant hoge kwaliteit van de opleidingen en trainingen.

‘Dat onze evaluaties gemiddeld tussen de 8 en 9 scoren, is voor Harrie-Peter en mij van grote waarde,’ licht Erik toe. ‘Het gaat ons namelijk om kwaliteit. Daar ligt de bron van alle inspiratie en het resultaat.’ Hierin zit tevens het onderscheidend vermogen van hun bedrijf. Want waar vele organisaties in deze tijd regelmatig kiezen voor compromissen of half werk, houdt ICM vast aan haar eigen uitgangspunten. ‘En terecht ook; je zet je waarden en principes niet opzij, omdat de economie in een tijdelijke dip zit. ’

 

Jonge mensen

ICM staat inmiddels als een huis. En aangezien deze onderneming voor beiden ‘slechts’ een middel is en niet het ultieme doel, hebben Erik en Harrie-Peter in de afgelopen jaren alweer nieuwe activiteiten ontplooid met als uitgangspunt: groei en ontwikkeling. Zo startten zij de non-profit organisatie 4YoungPeople. Zoals de naam al zegt, richten zij zich op jonge mensen, die in de eindfase van hun studie of in de eerste fase van een professionele carrière zitten. ‘In deze belangrijke levensfase is persoonlijke groei van levensbelang. Het bepaalt in grote mate het succes van je carrière, maar ook van je persoonlijk welzijn. Juist in deze jaren ben je bezig met het zoeken van je bestemming.

Wij geven daarin mee dat plezier, talent, bewustzijn en de juiste mentaliteit vele malen belangrijker zijn dan menig diploma of een specifiek certificaat. ’

Voor jezelf en de ander

Het klinkt oprecht. Zoals de missie van het tweetal ook authentiek is. ‘Als ik de samenleving zie, dan hunkert deze naar transparantie en verandering,’ zegt Harrie-Peter. ‘De tijden waarin één hiërarchische leider het voor het zeggen had, zijn definitief voorbij. De mensen en medewerkers willen vooral gezien en gehoord worden, willen een empathische leider.’ Toch lijkt er met de populariteit van sommige politici minstens sprake te zijn van enige verwarring op dit punt.

"In deze belangrijke levensfase is persoonlijke groei van levensbelang."

‘Klopt. Maar daar zit vooral collectieve frustratie: deze mensen kiezen op basis van angst. De meeste mensen willen echter delen en zoeken juist naar een harmonieuze verbinding op basis van individuele behoeften en verlangens.’ Dat dit uiteindelijk leidt tot het leven van je droom, is voor Harrie-Peter onmiskenbaar.

‘Daarom vind ik bewustwording ook zo essentieel; weet waar je kracht en je talent zit, en zet deze ongelimiteerd in. Voor jezelf en voor de ander.’ Hij zegt het in één adem. En zo bedoelt hij het ook. ‘We zijn er niet uitsluitend voor onszelf. Je bent er ook voor je medemens, voor je ouders, je partner en je kinderen in het bijzonder.’ Want ook dat is opvallend aan het tweetal; zowel Erik als Harrie-Peter hebben sinds ICM de ware gevonden, zijn inmiddels getrouwd en hebben kinderen. ‘Eens te meer het bewijs dat zakelijk succes en persoonlijke geluk vaak hand in hand gaan,’ aldus eerstgenoemde, die verder zegt: ‘Mijn vrouw en kinderen vormen de blijvende inspiratiebron in mijn leven. Daarbij heb ik geleerd verbinding te maken en open te staan voor andere emoties en gevoelens. ‘

Investeren

Tot slot: de toekomst. Want hoe moet je verder als je zowel zakelijk als privé je bevoorrecht voelt? ‘Dit uitdragen naar je omgeving,’ zegt Erik beslist. ‘Ik wil anderen blijvend inspireren en ondersteunen in hun ontwikkeling en groei. Hoe? Door naar hen te luisteren, maar vooral: door dienend naar hen te zijn.’ Ook Harrie-Peter spreekt over vergelijkbare intenties. ‘Als ICM hebben wij het voorrecht om aandeelhouder te zijn van andermans dromen. Wij investeren graag in onze medewerkers, trainers, en in onze cursisten. Door telkens de groei van de ander als leidraad voor je activiteiten te nemen, vertrouwen wij erop een positieve bijdrage te leveren aan een betere wereld.’

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.