Ondernemen met financieel inzicht

Nu en in de toekomst een financieel gezond fruitteeltbedrijf

Home Programma’s Finance Ondernemen met financieel inzicht

Wil je de winstgevendheid van jouw bedrijf ook verbeteren? De juiste data in je bedrijf inzetten om gefundeerde keuzes te kunnen maken? En inzicht krijgen in welke boomgaardfactoren cruciaal zijn voor een gezond rendement?

Cijfers en data vormen een onmisbare schakel voor goed ondernemerschap. Wie goed inzicht heeft in de bedrijfscijfers en individuele percelen heeft financiële grip om te sturen op cashflow, opbrengsten, kosten en investeringen.

Daarom heeft de Ondernemerschap Academy, samen met de NFO en de Rabobank en het programma 'Ondernemen met financieel inzicht' ontwikkeld met een financiële analyse van je fruitteeltbedrijf, 3 bijeenkomsten en 2 persoonlijke sessies.

Geïnteresseerd om ook deel te nemen? Laat het ons weten op telefoonnummer 030 - 237 07 00 of sluit een vrijblijvende optie en neem vanaf november ook deel aan dit programma.

-

Algemene beoordeling

5

Resultaten

 • Je krijgt meer inzicht in de cijfers van uw bedrijf
 • Je creëert grip op inkomsten, uitgaven en liquiditeit
 • Je kunt je plannen financieel onderbouwen
 • Je weet de juiste gesprekken te voeren met boekhouder en bank
 • Je vergelijkt jouw financiële resultaten met branche genoten

Programma

Het programma bestaat uit 3 workshops, 2 individuele sessies en een uitgebreide financiële analyse.

De voorbereiding

Ter voorbereiding op het programma nemen wij telefonisch contact op om niet alleen kennis te maken, maar bespreken we ook hoe we je in dit programma kunnen helpen om jouw financiële inzicht te vergroten. Daarnaast gaan we in gesprek over welke financiële uitdagingen je nu ervaart en welke mogelijke plannen je hebt die van invloed kunnen zijn op de financiële cijfers en het rendement van je bedrijf.

Tenslotte ontvangen wij ter voorbereiding graag de laatste 3 jaarverslagen van je fruitteeltbedrijf die we gebruiken om een uitgebreide financiële analyse op te stellen. Het gesprek en de voorbereiding neemt maximaal 1 uur van jouw tijd in beslag.

Financiële analyse

Gedurende het programma krijg je een rapport met een financiële analyse. Deze analyse geeft een beeld over de financiële situatie en toekomstbestendigheid van jouw bedrijf. Je krijgt inzicht of jouw kosten en opbrengsten in lijn zijn en ontdek of je boven of onder gemiddeld presteert op het gebied van loonkosten, verkoopprijs en winstmarge.

Individuele sessies

In de individuele sessies geven we je de juiste persoonlijke en cijfermatige inzichten om de juiste keuzes te maken die nu én in de toekomst renderen voor jouw bedrijf.

In combinatie met de financiële analyse zullen we tijdens de sessies samen aan de slag gaan met jouw eigen situatie en cijfers. Zo creëren we waardevolle inzichten om jouw financiële inzicht te vergroten en word je een stevige gesprekspartner voor bijvoorbeeld de boekhouder en de bank. En door meer in detail te focussen op de individuele percelen krijg je meer inzicht in verdere verbetering van het financiële resultaat.

De bijeenkomsten
De workshops zijn kleinschalig, praktisch en interactief. Er is veel persoonlijke aandacht voor jouw individuele vragen. En elke ondernemer neemt eigen jaarcijfers en data overzichten mee, zodat direct inzichtelijk wordt hoe je meer grip krijgt op je eigen financiële situatie.

 1. Ondernemen met financieel inzicht

  • Hoe krijg ik meer inzicht in de financiën van mijn bedrijf?
  • Hoe kom ik tot betrouwbare en actuele cijfers?
  • Hoe begrijp en gebruik ik mijn cijfers?
  • Hoe lees ik een balans en winst/verlies rekening?
  • Wat is het rendement op mijn investeringen?
 2. Financiële grip en toekomstbestendige keuzes

  • Hoe verbeter ik de winstgevendheid van mijn bedrijf?
  • Hoe krijg ik meer grip op mijn kosten?
  • Hoe combineer ik cijfers en intuïtie om te groeien?
  • Wat zijn de mogelijkheden voor het ophalen van financiering?
  • Hoe zorg ik voor financiële rapportages en waar stuur ik op?
 3. Boomgaardfactoren cruciaal voor rendement

  • Welke rol spelen mijn productie en levensduur van de boomgaard in de kostprijs?
  • Rol van arbeid in de kostprijs. Loont het streven naar een perfecte kwaliteit?
  • In welke mate bepalen packout en uitval het rendement?
  • Wat kost een inboeter in werkelijkheid?
  • Hoe belangrijk zijn de aanvangsproducties op de stichtingskosten?

Doelgroep

Wanneer je deelneemt aan het programma is het van belang dat je met financieel inzicht meer grip wilt krijgen op de cijfers en de juiste keuzes wilt maken om de resultaten van je bedrijf (verder) te verbeteren.

Er kunnen maximaal 12 personen deelnemen aan dit programma.

Werkwijze

Na je aanmelding ontvang je direct een bevestiging. Vervolgens nemen we contact op voor het eerste telefonische gesprek en vragen we je de jaarverslagen te mailen.

Investering

De investering voor dit volledige programma bedraagt normaliter € 2.495,-. Fruittelers die zijn aangesloten bij Colland krijgen € 1.497 subsidie (60%) op dit programma. Na je inschrijving vindt de definitieve goedkeuring van je subsidie plaats door het Collandfonds arbeidsmarktbeleid.

De investering inclusief subsidie bedraagt dus slechts € 998,- exclusief BTW. Dit is inclusief telefonische voorbespreking, drie plenaire bijeenkomsten & twee persoonlijke begeleiding sessies met voorbereiding én financiële analyse met uitgebreid rapportage.

Data & Locatie

Het programma start in november en wordt in december afgerond. Tussen elke bijeenkomst zit een periode van enkele weken zodat je de ruimte hebt om je inzichten in de praktijk te brengen en door te rekenen.

De bijeenkomsten zijn van 13.00 tot 16.30 uur, zodat je de ochtend zelf kunt besteden. De bijeenkomsten worden gehouden in Utrecht in het pand van de Ondernemerschap Academy.

Data bijeenkomsten:
• woensdag 22 november 2023
• woensdag 6 december 2023
• woensdag 20 december 2023

De individuele sessies worden in onderling overleg afgestemd op een moment dat het jou schikt.

De trainer

Ondernemerschap Academy ®

Deze programma's zijn wellicht ook interessant voor je:

Alle programma's bekijken

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.